Η πανδημία πέρασε, αλλά οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας της Πάτρας, της Αχαΐας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, έχουν γίνει ακόμα μεγαλύτερες, με τους άνεργους να έχουν αυξηθεί και ακόμα περισσότερες οικογένειες να ζουν με επιδόματα.

Το patrasevents.gr σε ρεπορτάζ του αναφερόταν στην αύξηση του 10% της λίστας των δικαιούχων της τράπεζας τροφίμων του Κοινωνικού Οργανισμού, μιλώντας για ένα κύμα φτώχειας που έρχεται και διαμορφώνει καταστάσεις.

Την τάση αυτή έρχεται για να επιβεβαιώσει και το Φωτεινό Αστέρι, ο σύλλογος που το διάστημα της καραντίνας, αλλά και μετά από αυτό δεν σταμάτησε να βρίσκεται στο πλευρό οικογενειών που είχαν και έχουν ανάγκη.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Χρήστος Σπηλιόπουλος, μιλάει για μία αυξητική τάση των οικογενειών που χτυπούν την πόρτα του Φωτεινού Αστεριού – είτε οι ίδιοι, είτε μέσω τρίτων – που ξεκίνησε από το πρώτο διάστημα της πανδημίας και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

«Υπάρχει μια αύξηση του αριθμού των οικογενειών, κυρίως με μικρά παιδιά που στρέφονται σε μας. Η αύξηση αυτή δεν έχει καταγραφεί πλήρως καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη όμως ολοένα και περισσότερες οικογένειες ζητούν την βοήθεια μας, είτε από την Πάτρα, είτε από την Αχαϊα».

Πριν από την πανδημία το Φωτεινό Αστέρι εξυπηρετούσε σε μία σχεδόν μόνιμη βάση πάνω από 570 οικογένειες. Ο αριθμός αυτός πλέον έχει αυξηθεί και οι νέες περιπτώσεις προέρχονται κυρίως από πρώην εργαζόμενους που εργάζονταν σε επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν βάναυσα από την κρίση του κορωνοϊού.

Οι νέοι άνεργοι του "κραχ"

Από την εστίαση, δηλαδή και τον τουρισμό κυρίως.

«Όταν ένα μαγαζί είχε 30 εργαζόμενους πριν από την πανδημία και μετά από αυτή ξεκίνησε με 10, δεν είναι λογικό να υπάρξει μία αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας;

Όταν ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων του τουρισμού δεν θα πάνε φέτος το καλοκαίρι στα ξενοδοχεία που είχαν κλείσει, δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα;».

Σύμφωνα με τον κ. Σπηλιόπουλο η τάση αυτή θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη το επόμενο διάστημα, καθώς δύσκολα θα ανοίξουν θέσεις εργασίας.

«Αρκετές οικογένειες μπόρεσαν και στάθηκαν κάπως στα πόδια τους με τα 800 ευρώ ή με άλλα επιδόματα που πήραν ή ακόμα και με το ταμείο ανεργίας.

Τα χρήματα αυτά, εκτός του ότι δεν φτάνουν, για τις περισσότερες από αυτές τελειώνουν. Νέα βοήθεια δεν θα υπάρξει από το κράτος και την πολιτεία. Άρα, οι οικογένειες αυτές θα περάσουν ακόμα πιο δύσκολα στη συνέχεια».

Διανομή κατ' οίκον

Το Φωτεινό Αστέρι όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας δεν σταμάτησε να είναι στο πλευρό των οικογενειών που ζητούσαν βοήθεια.

«Πηγαίναμε κατ’ οίκον στο διάστημα της καραντίνας μαγειρεμένο φαγητό αφού είχαμε έρθει σε συμφωνία με δύο εστιατόρια, ενώ παράλληλα μεταφέραμε τρόφιμα, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης και ότι άλλο χρειαζόταν.

Οι εθελοντές του Φωτεινού Αστεριού έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό. Συνεχίζουμε. Ξέρουμε ότι οι ανάγκες είναι μεγάλες και οι προσπάθειες μας είναι συνεχείς, χωρίς να έχουν τέλος. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις βοήθειες μας που ζητούν».

Όσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν το έργο του Φωτεινού Αστεριού μπορούν να πάρουν πληροφορίες στο 6981 044 800.