Μπορεί η πανδημία να ήταν καταστροφική για την τοπική οικονομία και τα μαγαζιά της Πάτρας, όμως, θεωρητικά, στα στοιχεία του Επιμελητηρίου, οι επιπτώσεις της δεν έχουν ακόμα καταγραφεί.

Πίσω όμως από τα θεωρητικά υπάρχουν και οι αριθμοί που αναφέρουν μία αλήθεια, βάση της οποίας η πανδημία, μπορεί να ήταν καταστροφική για την τοπική οικονομία, όμως, μέχρι ώρας τουλάχιστον δεν οδήγησε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Πάτρας στο να χαθούν από τον χάρτη.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που θα μπορούσε να εξάγει κανείς μέσα από τα στοιχεία του Επιμελητηρίου της Αχαΐας και της ΓΕΜΗ από τις αρχές Μαρτίου μέχρι τέλος Μαΐου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά οι εγγραφές έφτασαν το δίμηνο τις 155 νέες επιχειρήσεις που προστέθηκαν στους καταλόγους της ΓΕΜΗ, ενώ το ίδιο διάστημα τα λουκέτα, τα μαγαζιά και οι εταιρείες που διαγράφηκαν από τους καταλόγους αυτούς έφτασαν τα 66.

Υπάρχει δηλαδή ενός θετικό ισοζύγιο ανάμεσα στις εγγραφές και στις διαγραφές της τάξεως του +89. Ταυτόχρονα, με βάση πάντα τα ίδια στοιχεία, θετικό είναι το ισοζύγιο των εγγραφών και των διαγραφών τόσο στην εστίαση, όσο και στο εμπόριο, ενώ στον μοναδικό τομέα που οι διαγραφές ξεπερνούν τις εγγραφές, πάντα στο διάστημα της καραντίνας, είναι αυτός της μεταποίησης (11-12).

Βέβαια τα στοιχεία αυτά μπορεί να φανερώνουν τη… μισή αλήθεια της καραντίνας για τη τοπική οικονομία. Είναι γνωστό ότι οι διαγραφές για να περάσουν στους καταλόγους της ΓΕΜΗ, χρειάζονται μία διαδικασία, έτσι οι περισσότερες από αυτές τις διαγραφές στην πράξη, μάλλον αφορούν τα λουκέτα των περασμένων μηνών της καραντίνας.

Το ίδιο, άλλωστε, ισχύει και για τις εγγραφές. Ωστόσο, σίγουρα είναι θετικό ότι η επιχειρηματικότητα της περιοχής με βάση τα στοιχεία του Επιμελητηρίου, δεν νικήθηκε από την πανδημία. Ή τουλάχιστον άντεξε το πρώτο κύμα των επιπτώσεων της.

Μένει να δούμε αν θα αντέξει και τα επόμενα κύματα που έρχονται…