Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο κοινός καρκίνος, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι υπογραμμίζουν μάλιστα ότι η εμφάνισή του έχει λάβει πλέον διαστάσεις επιδημικού φαινομένου.

Κάθε χρόνο οι νέες περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος είναι περισσότερες από τις περιπτώσεις καρκίνου μαστού, προστάτη, πνεύμονα και εντέρου μαζί, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), με υπαίτιο τον ήλιο αλλά και τα ελλιπή μέτρα προστασίας των περισσοτέρων έναντι του ήλιου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 92% των ανθρώπων αναγνωρίζουν ότι η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, αλλά το 61% πιστεύουν ότι το μαυρισμένο από τον ήλιο δέρμα είναι ελκυστικό, όπως αναφέρει το protothema.

Το μελάνωμα είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου του δέρματος στη λευκή φυλή και μια από τις πιο απειλητικές για τη ζωή. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2040 τα κρούσματα μελανωμάτων παγκοσμίως, θα αγγίξουν περίπου το μισό εκατομμύριο, σημειώνοντας αύξηση 62% σε σχέση με τις νέες περιπτώσεις που καταγράφηκαν το 2018.

Ωστόσο, ο καρκίνος του δέρματος -όπως και πολλές μορφές καρκίνου- είναι μια νόσος που μπορεί να προληφθεί, αλλά και να διαγνωστεί έγκαιρα, γεγονός που προσφέρει μεγάλο πλεονέκτημα στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Ειδικά, το πρώιμο μελάνωμα είναι ιάσιμο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%, ενώ οι νεότερες θεραπείες έχουν βελτιώσει την επιβίωση ακόμη και για την προχωρημένη και μεταστατική μορφή του.

Οι τρεις κανόνες

Στόχος της καμπάνιας, σύμφωνα με την Ελληνική Δερματολογική και Αφροσιδιολογική Εταιρία είναι να παροτρύνει τους Έλληνες να ελέγχουν με προσοχή το δέρμα για κάποια καινούργια ελιά ή άλλη αλλοίωση ή για κάποια ελιά που αλλάζει και μπορεί να κρύβει κάτι σοβαρό για την υγεία τους. «Παίζουμε με τον ήλιο αλλά δεν παίζουμε με το δέρμα μας. #SkinCheck» είναι το μότο της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροσιδιολογικής Εταιρίας.

«Τους καλούμε δηλαδή να υιοθετήσουν την πιο απλή, εύκολη και ανώδυνη διαδικασία για την προστασία από το μελάνωμα και τις άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος, που είναι η τακτική ανά μήνα αυτοεξέταση και η ανά έτος εξέταση από τον Δερματολόγο» τονίζει η επιστημονική εταιρία των δερματολόγων.

Οι ειδικοί συστήνουν στους Έλληνες να ακολουθούν τρεις κανόνες με πειθαρχία:

• Να προστατεύονται από τον ήλιο, βάσει των οδηγιών από τους ειδικούς

• Να κάνουν αυτοεξέταση σε όλη την επιφάνεια του δέρματος κάθε μήνα

• Να επισκέπτονται τον Δερματολόγο μια φορά το χρόνο.