Ένα από τα βασικά σημεία της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης και των αλλαγών που είναι να φέρει αυτή στην όψη της Πάτρας έχει να κάνει με το παλιό κτίριο υπηρεσιών του λιμένα.

Το τεράστιο αυτό κτίριο που καταλαμβάνει ένα εξίσου μεγάλο χώρο στην δυτική πλευρά του παλαιού λιμανιού της Πάτρας, είναι να γκρεμιστεί. Αυτή είναι η τελική πρόταση της αρμόδιας αντιδημαρχίας έργων προς τους ενδιαφερόμενους που είναι να συμμετάσχουν στον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της ανάπλασης.

Ο χώρος έτσι του κομματιού αυτού του λιμανιού της Πάτρας θα ελευθερωθεί και το γεγονός αυτό από μόνο του είναι σημαντικό αφού το συγκεκριμένο κτίριο είναι ταυτισμένο με την παραλιακή ζώνη της πόλης.

Από πλευράς μάλιστα αισθητικής, μάλλον την υποβαθμίζει την Πάτρα, αφού αρχιτεκτονικά δεν έχει να πει απολύτως τίποτα. Είναι ένα κτίριο που είχε κτιστεί επί εποχής δικτατορίας (μάλιστα λέγεται ότι το είχε αναλάβει η εταιρεία του πατέρα του Αλέξη Τσίπρα) και εξυπηρετούσε λειτουργικούς λόγους.

Πλέον από τον σεισμό του 2008 και έπειτα, έχει πλήρως εγκαταλειφθεί, οι εσωτερικοί του χώροι έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης και μέσα σε αυτό ρισκάρουν την ζωή τους (είναι ετοιμόρροπο) ομάδες μεταναστών που βρίσκουν καταφύγιο.

Το θέμα είναι τι μπορεί να γίνει εκεί; «Αυτό είναι ένα από τα βασικά κριτήρια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και είναι ζήτημα των προτάσεων που θα γίνουν από τους συμμετέχοντες» τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έργων, Χρήστος Κορδάς.

Ο δήμος έχει προτείνει την δημιουργία ενός μικρότερου λειτουργικού κτιρίου που να χρησιμεύει για πολιτιστικές εκδηλώσεις και συνεδριάσεις, έχοντας μία ξεχωριστή αρχιτεκτονική που να ταιριάζει με το υπόλοιπο κομμάτι της παραλιακής ζώνης.

Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο της κατασκευής ενός τοποσήμου ή ενός καλλιτεχνικού έργου (ένα άγαλμα ή ένας μεγάλος ανδριάντας ή ένα γλυπτό) που να παραπέμπει στην ιστορία της Πάτρας.

Όλα αυτά θα κριθούν μέσα από τις προτάσεις που θα γίνουν από τους συμμετέχοντες. Οδηγό σίγουρα θα αποτελέσουν άλλες περιπτώσεις που έχουν γίνει σε παρόμοια σημεία παραλιακών περιοχών μεγάλων πόλεων του κόσμου.

Πάντως, το σημαντικό είναι ότι ο χώρος αυτός απελευθερώνεται και κατά μία έννοια το συγκεκριμένο κομμάτι του λιμανιού της Πάτρας παίρνει ανάσα.