Το τρένο έφτασε στο Αίγιο μετά από 10 χρόνια, όμως, τα προβλήματα εμφανίστηκαν από την πρώτη μέρα, με Αιγιώτες να παραπονιούνται για την κατάσταση που υπάρχει στον σταθμό.

Σύμφωνα με Αιγιώτες, αλλά και γενικότερα ανθρώπους που πήγαν από τον σταθμό, η κατάσταση εκεί, είναι μάλλον τριτοκοσμική και σίγουρα δεν παραπέμπει σε μία σύγχρονη χώρα που με την έλευση του τρένου, έκανε ένα βήμα για την ανάπτυξη της.

Ο περιβάλλον χώρος είναι χωματόδρομοι, δεν υπάρχουν πινακίδες σήμανσης που να βοηθούν τον επισκέπτη στο να μην χαθεί, ενώ ακόμα και Αιγιώτες που γνωρίζουν την περιοχή κόντεψαν να χαθούν, θέλοντας να δουν το σύγχρονο τρένο από κοντά.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ (προφανώς και με την υπόδειξη και τις εντολές του υπουργείου Υποδομών) στην προσπάθεια της να πετύχει την γρήγορη έλευση του τρένου, βιάστηκε αρκετά για λόγους εντυπώσεων για να γίνει το πρώτο δρομολόγιο.

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι υπήρχε αρκετός χρόνος για τους αρμοδίους για να προχωρήσουν σε βελτίωση των περιβαλλόντων χώρων γύρω από τον σταθμό, κάτι που έπρεπε να κάνουν από τη στιγμή που σύμφωνα με τα όσα διέρρεαν προς τα έξω το τρένο θα ενίσχυε και την τουριστική κίνηση της Αιγιαλείας.

Πάντως, το ενδιαφέρον του επιβατικού κοινού μέχρι στιγμής για το τρένο είναι όψιμο, ενώ το ταξίδι είναι απολαυστικό, αν και δεν είναι τόσο γρήγορο όσο έλεγαν οι προβλέψεις, αφού  η διαδρομή από το Αίγιο έως την Αθήνα χρονομετρήθηκε περίπου 2ώρες και είκοσι λεπτά.

Σύμφωνα με όσους ταξίδεψαν από το Αίγιο στην Αθήνα οι στάσεις είναι πολλές, υπάρχουν στη διαδρομή τουλάχιστον είκοσι, γεγονός που κάνει την όποια καθυστέρηση αναπόφευκτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Αίγιο στο Κιάτο αριθμήθηκαν οχτώ συνολικά στάσεις (Ελίκη, Διακοπτό, Πλάτανος, Ακράτα, Λυγιά, Λυκοποριά, Ξυλόκαστρο, Κιάτο).

Ωστόσο, οι φίλοι του τρένου ελπίζουν ότι αυτά είναι προβλήματα που θα ξεπεραστούν και θα υπάρξουν βελτιώσεις σε κάθε επίπεδο στην πάροδο του χρόνου.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές Ιουλίου είναι να γίνουν και τα επίσημα εγκαίνια του έργου παρουσία του υπουργού Κώστα Καραμανλή.