Ενα χρόνο μετά την ημέρα που η Κάρολα Ρακέτε αγνόησε την απαγόρευση του τότε Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, να μπει στα ιταλικά χωρικά ύδατα με το πλοίο Sea Watch 3 που είχε μετανάστες, μιλά για την κατάσταση που επικρατεί στην Μεσόγειο.

Η Γερμανίδα πλοίαρχος του πλοίου της ΜΚΟ, μιλώντας για το μεταναστευτικό, τόνισε πως όχι μόνο δεν έχει αλλάξει κάτι προς το καλύτερο, αλλά η κατάσταση χειροτέρεψε και κατηγόρησε την ΕΕ γι’ αυτό.

«Ο Σαλβίνι δεν είναι πλέον υπουργός, αλλά τίποτα δεν άλλαξε ουσιαστικά εντός της ΕΕ και στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης αναφορικά με τους μετανάστες», είπε σε δήλωση της ένα χρόνο μετά το περιστατικό που οδήγησε στη σύντομη σύλληψή της και σε μια αντιπαράθεση με τον ακροδεξιό τέως υπουργό Σαλβίνι. «Αν άλλαξε κάτι, αυτό είναι πως τα πράγματα χειροτέρεψαν τον τελευταίο χρόνο», είπε η Ρακέτε.

Αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που όπως είπε συνέβη το Σαββατοκύριακο του Πάσχα που 51 μετανάστες και 5 πτώματα εντοπίστηκαν στη ζώνη διάσωσης της Μάλτας και επέστρεψαν παράνομα στη Λιβύη. Κατηγόρησε επίσης «ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ισπανία, η Μάλτα, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Γερμανία, ότι συνεχίζουν να εμποδίζουν τις αποστολές διάσωσης και παρακολούθησης από θαλάσσης και αέρος».

Η ΕΕ θέλει να πνίγονται οι μετανάστες

Σύμφωνα με την ίδια, άνθρωποι πνίγονται στη Μεσόγειο «επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να πνίγονται, για να τρομάξουν εκείνους που μπορεί να προσπαθήσουν να περάσουν». Επιδοκίμασε μια εκστρατεία κατά της Frontex, την οποία χαρακτήρισε ως όργανο επιβολής της «ρατσιστικής συνοριακής πολιτικής των ευρωπαϊκών κρατών».

«Αν το #BlackLivesMatter (σ.σ. το κίνημα Οι Ζωές των Μαύρων Μετρούν) στις ΗΠΑ απαιτεί να μειωθεί η χρηματοδότηση των αστυνομικών δυνάμεων, πρέπει συνεπώς να απαιτήσουμε την μείωση χρηματοδότησης της Frontex (#DefundFrontex) στην Ευρώπη», δήλωσε.

Ένας εκπρόσωπος της Frontex αναφέρθηκε στο hashtag #DefundFrontex ως μια «ανοησία από περιθωριακές ομάδες» και υποστήριξε ότι η συνοριακή υπηρεσία βοηθά στην «ασφάλεια των συνόρων για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη την Ευρώπη». «Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται στο επίκεντρο όλων όσων κάνουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος.