Πάνω από 70 άτομα έχει φιλοξενήσει το Κέντρο Ημέρας του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, από τη στιγμή που άνοιξε, στις αρχές του νέου έτους.

Όμως το φαινόμενο των αστέγων, όχι μόνο παραμένει, αλλά παρουσιάζει και μία αυξητική τάση, με ολοένα και καινούργιες περιπτώσεις ανθρώπων να εμφανίζονται, περνώντας τις νύχτες τους σε παγκάκια, σε πλατείες ή ακόμα και σε εισόδους πολυκατοικιών και καταστημάτων.

Πρόκειται για περιπτώσεις κυρίως αλλοδαπών που δεν έχουν τα χαρτιά που απαιτούνται για να προχωρήσουν τις διαδικασίες για να διαμένουν στο Κέντρο Ημέρας ή και για άλλες που δεν θέλουν καμία βοήθεια, επιλέγοντας να μένουν στους δρόμους.

Ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλοί από τους άστεγους προτιμούν τους δρόμους, παρά να μπουν στη διαδικασία για να φιλοξενηθούν σε κάποια από τις δομές του Κοινωνικού Οργανισμού.

Θυμίζουμε ότι χωρίς την θέληση τους δεν δίνεται η δυνατότητα από τον νόμο σε οποιοδήποτε φορέα για να παρέμβει. Πάντως, οι εικόνες ανθρώπων και μάλιστα ηλικιωμένων να περνούν τις νύχτες τους στα παγκάκια και στις πλατείες, "χτυπούν" στην καρδιά.

(Η φωτογραφία είναι του Άγγελου Κωνσταντίνου από έναν άστεγο στην Ηρώων Πολυτεχνείου).