26 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, με το ΚΕΘΕΑ Κύτταρο Οξυγόνο στην Πάτρα να κλείνει 18 χρόνια ζωής πλέον, βρισκόμενο πάντα στο πλευρό του ανθρώπου που ζητάει στήριξη για να απαλλαγεί από τον εφιάλτη της χρήσης.

Η πανδημία δεν σταμάτησε την προσέλευση κόσμου που ζητούσε βοήθεια στην θεραπευτική μονάδα του ΚΕΘΕΑ Κύτταρο - Οξυγόνο.

Αντίθετα, ακόμα και στο διάστημα της καραντίνας τα άτομα που είχαν ανάγκη συνέχισαν να βρίσκονται σταθερά σε επαφή με τους ανθρώπους του, ενώ υπήρξαν και νέες περιπτώσεις που απευθύνονταν στην δομή, ζητώντας βοήθεια.

Σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό και υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ Κύτταρο Οξυγόνο, Ελευθερία Παππά, ακόμα δεν υπάρχουν στοιχεία για να διαπιστώσουμε αν σημειώθηκε μία αύξηση της προσέλευσης στο διάστημα της καραντίνας.

Ωστόσο οι δράσεις της δομής και του θεραπευτικού προγράμματος συνεχίστηκαν κανονικά. «Στην αρχή οι συνεδρίες γινόταν κυρίως δια του τηλεφώνου. Στη συνέχεια όταν τα πράγματα ηρέμησαν και η πορεία του ιού στην χώρα μας ήταν καλύτερη, ξεκινήσαμε και πάλι τις συνεδρίες από κοντά».

Η προσέλευση ήταν έτσι σταθερή και αν μπορούσε να παρατηρήσει κάποιος κάτι σε ότι έχει με το διάστημα της καραντίνας, ήταν ότι υπήρξε μία αύξηση των γονέων των εξαρτημένων ατόμων.

«Ίσως επειδή το διάστημα της καραντίνας να τους βοήθησε να δουν καλύτερα το πρόβλημα του εθισμού που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους, λόγω του εγκλεισμού στα σπίτια τους» τονίζει η κ. Παππά.

Οι συνεδρίες πάντως γίνονταν με προσοχή και όλα τα μέτρα που απαιτούνταν. «Σε όλες τις μονάδες του ΚΕΘΕΑ στην χώρα εφαρμόστηκαν με ευλάβεια η τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι δεν υπήρξε ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού σε όλες τις δομές του ΚΕΘΕΑ».

Σταθερή προσέλευση και αύξηση της χρήσης στον εγκλεισμό

Πάντως, με βάση την σταθερότητα της προσέλευσης στο ΚΕΘΕΑ Κύτταρο - Οξυγόνο, αλλά και τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά από έρευνα για την χρήση στο διάστημα της πανδημίας, ο κορωνοϊός δεν απέκλεισε την χρήση των ναρκωτικών.

«Οι χρήστες, όπως θα περίμενε κανείς, συνέχισαν να παίρνουν ναρκωτικά και στο διάστημα της πανδημίας. Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία της έρευνας, υπήρξε μία αύξηση της χρήσης της κοκαΐνης» τονίζει η κ. Παππά. 

Ωστόσο, το διάστημα της πανδημίας ήταν σίγουρα μία πρωτόγνωρη εμπειρία για τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ.

«Ήταν μία εμπειρία ξεχωριστή γιατί ένα μεγάλο μέρος του θεραπευτικού προγράμματος και της στήριξης που δίνουμε στα άτομα που ζητούν βοήθεια, έχει να κάνει με τις δια ζώσης συνεδρίες, την επαφή, δηλαδή, από κοντά.

Αυτό για ένα διάστημα το στερηθήκαμε στο όλο πρόγραμμα. Πλέον όμως έχουμε επιστρέψει στην κανονική μας δράση».

Το ΚΕΘΕΑ Κύτταρο - Οξυγόνο, έτσι είναι πάντα στην θέση του, έχοντας αποκτήσει μία μεγάλη εμπειρία σε αυτά τα 18 χρόνια που λειτουργεί στην Πάτρα. Όποιος ενδιαφέρεται να βοηθηθεί μπορεί να καλέσει στα τηλέφωνα 2610343400, 2610647478, 2610647397 και 2610323606 και 2610343400.