Για τις εκτιμήσεις του σχετικά με τα εισερχόμενα κρούσματα κορονοϊού από τον τουρισμό μίλησε στον Realfm 97,8 ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείο Υγείας Γεώργιος Δαΐκος. «Νομίζω έχει γίνει μια πολύ καλή προετοιμασία, αν ο αριθμός τουριστών είναι διαχειρίσιμος. Αναμένουμε ότι φέτος θα έχουμε ένα 10% των αφίξεων, σε σχέση με πέρυσι. Δηλαδή πέρυσι είχαμε περίπου 60.000 αφίξεις την ημέρα, φέτος ας υποθέσουμε ότι θα έχουμε 6.000 αφίξεις την ημέρα. Και με αυτόν τον αριθμό υπάρχει ένας κίνδυνος. Όποια μέθοδο κι αν ακολουθήσουμε, ακόμη κι όλα μέτρα να λάβουμε δεν μπορούμε να τον εκμηδενίσουμε τελείως. Και κανένα τεστ δεν έχει ευαισθησία 100%, οπότε και με τον δειγματοληπτικό έλεγχο μπορεί να μας διαφύγει κάποιο κρούσμα» είπε ο κ. Δαΐκος και συμπλήρωσε:

«Ας υποθέσουμε ότι θα έρθουν τουρίστες από χώρες όπως η Ελλάδα, με επιπολασμό 0,1% ( δηλαδή αν ελέγξουμε τώρα στη χώρα τυχαία 1.000 άτομα, θα βρούμε ένα θετικό κρούσμα) και από χώρες με δεκαπλάσιο ποσοστό, δηλαδή επιπολασμό 1%. Επομένως από 6.000 αφίξεις, θα έχουμε από 6 έως 60 θετικά κρούσματα την ημέρα. Αυτά τα νούμερα είναι διαχειρίσιμα. Κάποια θα τα διαγνώσεις με τον δειγματοληπτικό έλεγχο, και κάποια θα τα διαγνώσεις έγκαιρα αν δεν τα εντοπίσεις στον δειγματοληπτικό έλεγχο».

Αντίστοιχα, είπε, αν έχουμε τα περυσινά νούμερα αφίξεων, θα έχουμε 60 έως 600 κρούσματα την ημέρα. Ερωτηθείς τι θα συμβεί, εάν έρθουν μαζεμένοι τουρίστες τον Αύγουστο, είπε: «Πιθανόν να δημιουργηθεί κάποιον θέμα, πιστεύουμε ότι έτσι όπως είναι οργανωμένη η κατάσταση θα μπορούμε να το διαχειριστούμε».

«Υπάρχει η σκέψη να γίνεται εξέταση κατά ομάδες , δηλαδή ανά δεκάδα. Εξετάζω δέκα με ένα τεστ κι αν βρω σε αυτά τα δέκα ένα θετικό, εξετάζω και τα δέκα μετά. Οπότε κάνεις κάποια οικονομία», τόνισε ο κ. Δαΐκος.