Το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» έχοντας επισκεφτεί στο παρελθόν τον καταυλισμό των Ρομά στον Ριγανόκαμπο, τον είχε αναδείξει έως τον χειρότερο όλων όσων έχει δει από κοντά.

Κι η αλήθεια είναι ότι τα μέλη του προγράμματος είχαν επισκεφθεί το σύνολο σχεδόν των καταυλισμών της χώρας. Τι έχει αλλάξει από τότε; Τίποτα σχεδόν.

Σύμφωνα με τα μέλη του προγράμματος που διατηρούν μία επαφή με τον συγκεκριμένο καταυλισμό, η κατάσταση όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά το αντίθετο. Έχει χειροτερέψει.

Αυτό που κάνει τον καταυλισμό του Ριγανόκαμπου τον χειρότερο από όλους στην Ελλάδα, δεν αφορά μόνο το ζήτημα των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων του. Έχει να κάνει και με την ώθηση των μικρότερων παιδιών από τους μεγαλύτερους, στην επαιτεία και την πορνεία.

Όπως υποστηρίζουν τα μέλη του προγράμματος, παρά τις ενοχλήσεις που έχουν κάνει στους αρμόδιους τοπικούς φορείς για το θέμα, δεν έχουν δει καμία παρέμβαση και το παραμικρό σημάδι βελτίωσης.

Η κακοποίηση και η εκμετάλλευση έτσι των ανηλίκων συνεχίζεται, με την Πάτρα να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με αυτό το θέμα, από οποιαδήποτε άλλη περιοχή, κυρίως εξαιτίας του καταυλισμού στον Ριγανόκαμπο.

Ήδη τα μέλη του προγράμματος έχουν φτάσει το ζήτημα στα αρμόδια υπουργεία και περιμένουν παρεμβάσεις για να αλλάξει αυτή η κατάσταση που έχει ως θύματα της μικρά ανήλικα παιδιά, ακόμα και βρέφη που εγκαταλείπονται.

Εμβολιασμός και εξετάσεις στις 28 Ιουνίου

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το ερχόμενο Σάββατο, στις 28 Ιουνίου, οι κινητές μονάδες του προγράμματος «Υγεία για όλους» θα βρίσκονται στον συγκεκριμένο καταυλισμό προκειμένου να εξετάσουν τα παιδιά και να τα εμβολιάσουν.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση γίνεται σε συνεργασία με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, την Α' πανεπιστημιακή Κλινική του «Αγία Σοφία», την παιδιατρική Κλινική «ΜΗΤΕΡΑ», την παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, το «Καραμανδάνειο», το Τμήμα Πάτρας του ΕΕΣ και τη συνδρομή της αστυνομίας. Το όλο πρόγραμμα στηρίζει το υπουργείο Υγείας, χωρίς όμως να χρηματοδοτείται από κανέναν φορέα.