Από τις 15 Ιουλίου και μετά ξεκινούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, μετά το απαγορευτικό που είχε μπει όλο αυτό το διάστημα εξαιτίας της πανδημίας.

Ως γνωστόν οι εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Πάτρα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, θα στηρίζονται σε ότι αφορά την προσέλευση των θεατών στους υγειονομικούς κανόνες και στις αποστάσεις ασφαλείας.

Στο Αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, με βάση τους κανόνες αυτούς, δικαίωμα εισόδου θα είχαν μόλις 108 άτομα.

Ωστόσο, τα όσα ορίζονται στο νέο τεύχος της Εφημερίδας της Κυβέρνησης για το όλο θέμα αλλάζουν κάπως τα δεδομένα και ειδικότερα για το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, αυξάνεται ο αριθμός των θεατών από τους 108 στους 131. Δεν αλλάζουν πολλά πράγματα σίγουρα, αλλά κάτι είναι και αυτό.

Στο μεταξύ στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας το τοπικό συμβούλιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων αναμένεται να αποφασίσει για το αν θα δώσει το "πράσινο" φως στις εκδηλώσεις που είναι να φιλοξενηθούν στο Ρωμαϊκό Ωδείο, τόσο από το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, όσο και από το Φεστιβάλ Πάτρας Θεσμός Αρχαίου Δράματος.

Όπως γνωρίζουμε το ζήτημα των αδειών έχει περάσει από τα γραφεία του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στο τοπικό συμβούλιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων, ενός φορέα που είναι να τρέξει σημαντικά θέματα τα οποία αναμένεται να αναδείξουν την αρχαιοελληνική κληρονομιά και τα μνημεία της Πάτρας.

Ένα από αυτά τα ζητήματα είναι η αξιοποίηση του περιβάλλοντα χώρου του Ρωμαϊκού Ωδείου και η ανάδειξη των ευρημάτων που υπάρχουν γύρω από το θέατρο, έτσι ώστε ο χώρος να γίνει προσβάσιμος σε επισκέπτες και τουρίστες.

Το έργο αυτό που περιλαμβάνει εκτός των άλλων και την αντικατάσταση του ηλεκτροφωτισμού του μνημείου, αναμένεται να προχωρήσει από το 2021 και μετά, αφού εκκρεμεί ακόμα μία μελέτη, με τις δύο υπόλοιπες να έχουν ολοκληρωθεί.