Όλα δείχνουν ένα νέο κύμα φτώχειας να έρχεται στην αγορά της Πάτρας μετά την κρίση και το «κραχ» του κορωνοϊού.  

Το κύμα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη, κανείς δεν γνωρίζει ακόμα το πώς μπορεί να διαμορφωθεί, όμως οι εκτιμήσεις λένε ότι θα έχει μια μάλλον αυξητική τάση αφού τα στοιχεία που καταφτάνουν από κάθε φορέα είναι συνεχώς αρνητικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κοινωνικού Οργανισμού υπάρχει μία αύξηση της τάξεως του 10% των δικαιούχων της τράπεζας τροφίμων, με βάση την καταμέτρηση που έγινε για τον περασμένο μήνα.

Η αύξηση αυτή αριθμητικά αντιστοιχεί σε εβδομήντα νέα νοικοκυριά και οικογένειες που μη έχοντας άλλη λύση, κατέφυγαν στην δομή της για να βρουν τα απαραίτητα για την επιβίωση τους.

Το σύνολο των δικαιούχων που με βάση τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ζουν σε καθεστώς ανεργίας και απόλυτης φτώχειας, μη έχοντας εισοδήματα από πουθενά, ξεπερνά τα 700 άτομα.

Έτσι, η λίστα της φτώχειας αυξάνεται και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού Θόδωρο Τουλγαρίδη, υπάρχει έντονη ανησυχία ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν στη συνέχεια με ολοένα και περισσότερες οικογένειες να μπαίνουν σε αυτή.

«Δεν έχουμε επίσημα στοιχεία, όμως, υπάρχει μία τέτοια τάση με βάση την καταμέτρηση που κάναμε στους δικαιούχους της τράπεζας τροφίμων. Φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει να διαμορφώνεται ένα νέο κύμα φτώχειας και φοβάμαι ότι αυτό θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες».

Οι δικαιούχοι του ΚΕΑ

Πέρα από τα στοιχεία της τράπεζας τροφίμων στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει κάποιος αν κοιτάξει τον αριθμό των αιτήσεων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Ο ακριβής αριθμός των δικαιούχων του ΚΕΑ στην Πάτρα παραμένει άγνωστος, ωστόσο, με βάση τα στοιχεία του 2019 και τις εκτιμήσεις του Κοινωνικού Οργανισμού, έφτανε τις 17 με 18.000 στο σύνολο.

Πλέον οι αιτήσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και οι συναντήσεις στο κτίριο της πρώην ΑΔΕΠ (εκεί γίνονται τα χαρτιά) καθημερινά είναι δεκάδες.

Οι εκτιμήσεις λένε ότι ο αριθμός τους ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμα και τους 30.000 μόνο στην επικράτεια της Πάτρας. Το συμπέρασμα δεν αλλάζει: Ο εφιάλτης της φτώχειας φαίνεται ότι επιστρέφει για τα καλά και αυτή τη φορά, χωρίς μάσκα και προσωπείο.