Κινήσεις σε πολλά διαφορετικά μέτωπα καλούνται να κάνουν οι ιδιοκτήτε ακινήτων, καθώς αλλάζει ριζικά ο τρόπος δήλωσης των συμβάσεων μίσθωσης ακινήτων στην Εφορία, ενώ ταυτόχρονα εξελίσσεται η έκτακτη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων απώλειας μισθωμάτων για όσους ιδιοκτήτες υπέστησαν «κούρεμα» 40% στα ενοίκια. Επίσης, ανοιχτή είναι και η ευνοϊκή ρύθμιση για την τακτοποίηση των περιπτώσεων των πολιτών που έχουν δηλωμένα στους Δήμους λιγότερα τετραγωνικά μέτρα από όσα στην Εφορία, για ένα ή περισσότερα ακίνητά τους, έχει θέσει σε ισχύ ταυτόχρονα η κυβέρνηση.

Το money-money.gr παρουσιάζει έναν οδηγό επιβίωσης για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, στον οποίο αναλύει τα σημαντικότερα σημεία των νέων αυτών ρυθμίσεων, τα οποία πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι για να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται σε πρόσφατη απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. Γ. Πιτσιλή και σε διατάξεις που έχουν ψηφιστεί από την κυβέρνηση, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους στα ακόλουθα σημεία:

Αλλαγές στον τρόπο δήλωσης των συμβάσεων μίσθωσης ακινήτων: Όσοι ιδιοκτήτες έχουν συνάψει συμβάσεις μισθώσεων ακινήτων πριν το 2014 και, εφαρμόζοντας τα όσα προέβλεπε τότε η φορολογική νομοθεσία, υπέβαλαν τα - χειρόγραφα συμπληρωμένα και υπογεγραμμένα από τους ίδιους και τους ενοικιαστές τους - έγγραφα των συμβάσεων αυτών στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για επικύρωση, εφόσον από τότε μέχρι σήμερα οι συμβάσεις αυτές εξακολουθούν να ισχύουν όπως είχαν αρχικά συμφωνηθεί, οφείλουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά στο σύστημα ΤΑΧΙSnet, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης που θα περιλαμβάνουν όλα τα βασικά στοιχεία των παλαιών αυτών συμβάσεων.

Κατοχύρωση έκπτωσης φόρου ίσης με το 30% των απωλεσθέντων ενοικίων: Οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων, των οποίων το μίσθωμα έχει μειωθεί κατά 40%, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις που αφορούν μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, για να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου που ισοδυναμεί με το 30% της απώλειας εισοδήματος που υπέστησαν εξαιτίας του «κουρέματος» των μισθωμάτων, πρέπει να υποβάλουν δήλωση περί μεταβολής (μείωσης) του μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, κατά περίπτωση, η οποία ονομάζεται «Δήλωση Covid».
Τη δήλωση αυτή πρέπει να την υποβάλουν μέχρι την 1η Ιουλίου 2020, στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης, την οποία έχει θέσει σε λειτουργία η Α.Α.Δ.Ε. στο σύστημα ΤAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/akinita/misthotiria-akiniton.

Δηλώσεις πραγματικών επιφανειών ακινήτων στους Δήμους: Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του ν. 4647/2019, κάθε ιδιοκτήτης που έχει δηλωμένα στους Δήμους λιγότερα τετραγωνικά μέτρα από όσα έχει δηλωμένα στην Εφορία, για ένα ή περισσότερα ακίνητά του, μπορεί να υποβάλλει - σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) (στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/) - διορθωτικές δηλώσεις σε κάθε Δήμο στον οποίο έχει τέτοια ακίνητα, για να «αποκαλύψει» τα αδήλωτα ("ξεχασμένα") τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών τους.
Η οικειοθελής αποκάλυψη των πραγματικών επιφανειών όλων των ακινήτων μπορεί να γίνει χωρίς επιβάρυνση του ιδιοκτήτη με πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για την πενταετία 2015-2019.