Έχει ταξιδέψει σχεδόν όλο τον κόσμο, όμως η Όλγα Μαρία Κολοβού δεν διστάζει να τονίσει ότι η Ελλάδα είναι η ομορφότερη χώρα για να ζήσει κανείς.

Η 27χρονη βγήκε εκτός πλάνων για λίγο από τα ταξίδια της, όμως τώρα που η πανδημία πέρασε, ετοιμάζεται να ξεκινήσει πάλι να γνωρίζει νέες κουλτούρες και πολιτισμούς, καινούρια μέρη και διαφορετικούς ανθρώπους.

Η Όλγα Μαρία Κολοβού γεννήθηκε το 1993 στην Αμαλιάδα και είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αυτό το διάστημα εργάζεται στην εταιρία AppGene ως Digital Marketing Specialist.

Από τα πρώτα φοιτητικά της χρόνια κιόλας κατάλαβε την αγάπη της για τα ανεξερεύνητα ταξιδιωτικά μονοπάτια που κατάφεραν να την ωθήσουν να βρεθεί στα πιο μοναδικά μέρη του πλανήτη.

Στο patrasevents.gr μιλάει για τις εμπειρίες της, για τα ταξίδια της, για τις χώρες που έχει πάει, αλλά και το τι βλέπει να αλλάζει στον ταξιδιωτικό τομέα η έλευση του κορωνοϊού.


P.E. Τι είναι αυτό που σε έχει κάνει να αγαπήσεις τα ταξίδια και τι σε συναρπάζει σε αυτά;

OM.K: Το να ταξιδεύει κανείς σε μέρη που δε γνωρίζει και να συναντά ανθρώπους και πολιτισμούς που ούτε καν φανταζόταν πως υπάρχουν, δεν μπορεί να δώσει τίποτα λιγότερο, παρά μόνο ενθουσιασμό για τη ζωή και όλα αυτά που εμπεριέχονται σε αυτή.

Λόγω της απαιτητικής καθημερινότητας που βιώνω ως υπεύθυνη στο τμήμα Digital Marketing της εταιρίας AppGene τα τελευταία 5 χρόνια, το να ταξιδεύω πλέον, το θεωρώ απαραίτητο. Αυτό που με συναρπάζει σε ένα ταξίδι είναι η όλη διαδικασία και οι νέες εμπειρίες και εικόνες που λαμβάνω.

Ακόμα κι αν πολλές φορές μπορεί να πρόκειται για ένα επαγγελματικό ταξίδι, προσπαθώ να το αντιλαμβάνομαι σαν μια διέξοδο και επιβράβευση προς τον εαυτό μου για τη σκληρή δουλειά που κάνω κάθε μέρα. Για όποιον νιώθει ότι η καθημερινότητά του είναι απαιτητική από άποψη υποχρεώσεων, ένα ταξίδι μπορεί να φανεί σωτήριο ώστε να έχει ενέργεια να προσπαθήσει για το καλύτερο.

P.E. Πες με δύο λόγια από πότε ξεκίνησες να ταξιδεύεις και που έχεις πάει;

OM.K: Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου θυμάμαι και διάφορα μέρη που επισκεπτόμασταν με τα αδέρφια και την οικογένεια μου. Θυμάμαι πάντα ένα γεμάτο αυτοκίνητο με πολλά παιδιά και δύο γονείς που προσπαθούσαν να μας γνωρίσουν την Ελλάδα και να μας χαρίσουν αξέχαστες στιγμές ακόμα κι αν δεν υπήρχε η απαραίτητη οικονομική άνεση.

Μεγαλώνοντας άρχισα να ταξιδεύω σιγά- σιγά και στο εξωτερικό, είτε για διακοπές είτε για επαγγελματικούς λόγους. Από τότε είχα την ευλογία να επισκεφθώ πολλά μέρη στην Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Και η λίστα συνεχώς μεγαλώνει!


P.E. Ποιο από αυτά τα ταξίδια θα θυμάσαι για πάντα, σε ποιο δεν θα ξανά πήγαινες και γιατί;

OM.K: Θυμάμαι πολλά μέρη για τελείως διαφορετικούς λόγους το καθένα. Θα μου μείνει αξέχαστη για παράδειγμα η πρώτη φορά που πέταξα με αεροπλάνο, η πρώτη φορά που είδα Γκέισα σε απόσταση αναπνοής στα στενά του Κιότο, όταν τάισα ένα μικρό ελεφαντάκι στην Ταϋλάνδη, ή όταν βρέθηκα κάτω από τους μεγαλύτερους καταρράκτες στον κόσμο στην Ισλανδία και είδα με τα ίδια μου τα μάτια τεράστια παγόβουνα να ταξιδεύουν από τον Βόρειο Πόλο!

Δεν υπάρχει κάποιο μέρος που δε θα ξαναπήγαινα πιστεύω, όλα τα μέρη έχουν κάτι διαφορετικό και μία δική τους ομορφιά. Απλά σε κάποια μέρη θα πήγαινα με χαρά κάθε χρόνο, όπως η Ιαπωνία, και σε άλλα λιγότερο συχνά.

P.E. Τι σου αρέσει περισσότερο στα ταξίδια σου, να έρχεσαι σε επαφή με τις πολιτισμούς και τα αξιοθέατα του κάθε μέρους ή με τη σύγχρονη κουλτούρα του κάθε λαού και τους ανθρώπους του;

OM.K: Και οι δύο παράγοντες που αναφέρεις είναι αναπόσπαστα κομμάτια ενός ταξιδιού. Η επαφή με το διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει να ζούμε καθημερινά συμπεριλαμβάνει την επαφή με κάποια άλλη κουλτούρα, τα νέα αξιοθέατα αλλά και τις διαφορετικές αντιλήψεις ζωής των ανθρώπων του κάθε τόπου.

Έχω μέσα μου μεγάλη «περιέργεια» εξερεύνησης του διαφορετικού τόσο όταν βρίσκομαι σε κάποιο ταξίδι, όσο και στην Ελλάδα, μιας και όλες αυτές οι εμπειρίες με κάνουν να γνωρίζω καλύτερα τον κόσμο αλλά και τον ίδιο μου τον εαυτό. 

Το να ταξιδεύεις σε μέρη που δε γνωρίζεις και να συναντάς ανθρώπους και πολιτισμούς που ούτε καν φανταζόσουν πως υπάρχουν, δεν μπορεί να σου δώσει τίποτα λιγότερο, παρά μόνο ζωή.


P.E. Ποιες δυσκολίες μπορείς να συναντήσεις σε κάθε ταξίδι σου και γιατί είσαι προετοιμασμένη; Πες μου μία που αντιμετώπισες;

OM.K: Δυσκολίες; Ό,τι μπορείς να φανταστείς. Από το πιο μικρό, που είναι το να μη βρίσκεις το σπίτι που έχεις κλείσει να μείνεις ή να χάνεις το λεωφορείο που πρέπει να πάρεις, μέχρι και να κινδυνεύσει η ζωή σου. Μου έχουν τύχει σχεδόν τα πάντα. Σε κάθε ταξίδι αντιμετωπίζω και κάτι καινούριο, που δεν έχω αντιμετωπίσει ποτέ ξανά στη ζωή μου.

Ίσως αυτό συμβαίνει επειδή πριν επισκεφθώ ένα μέρος συνήθως δεν είμαι εντελώς οργανωμένη ως προς το τι θα κάνω εκεί. Σκέψου να είσαι χαμένη στα βουνά της Μπολόνια, με χιόνια και ομίχλη, χωρίς αλυσίδες, με ένα αυτοκίνητο που παραλίγο να πέσει στο γκρεμό ή να προσπαθείς να περάσεις τα σύνορα από Ισραήλ για Παλαιστίνη και να αντιμετωπίζεις τεράστια δυσκολία, χωρίς να καταλαβαίνεις τη γλώσσα.

Αυτό που πάντα μου έρχεται στο μυαλό είναι να είμαι χαμένη σε μία περιοχή του Τόκιο και να προσπαθώ να βγάλω άκρη με τις εκατοντάδες γραμμές, στάσεις και εξόδους του μετρό!

Νομίζω πως όσο πιο συχνά επισκέπτεσαι μέρη που δεν ταιριάζουν με τις εικόνες, την πραγματικότητα και τις συνήθειες που έχεις μέχρι τώρα, τόσο πιο πολλές δυσκολίες αντιμετωπίζεις. Όσο καλά οργανωμένος κι αν είσαι, όταν δεν ακολουθείς την πεπατημένη, πάντα θα βρεθεί κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπίσεις.

Το θετικό, όμως, είναι πως οι δυσκολίες που ξεπερνάς στο ταξίδι μετατρέπονται σε περιπέτειες, αξέχαστες αναμνήσεις και υπέροχες ιστορίες που μπορείς να μοιραστείς με φίλους!

P.E. Πες μου ένα μέρος που σε συνεπήρε από αυτά που έχεις πάει και γιατί;

OM.K: Την Ιαπωνία την αγάπησα με την πρώτη ματιά, καθώς ήταν και το πρώτο μου ταξίδι με αεροπλάνο. Το ξέρω πως ίσως είναι too much για αρχή, αλλά όντως έτσι συνέβη. Την πρώτη φορά που την επισκέφθηκα, το ταξίδι διήρκησε τουλάχιστον 6 εβδομάδες.

Εκτός από τρομερό jet lag, είχα πάθει και πολιτισμικό σοκ. Ήταν η πρώτη φορά που συνειδητοποίησα πως στην άλλη άκρη του πλανήτη υπάρχουν άνθρωποι τελείως διαφορετικοί από εμάς, που ζουν μία τελείως διαφορετική πραγματικότητα και κάνουν τα πράγματα με έναν εντελώς άλλον τρόπο, όχι απλά άλλον από αυτόν που έχουμε συνηθίσει, αλλά άλλον από αυτόν που δεν μπορούμε ΚΑΝ να φανταστούμε πως θα έκανε κάποιος.

Είναι ένα μέρος το οποίο όσες φορές κι αν το έχω επισκεφθεί δεν μπορώ να το βαρεθώ. Η Ιαπωνία είναι μία πανέμορφη χώρα, όπου κυριαρχεί ο σεβασμός και η υπακοή, από το πιο μικρό πράγμα έως το πιο μεγάλο.

Κάθε δευτερόλεπτο που περιηγείται κανείς σε αυτή τη χώρα είναι και μία διαφορετική εικόνα. Οι πληροφορίες που δέχεται είναι πραγματικά πάρα πολλές και πιστεύω πως είναι ένας προορισμός που μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή και τον τρόπο σκέψης.


P.E. Ο κορωνοϊός και ο φόβος του ιού κατά πόσο θα επηρεάσουν ένα γνήσιο ταξιδιώτη;

OM.K: Σίγουρα ό,τι συμβαίνει στο περιβάλλον μας επηρεάζει πολυεπίπεδα. Πέρα από την οικονομική κρίση που προκαλεί όλη αυτή η κατάσταση με την πανδημία ο κλάδος των ταξιδιών θεωρώ πως θα επηρεαστεί (και έχει επηρεαστεί) ανεπιστρεπτί.

Εκτός από το φόβο, που είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθει κανείς με αυτή την κατάσταση, είναι και όλη η ταλαιπωρία στην οποία θα θέσει τον εαυτό του προκειμένου να ταξιδέψει.

Μιλώ κυρίως για τα ταξίδια σε ξένες χώρες που απαιτούν το ταξίδι με αεροπλάνο. Ακόμα υπάρχουν ισχυρά εμπόδια και περιορισμοί για τα ταξίδια και δε ξέρω κατά πόσο αξίζει να επωμιστεί κανείς όλο αυτό, προκειμένου απλά να ταξιδέψει.

Βέβαια όλο αυτό επηρεάζεται και από τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να πραγματοποιήσεις ένα ταξίδι. Εάν δεν υπάρχει εναλλακτική τότε απλά πρέπει να είσαι προσεκτικός.

Είμαστε τυχεροί σαν Έλληνες γιατί έχουμε ευκαιρία να ταξιδέψουμε στη χώρα μας και να επισκεφθούμε όμορφα νησιά και μέρη χωρίς να χρειάζεται να θέσουμε τον εαυτό μας σε μεγάλο ρίσκο. Είναι πολύ εύκολο να πάρει κανείς το αυτοκίνητό του ή το πλοίο της γραμμής και να φτάσει σε ένα μοναδικό τοπίο.

P.E. Πώς βλέπεις να διαμορφώνεται ο ταξιδιωτικός τομέας μετά από την πανδημία και τι νομίζεις ότι θα αλλάξει πλέον;

ΟΜ.Κ: Μέσω της επικοινωνίας με άλλους συχνούς ταξιδιώτες και φίλους που έχω αποκτήσει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σε όλο τον κόσμο, είναι κοινό το αίσθημα της ανησυχίας για τα ταξιδιωτικά πλάνα.

Ουσιαστικά δεν υπάρχουν πλάνα! Εκτός από το φόβο για την αποφυγή της ασθένειας, η αλήθεια είναι ότι όλοι βλέπουμε πως η πανδημία έχει προκαλέσει κάποιου είδους οικονομική κρίση, η οποία είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες σε ένα ταξίδι. Όταν οι άνθρωποι φοβούνται τόσο για την υγεία όσο και για την ευημερία τους είναι φυσιολογικό ο ταξιδιωτικός τομέας να επηρεαστεί άμεσα.

Πιστεύω πως δε θα είναι τόσο εύκολο να βρεθούν οικονομικά αεροπορικά εισιτήρια και επιλογές. Πολλοί από εκείνους που άρχισαν να ταξιδεύουν όταν το ταξίδι στο εξωτερικό έγινε οικονομικά πιο προσιτό από τις low cost εταιρίες, θα αντιμετωπίσουν μία δυσκολία παραπάνω.


P.E. Πώς ένιωσες το διάστημα της καραντίνας που όχι μόνο δεν μπορούσες να ταξιδέψεις, αλλά ήσουν έγκλειστη στο σπίτι; Πόσο δύσκολο ήταν αυτό για έναν άνθρωπο που έχει συνηθίσει να ταξιδεύει;

OM.K: H περίοδος της καραντίνας πέρασε στην Αθήνα, με πολύ - πολύ δουλειά. Λόγω της αύξησης των παραγγελιών μέσω διαδικτύου, οι υποχρεώσεις αυξήθηκαν γενικά καθώς στην AppGene αναλαμβάνουμε την κατασκευή eshop, κάτι που αποδείχτηκε απαραίτητο για κάθε επιχείρηση την περίοδο του Μένουμε Σπίτι.

Μπορεί να βρήκαμε παραπάνω χρόνο να προχωρήσουμε διάφορα projects τα οποία είχαμε σε αναμονή λόγω φόρτου εργασίας, αλλά παράλληλα ακυρώθηκαν κάποια πολύ μεγάλα ταξίδια που ήταν προγραμματισμένα από Φεβρουάριο μέχρι Μάιο σε χώρες της Ασίας.

Όλη αυτή η κατάσταση των ακυρώσεων αλλά και του εγκλεισμού ας το πούμε δε σε βοηθά να έχεις τη ψυχική δύναμη που θα είχες αν όλα έβαιναν καλώς, όπως και να το κάνουμε.

Δεν είναι απλά δύσκολο για κάποιον που έχει συνηθίσει να ταξιδεύει. Για όλους είναι δύσκολο το να μην μπορούν να έχουν την επιλογή και την ελευθερία να επισκεφθούν τους γονείς, τους ανθρώπους που αγαπούν, τα μέρη που αγαπούν. Για κάποιον που έχει μία πολύ απαιτητική καθημερινότητα το ταξίδι είναι τρόπος αποθεραπείας.

P.E. Ένα ταξίδι που θα ήθελες να κάνεις και δεν έχεις κατορθώσει ακόμα;

OM.K: Στα επόμενα πλάνα μου είναι όταν είναι ξανά εφικτό να επαναλάβω το προγραμματισμένο ταξίδι που ακυρώθηκε την άνοιξη λόγω πανδημίας στην Ταϋλάνδη, Καμπότζη, Βιετνάμ, Μυανμάρ, και Μαλαισία. Είναι χώρες που πραγματικά ανυπομονώ να εξερευνήσω!


P.E. Ποιο είναι το επόμενο σου ταξίδι και πότε σκοπεύεις να βγεις και πάλι στην… ενεργό δράση;

OM.K: Υπάρχουν πολλά μέρη που θα ήθελα να επισκεφθώ, αλλά προς το παρόν το καλοκαίρι θα προτιμήσω να κινηθώ σε μέρη της Ελλάδας. Εκτός από την ανησυχία για τον ιό και τις δυσκολίες που θα είχε ένα ταξίδι στο εξωτερικό τόσο γρήγορα, πιστεύω πως θα ήταν καλύτερο να στηρίξουμε όλοι τον τουρισμό της χώρας μας και τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Η Ελλάδα είναι η καλύτερη επιλογή για τις καλοκαιρινές διακοπές άλλωστε!

P.E. Μέσα από τα ταξίδια σου έφτιαξες ένα travel blogging, έχοντας και μία πλούσια δράση στα social media. Ποιο ήταν το κίνητρο σου;

OM.K: Τι πιο ωραίο στη ζωή από το να μοιράζεσαι; Όταν μοιράζεσαι κάτι, αυτό πολλαπλασιάζεται!

Κάθε φορά που επισκέπτομαι ένα μέρος, δέχομαι πάρα πολλά μηνύματα από φίλους αλλά και από ανθρώπους που δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου. Όλοι αυτοί μου ζητούν πληροφορίες ή συμβουλές για τα μέρη που επισκέπτομαι, ή απλά μου εκφράζουν την αγάπη τους. Χαίρομαι να ακούω ανθρώπους να μου μιλούν για το πόσο τους βοηθά το να βλέπουν εικόνες διαφορετικές και να ταξιδεύουν κι εκείνοι νοητά μαζί μου.

Δεν έχει σημασία αν βρίσκεσαι μία βαρετή Δευτέρα στο γραφείο ή στο δρόμο για έναν καινούριο προορισμό. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε το Undiscoveredpaths, για να μοιράζομαι τις εμπειρίες μου με τον κόσμο που θέλει να βιώσει όσα βιώνω.

Βέβαια, η τόσο έντονη δραστηριότητα, όσον αφορά την καταγραφή των ταξιδιωτικών μου εμπειριών, ευθύνεται αρκετά στην επαγγελματική μου κατεύθυνση. Κομμάτι της καθημερινής μου ενασχόλησης αποτελεί, πέρα από όλα τα άλλα κομμάτια του digital marketing, το Content Creation ή αλλιώς η δημιουργία περιεχομένου για τις ανάγκες των πελατών της εταιρίας στην οποία εργάζομαι.


P.E. Στο περισσότερο κόσμο το να ταξιδεύεις σημαίνει ότι έχεις μία σημαντική οικονομική άνεση. Ισχύει αυτό ή είναι ψέμα;

OM.K: Σίγουρα οι καιροί είναι δύσκολοι και για να πραγματοποιήσεις ένα ταξίδι χρειάζεται ένα Α’ budget, αλλά πιστεύω πως πλέον υπάρχουν επιλογές για κάθε πορτοφόλι.

Αρχικά, δε χρειάζεται να επιλέξεις κάποια χώρα που είναι πολύ «ακριβή». Για να εξοικονομήσεις κάποια χρήματα θα πρέπει να έχεις κάνει αρκετή έρευνα. Μπορείς να επιλέξεις μία low cost αεροπορική εταιρία, να μείνεις σε hostel ή σε κάποιο φθηνό Airbnb, να φας κάτι στο δρόμο και να επιλέξεις να περπατήσεις αντί να πάρεις ταξί.

Το θέμα είναι όχι μόνο το πόσο διατεθειμένος είσαι να κάνεις ένα ταξίδι, αλλά και κατά πόσο μπορείς να θυσιάσεις κάποιες από τις ανέσεις σου ώστε το ταξίδι αυτό να το αντέχεις οικονομικά. Όλα στη ζωή μας είναι θέμα προτεραιοτήτων και πιστεύω πως όποιος άνθρωπος πραγματικά αγαπά το ταξίδι, μπορεί και να το κάνει.

P.E. Η Ελλάδα είναι η ομορφότερη χώρα του κόσμου, είναι μία κλασική ατάκα που λέμε εμείς οι Έλληνες. Εσύ που έχεις ταξιδέψει σε τόσα μέρη θα έλεγες κάτι τέτοιο;

OΜ.Κ: Η Ελλάδα είναι όντως η ομορφότερη και η καλύτερη χώρα του κόσμου για να ζήσει κανείς! Αν και μικρότερη σκεφτόμουν αρκετά έντονα το ότι θα ήθελα να μείνω στο εξωτερικό, πλέον νομίζω πως μου έχει φύγει αυτή η σκέψη, χωρίς να αποκλείω βέβαια οτιδήποτε.

Η ζωή είναι απρόβλεπτη και ποτέ δε ξέρεις τι μπορεί να προκύψει στο αύριο. Είμαι τυχερή γιατί λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων της εταιρίας που εργάζομαι, βρίσκομαι πολύ συχνά στο εξωτερικό.

Είναι λογικό όταν επισκέπτεσαι ένα μέρος το μυαλό να κάνει συγκρίσεις για το πως θα ήταν η δική σου ζωή εάν μετακόμιζες εκεί, αλλά, εν τέλει, νομίζω πως πάντα σε αυτές τις συγκρίσεις η Ελλάδα κερδίζει με διαφορά, αφού εδώ είναι το σπίτι και η οικογένεια μου.

Εάν εξαιρέσεις κάποια σημαντικά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα, δε μπορεί κανείς να παραβλέψει ότι ζούμε σε μία πανέμορφη χώρα, με ήλιο 300 μέρες το χρόνο, πεντανόστιμο φαγητό και ανθρώπους που μοιραζόμαστε τα ίδια ήθη και έθιμα.