Κρίσιμη αναμένεται να είναι αυτή η εβδομάδα για τους τουριστικούς προορισμούς της Τουρκίας.

Αυτό καθώς η κυβέρνηση πιέζει για άνοιγμα των συνόρων προκειμένου να διασώσει ένα μέρος έστω της τουριστικής σεζόν, που έχει ήδη πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Με τις παραλίες να είναι σε μεγάλο βαθμό άδειες και πολλά ξενοδοχεία να καλούνται να αποφασίσουν εάν τελικά θα λειτουργήσουν, ο υπουργός Τουρισμού Μεχμέτ Ερσόι δήλωσε στο Reuters πως ελπίζει ότι ο έκτος μεγαλύτερος προορισμός στον κόσμο θα μπορέσει να προσελκύσει έως τις μισές από τις 45 εκατ. αφίξεις της περυσινής χρονιάς. Ωστόσο, πολλά εξαρτώνται από τις συνομιλίες για την έναρξη των πτήσεων από τη Ρωσία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, οι οποίες μπορεί να καταλήξουν σε κάποιο αποτέλεσμα έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε ο υπουργός.

Το διακύβευμα για την Τουρκία είναι μεγάλο, όπου η εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 ενίσχυσε τις ανησυχίες σε μια χώρα, στην οποία ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 12% της οικονομίας. Οι ξένες αφίξεις μειώθηκαν κατά δύο τρίτα τους πρώτους πέντε μήνες του έτους.

Πρόγραμμα «υγιούς τουρισμού» για διακοπές στην Τουρκία

Προκειμένου να πειστούν οι ξένοι και οι κυβερνήσεις τους ότι τα ταξίδια είναι ασφαλή, η Άγκυρα παρουσίασε ένα πρόγραμμα «υγιούς τουρισμού» που περιλαμβάνει υγειονομικούς ελέγχους και πάνω από 600 ξενοδοχεία έχουν υποβάλει αίτηση για πιστοποίηση. Η Άγκυρα ασκεί επίσης πιέσεις σε περίπου 70 χώρες, με το βάρος να δίδεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, οι πτήσεις μόλις που αρχίζουν και πάλι να πραγματοποιούνται, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τις ΗΠΑ. Το ιστορικό κέντρο της Αττάλειας, στις ακτές της Μεσογείου, ήταν αυτό το σαββατοκύριακο σχεδόν άδειο, με ελάχιστους τουρίστες στα ξενοδοχεία. Τέτοιου είδους ξενοδοχεία «δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνο με Τούρκους τουρίστες», δήλωσε ο Ερσόι, στη συνέντευξή του που δόθηκε την Παρασκευή. «Οι επόμενες 10 ημέρες θα είναι κρίσιμης σημασίας καθώς λαμβάνονται αποφάσεις για τα σύνορα… έως τώρα δεν είναι σαφές πώς θα ξεκινήσει η διεθνής κίνηση».
Οι στόχοι των Τούρκων για τον τουρισμό

Ερωτηθείς για το εάν μπορεί να μπει φρένο στον τουρισμό στην περίπτωση που ξένοι τουρίστες προκαλέσουν νέο ξέσπασμα κρουσμάτων, δήλωσε ότι «θα πρέπει να παρακολουθούμε τα νούμερα» και οι αποφάσεις θα ληφθούν μαζί με μια ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή. Η Τουρκία ελπίζει ότι η κορυφαία χώρα προέλευσης τουριστών, η Ρωσία -με τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού στον κόσμο- θα ξεκινήσει τις πτήσεις στα μέσα Ιουλίου. Η Γερμανία, που τους τουρίστες της διεκδικεί και η Ελλάδα, διατηρεί σε ισχύ την ταξιδιωτική οδηγία για τον κορωνοϊό έως τα τέλη Αυγούστου αλλά μπορεί να την άρει νωρίτερα.

Περίπου 35 δισεκ. δολάρια τουριστικών εσόδων βοήθησαν πρόσκαιρα την Τουρκία να καταγράψει πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών πέρυσι. Τον Απρίλιο, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 5 δισεκ. δολάρια καθώς τα έσοδα εξαφανίστηκαν και τα άδεια δωμάτια ξενοδοχείων μπορεί να το αυξήσουν ακόμα περισσότερο. «Ο τουρισμός είναι πιθανόν ο κλάδος που θα υποστεί τη μεγαλύτερη ύφεση» και οι εποχικοί εργαζόμενοί του βρίσκονται αντιμέτωποι με «μια πολύ κακή περίοδο», δήλωσε ο Σεϊφετίν Γκουρσέλ, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Bahcesehir της Κωνσταντινούπολης.