Το έργο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Πάτρας θα αλλάξει το εσωτερικό της πόλης και είναι αυτό που αν γίνει σωστά θα της δώσει την τουριστική προοπτική που χρειάζεται και την καταστήσει ίσως το ιδανικό μέρος για city break  όλη της Ελλάδος.

Χωρίς υπερβολή. Το έργο, όπως έχει γραφτεί αρκετές φορές θα ενώσει την άνω και την κάτω πόλη, θα αναδείξει τα σημεία αναφοράς, τα αξιοθέατα και τα μνημεία της και θα κάνει το κέντρο προσβάσιμο για όλες τις κατηγορίες των συμπολιτών μας, ωθώντας μέσα από τις πεζοδρομήσεις και τους ποδηλατόδρομους το στοιχείο της αναψυχής με μία βόλτα, σε μία Πάτρα διαφορετική από αυτή που μέχρι τώρα γνωρίζαμε.

Επειδή, όμως, τα κακά που υπάρχουν γύρω μας σε αυτή την πόλη που ζούμε και αγαπάμε δεν είναι μόνο θέμα των φορέων και των επιλογών τους, αλλά έχουν να κάνουν και με την νοοτροπία που μας διέπει ως πολίτες (βλέπε καταστροφές σε δημόσια περιουσία, παράνομη στάθμευση και τόσο ακόμα), καλό θα ήταν οι αρμόδιοι μαζί με την φροντίδα για την υλοποίηση του έργου να βρουν τρόπους και λύσεις για την προστασία και τη συντήρηση του.

Την προστασία όλων αυτών των παρεμβάσεων που συμπεριλαμβάνονται σε ένα έργο που στο σύνολο του θα φτάσει τα 22 εκατομμύρια ευρώ. Την προστασία των σύγχρονων φαναριών που είναι μπουν, των παγκακίων, των έξυπνων στάσεων, την συντήρηση των ανακαινισμένων σκαλιών, των πεζοδρομίων, των κοινόχρηστων χώρων και φυσικά την φροντίδα για την διατήρηση του χαρακτήρα των πεζόδρομων – ποδηλατόδρομων, χωρίς αυτοί να μετατραπούν σε μία νέα Κανάρη.

Πώς μπορούν να γίνουν όλα αυτά; Δεν γνωρίζουμε. Το μόνο που ξέρουμε από τη στιγμή που η πόλη εκσυγχρονίζεται και γίνεται πιο ελκυστική θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν μαζί της και οι υπηρεσίες της, αλλά και οι φορείς της. Μόνο με την αλλαγή νοοτροπιών από πλευράς δημοτών, δήμου και φορέων το έργο της ανάπλασης θα πιάσει τόπο.

Διαφορετικά δύσκολα θα αλλάξει κάτι όσο όμορφη και να γίνει η πόλη όταν οι εργασίες ολοκληρωθούν.

(Η φωτογραφία είναι του Ανδρέα Αποσκίτη).