Μπορεί εν μέσω πανδημίας να αποκλείστηκαν από τα πρώτα μέτρα στήριξης και την επιστρεπτέα προκαταβολή ή την ειδική αποζημίωση των 800 ή 534 ευρώ, οι αγρότες όμως απαλλάχτηκαν από την υποχρέωση που είχαν να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ σε περίπου 1 μήνα από σήμερα. Τις πρώτες ημέρες Ιουλίου θα αλλάξουν και τα εκκαθαριστικά που έχουν ήδη εκδοθεί, για να σβηστεί η οφειλή των 650 ευρώ που έχει καταλογιστεί σε 350.000 αγρότες.

Η εξαγγελία του Απόστολου Βεσυρόπουλου την Παρασκευή στη Βουλή για απαλλαγή των αγροτών του κανονικού καθεστώτος από το Τέλος Επιτηδεύματος που για πρώτη φορά θα πλήρωναν εφέτος, ισοδυναμεί ουσιαστικά με ελάφρυνση 200 εκατ. ευρώ. Και αυτό ενώ οι αγρότες περιμένουν ακόμα μέτρα στήριξης 150 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή και άλλα περίπου 100 εκατ. ευρώ τα οποία ενέκρινε προχθές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως αναφέρει το protothema.

Όπως αποκάλυψε προχθές του protothema.gr, το σοκ για τους κατοίκους της υπαίθρου από τα πρώτα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος ήταν τεράστιο καθώς, μετά το τέλος μιας 5ετούς απαλλαγής που τους είχε δοθεί, για πρώτη φορά οι αγρότες υποχρεώνονταν να πληρώσουν 650 ευρώ «κατά κεφαλήν» ο καθένας ως Τέλος Επιτηδεύματος για το 2019. Δεκέμβριο του 2018 και μετά τη λήξη του 3ου Μνημονίου, η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει νόμου ο οποίος διατηρούσε το Τέλος Επιτηδεύματος και την 5ετή απαλλαγή που έληγε 31 Δεκεμβρίου 2018, δηλαδή λίγες μέρες μετά την ψήφιση του νόμου! Εξαιρούσε μόνον όσους αγρότες θα εγγράφονταν σε συνεταιρισμούς.

Όπως τόνισε μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, «έχουμε πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας και θα συνιστούσε παραλογισμό, σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, να επιβαρυνθούν οι αγρότες με την καταβολή τέλους επιτηδεύματος 650. Με απόφαση του Πρωθυπουργού προχωρούμε στην αναστολή της εφαρμογής του μέτρου και θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και η σχετική νομοθετική ρύθμιση».

Οι ωφελούμενοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του κανονικού καθεστώτος, οι οποίοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος.

Όπως είπε ο κ. Βεσυρόπουλος, «η δημιουργία ή ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου θα αξιοποιείται πάντα στην κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων. Δέσμευσή μας ήταν και παραμένει η μείωση της προκαταβολής φόρου, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, αλλά και η μείωση και σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επαγγελματίες».