Στο ναδίρ έχει φτάσει ο κατασκευαστικός κλάδος στην Πάτρα και στον ορίζοντα δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για ανάκαμψη.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του τεχνικού τομέα και του κατασκευαστικού κλάδου, η ανάκαμψη που είχε παρατηρηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, ύστερα από την οικονομική κρίση που οδήγησε την οικοδομή στον πάτο, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ αφού η έλευση του κορωνοϊού τα ανέτρεψε όλα.

Έτσι, μετά από τη μικρή ανάσα που είχαν πάρει οι πολιτικοί μηχανικοί, οι αρχιτέκτονες και τα δεκάδες επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή, μέσα από τις ανακαινίσεις και τις ανακατασκευές διαμερισμάτων και ακινήτων, ο κορωνοϊός ήρθε για να βάλει μία παύση.

Μία παύση που όπως όλα δείχνουν θα είναι διαρκείας, καθώς ο κλάδος δεν δείχνει να επανέρχεται.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Βασίλη Αϊβαλή, οι μόνες εργασίες που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή είναι αυτές που είχαν ξεκινήσει πριν από την πανδημία και δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν.

«Νέες δεν ξεκινούν. Η κρίση του κορωνοϊού έβαλε τις επισκευές και τις αναδιαμορφώσεις των διαμερισμάτων και των ακινήτων σε δεύτερη μοίρα και σίγουρα μείωσε την προτεραιότητα τους.

Οι ενδιαφερόμενοι, είτε δεν έχουν πλέον τα αποθέματα, είτε φοβούνται ένα νέο κύμα έξαρσης του ιού και παίρνουν τα μέτρα τους για παν ενδεχόμενο».

Το γεγονός όμως αυτό έχει βάλει σε παύση έναν κλάδο η επανεκκίνηση του οποίου είναι αναγκαία για να επιτύχει η οικονομία την άμεση και γρήγορη ανάκαμψη της.

Κίνητρα και ώθηση

Η πολιτεία θα πρέπει να δώσει κίνητρα για να ωθήσει τον κλάδο, τόσο μέσα από την έναρξη των δημοσίων έργων που έχουν "παγώσει" και έχουν "κολλήσει" σε γραφειοκρατικά εμπόδια, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, μέσα από την έναρξη προγραμμάτων που θα σπρώξουν τον κατασκευαστικό κλάδο.

Ο κ. Αϊβαλής τονίζει: «Το κράτος θα πρέπει να ενεργοποιήσει κάθε δυνατότητα που έχει για να βοηθήσει. Υπάρχουν τρόποι για να το κάνει αυτό».  

Τρόποι όπως το Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ή Αντισεισμική θωράκιση των Δημόσιων και των Ιδιωτικών κτιρίων πετυχαίνοντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ένταξη του στο ΕΣΠΑ 2021-2027 ή ανάπτυξη της μεταποίησης και της σύγχρονης τεχνολογίας για να προχωρήσουν σε επενδύσεις που να δώσουν δουλειά.

Είναι μόνο ορισμένοι από τους τρόπους που το κράτος μπορεί να βοηθήσει στην σταδιακή ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου.

Ενός κλάδου που περιμένει μία ανάσα, έχοντας μπει σε ένα παρατεταμένο τέλμα από το οποίο ολοένα και κάτι συμβαίνει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ξεφύγει και να ασφυκτιά. Και μαζί με αυτόν και όλη η οικονομία…