Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει όπου χρειαστεί με νέα μέτρα στήριξης, δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στο Θέμα 104,6 ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να παρέμβει σε όποιους τομείς και περιοχές χρειαστεί με νέα μέτρα στήριξης ενώ εκτίμησε ότι σε διάστημα δύο – τριών εβδομάδων θα ξεμπλοκάρουν οι εκταμιεύσεις από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις.

Ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε, επίσης ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους επαρκούν ακόμα και σε περίπτωση δεύτερου κύματος κορωνοϊού. «Υπάρχουν τμήματα της ελληνικής οικονομίας που έχουν πάρει μπρος, υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές που πηγαίνουν καλύτερα και περιοχές που δεν έχουν πάρει φόρα ακόμα όπως τα νησιά. Ο τουρισμός στα νησιά δεν υφίσταται ή ξεκίνησε τώρα να κάνει τα πρώτα δειλά βήματα. Η εικόνα αυτή είχε ενσωματωθεί πλήρως στα στοιχεία για την εκτίμηση της ύφεσης που στείλαμε στους Ευρωπαίους» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας κάνοντας λόγο για ύφεση που θα φτάσει το 16% στο δεύτερο τρίμηνο.

Σταϊκούρας: Θα παρέμβουμε στοχευμένα στην εστίαση αν υπάρξει ανάγκη

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι υπάρχει ζήτημα με την εστίαση και για αυτό το λόγο με πιο στοχευμένες ενέργειες η κυβέρνηση προτίθεται αν χρειαστεί να αντιδράσει στο άμεσο μέλλον για να στηρίξει επαγγελματικές ομάδες και περιοχές ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος. Ο κ. Σταϊκούρας έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την επέκταση της επιστρεπτέας προκαταβολής για την οποία είπε ότι η πληρωμή θα γίνει μέχρι 7-10 Ιουλίου.

Αναφορικά με τις τράπεζες, ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε δύο με τρεις εβδομάδες θα υπάρξει «ώθηση προς την κατεύθυνση των εκταμιεύσεων για τα προγράμματα επιδότησης επιτοκίου και αρχικού κεφαλαίου» και υπογράμμισε ότι τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν μέχρι τώρα οφείλονται αφενός στο ότι υπάρχει ζήτηση πολλαπλάσια των προσφερόμενων πόρων και
όλες οι επιχειρήσεις υποβάλουν αίτηση ακόμα και επιχειρήσεις που κανονικά θα κόβονταν λόγω φερεγγυότητας.
Σταϊκούρας: Συγκρατημένα αισιόδοξος για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Χρήστος Σταϊκούρας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση έστειλε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιτραπεί η κρατική ενίσχυση και σε μεγαλύτερες προβληματικές επιχειρήσεις.

Απαντώντας για το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης του προγράμματος του κοινωνικού τουρισμού, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αν χρειαστεί. «Έχει τέτοια δυναμική η εικόνα της εγχώριας, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας που πρέπει να είσαι σε εγρήγορση για να αντιδράσεις».

Τέλος, για το Ταμείο Ανάκαμψης ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε αισιόδοξος σημειώνοντας ότι προσδοκά εξελίξεις εντός Ιουλίου.