Δυο σπουδαστές του Πανεπιστημίου Πατρών κατέκτησαν το δεύτερο βραβείο στον πανελλαδικό διαγωνισμό "Καινοτομίας και Τεχνολογίας" που διοργάνωσε για δέκατη συνεχη χρονιά η Εθνική Τράπεζα.
Πρόκειται για τους Διονύση Μπίτα και Νίκο – Κυριάκο Παπασταύρο, τελειόφοιτοι του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών που έχουν δημιουργήσει ένα ρομποτικό σύστημα γεωργίας ακριβείας.
Το σύστημα αυτό είναι κατάλληλο για χρήση σε ανοικτές και θερμοκηπιακές καλλιέργειες και βοηθά τους παραγωγούς και τις μονάδες τους στο να βελτιώσουν τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας καλλιέργειας.
Πρόκειται για το ΚΥΤΙΟΝ που κέρδισε το δεύτερο βραβείο και την αμοιβή των 10.000 ευρώ στο συγκεκριμένο διαγωνισμό. Η διάκριση αυτή δεν ήταν η πρώτη για το ρομποτικό σύστημα των δύο σπουδαστών του Πανεπιστημίου Πατρών.
Την περασμένη χρονιά είχε κερδίσει την πρώτη θέση Match & Develop a Startup που έγινε στην Πάτρα, φτάνοντας στον τελικό του πανελλήνιου διαγωνισμού που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, στο πλαίσιο του προγράμματος NBG Business Seeds για τη στήριξη και ανάδειξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.
Εξάλλου, οι δύο φοιτητές είχαν κερδίσει επίσης ένα από τα βραβεία του 1ου διαγωνισμού καινοτομίας & επιχειρηματικότητας με την ονομασία «Trikala Innovation Challenge enabled by Vodafone business» που έγινε στα Τρίκαλα.
Παράλληλα είχαν πάρει και το 1ο βραβείο και το εισιτήριο για το FANext 2020 στην Ολλανδία στο 7ο Agrifood Masterclass που διοργάνωσε το Orange Grove που υλοποιήθηκε από το Centre for Value Creation του Wageningen University and Research με έδρα την Ολλανδία.
Η καινοτομία που προτείνουν για τον τομέα της γεωργίας ακριβείας στηρίζεται ουσιαστικά σε δύο συστήματα, το ΚΥΤΙΟΝ Gaia, ένα τετράποδο ρομποτικό σύστημα και το KYTION Aeir, μια παρόμοια ρομποτική συσκευή, η οποία κινείται στον αέρα, κατά μήκος ενός νήματος.
Τα δύο ρομπότ έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν μετρήσεις της καλλιέργειας, σε κινητές συσκευές και παρέχουν στους παραγωγούς ένα ευρύ σύνολο δεδομένων που τους βοηθά στην μείωση των γεωργικών και ενεργειακών δαπανών.
Ταυτόχρονα το σύστημα αποσκοπεί στην αύξηση της ποσότητας και της ποιότητας της γεωργικής παραγωγής.