Το ΚΕΘΕΑ σε ανακοίνωση του αναφέρει:

"Έχοντας κερδίσει τη μάχη με την πανδημία, τα προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ απευθύνουν και φέτος μήνυμα ζωής στις τοπικές κοινωνίες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου.

Σε μια περίοδο όπου οι έννοιες της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της απομόνωσης κυριαρχούν ως αναγκαία μέσα ενάντια στην πανδημία, η καμπάνια του ΚΕΘΕΑ για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα με σύνθημα «Στάσου πλάι μου» έρχεται να θυμίσει ότι η εξάπλωση της χρήσης και της εξάρτησης αντιμετωπίζεται με αντίστροφη προσέγγιση.

Η πρόληψη και η θεραπεία των εξαρτήσεων στηρίζονται στην επαφή, την επικοινωνία, τη σύνδεση πρόσωπο με πρόσωπο, τη σχέση, το μοίρασμα, την αποδοχή.

Αντίθετα, πρακτικές και πολιτικές διαχωρισμού, αποκλεισμού, στιγματισμού, τιμωρίας και καταστολής τραυματίζουν την κοινωνική συνοχή και σπρώχνουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από βοήθεια βαθύτερα στη χρήση και στο περιθώριο.

Για αυτό φέτος την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, και κάθε μέρα, μειώνουμε τις αποστάσεις, στηρίζουμε όσους έχουν «κολλήσει», μεταδίδουμε το μήνυμα της αλληλεγγύης.

Οι εξαρτημένοι είναι μια από τις πιο περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες. Υποσιτίζονται,  έχουν περισσότερα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, παρουσιάζουν υψηλότερη θνησιμότητα. Συχνά αποκλείονται από τις υπηρεσίες υγείας  και κοινωνικής φροντίδας. Σε συνθήκες, μάλιστα, κοινωνικής στέρησης, φτώχειας και ανεργίας, όπως αυτές που βιώνει η χώρα μας, η χρήση ναρκωτικών,  η εξάρτηση και ο κοινωνικός αποκλεισμός εντείνονται.

Δίνοντας στους εξαρτημένους τη δυνατότητα θεραπείας, ώστε να αντιμετωπίσουν τα αίτια της εξάρτησής τους και  τα προβλήματα που συνδέονται με αυτήν, μπορούμε να ανοίξουμε  τον δρόμο για την ένταξή τους στην κοινωνία.  Ο εξαρτημένος ζητά μια δεύτερη ευκαιρία. Του τη δίνουμε. Στηρίζουμε το δικαίωμά του σε θεραπεία και επανένταξη, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην αξιοπρέπεια.

Το ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ ανήκει  στο ΚΕΘΕΑ (www.kethea.gr),  μη κερδοσκοπικό οργανισμό  θεραπευτικών κοινοτήτων που αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης της χώρας μας και εντάσσεται στο δίκτυο θεραπευτικών υπηρεσιών Πελοποννήσου ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ.

Απευθύνεται σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες χρήστες ναρκωτικών ουσιών, εργαζόμενους, φοιτητές, περιστασιακούς χρήστες, κρατούμενους και στις οικογένειές τους. Οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν, δε χορηγούνται φαρμακευτικές ή υποκατάστατες ουσίες και δεν υπάρχουν λίστες αναμονής. Η θεραπευτική πρόταση του ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ εστιάζει στην ψυχική απεξάρτηση, στην εκπαίδευση και κατάρτιση, στην εργασιακή ένταξη και εξέλιξη, στην δημιουργική διαχείριση του ελεύθερου χρόνου και στην υποστήριξη της οικογένειας.

Οι χρήστες ουσιών, οι γονείς και οι συγγενείς των εξαρτημένων, μπορούν να απευθυνθούν για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλέφωνο του Συμβουλευτικού Σταθμού: 2610 343400, Δευτέρα – Παρασκευή. 09:00 π.μ. – 17:00 μ.μ.

ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ,  ΦΩΚΑΙΑΣ 26, ΠΑΤΡΑ, τηλ:2610343400,

[email protected]facebook: ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ."