Επικεφαλής ιατρικών συλλόγων της Βρετανίας προειδοποίησαν τα πολιτικά κόμματα της χώρας ότι είναι πιθανόν να υπάρξουν τοπικές εστίες του νέου κορωνοϊού και ότι υπάρχει πραγματικά ο κίνδυνος για ένα δεύτερο κύμα.

"Αν και η μελλοντική μορφή της πανδημίας στην Βρετανία είναι κάτι δύσκολο να προβλεφθεί, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν να υπάρξουν τοπικά ξεσπάσματα και ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για ένα δεύτερο κύμα", σημειώνουν.

Μεταξύ αυτών που υπογράφουν την ανοιχτή επιστολή στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση με την προειδοποίηση αυτή βρίσκονται ο Ντέρεκ Άλντερσον, που είναι πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών, ο Άντριου Γκόνταρντ, πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρών και η Κάθριν Χέντερσον, η οποία είναι πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Εντατικολόγων.

"Πολλά στοιχεία της υποδομής που χρειάζεται για την αναχαίτιση του ιού αρχίζουν να τίθενται σε εφαρμογή, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ουσιαστικές προκλήσεις", σημειώνουν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι οι παμπ, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία θα μπορέσουν να ξανανοίξουν στην Αγγλία στις αρχές του επόμενου μήνα, χαλαρώνοντας την καραντίνα που έχει επιβληθεί για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.