Τη βαθιά του λύπη για τις αποικιακές φρικαλεότητες του Βελγίου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό εξέφρασε ο βασιλιάς της χώρας Φίλιππος.

Ο βασιλιάς Φίλιππος εξέφρασε τη θλίψη του για τα όσα έγιναν επί αποικιοκρατίας σε μια επιστολή του προς τον πρόεδρο του Κονγκό
Félix Tshisekedi για την 60ή επέτειο ανεξαρτησίας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Το Βέλγιο ήλεγχε το κράτος της κεντρικής Αφρικής από τον 19ο αιώνα μέχρι το 1960, όταν και το Κονγκό κέρδισε την ανεξαρτησία του.

Εκατομμύρια Αφρικανοί πέθαναν κατά την αιματηρή αποικιακή κυριαρχία του Βελγίου.

Να σημειωθεί ότι μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, τις αστυνομικές αυθαιρεσίες και το κίνημα Black Lives Matter στις ΗΠΑ, το Βέλγιο συνταράχτηκε από διαδηλώσεις που έγιναν στη χώρα κατά τη διάρκεια του οποίων βανδάλισαν αγάλματα του αποικιακού ηγέτη του Βελγίου βασιλιά Λεοπόλδου Β', ενώ οι αρχές στην Αμβέρσα έβγαλαν άγαλμά του από μια πλατεία.

Περισσότεροι από 10 εκατ. Αφρικανοί πιστεύεται ότι πέθαναν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του. Ο βασιλιάς Φίλιππος είναι απόγονός του.

Έτσι, τώρα, με το γράμμα αυτό του Φιλίππου είναι η πρώτη φορά που Βέλγος μονάρχης εκφράζει επίσημα τη λύπη του για τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας. Ωστόσο, απέχει από μια πλήρη απολογία. Στην επιστολή του ο Βέλγος βασιλιάς επαινεί την «προνομιακή συνεργασία» μεταξύ των δύο κρατών αλλά αναφέρει ότι υπήρξαν «επώδυνα επεισόδια» στην ιστορία τους, συμπεριλαμβανομένης της βασιλείας του Βασιλιά Λεοπόλδου Β - τον οποίο δεν κατονομάζει - και τον 20ο αιώνα.

«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη λύπη μου για αυτά τα τραύματα του παρελθόντος, ο πόνος των οποίων αναβιώνει τώρα από τις διακρίσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν στις κοινωνίες μας», έγραψε ο Βασιλιάς Φίλιππος.«Θα συνεχίσω να πολεμάω όλες τις μορφές ρατσισμού…».