Το 40 με 50% της δυναμικότητας του συνόλου των ξενοδοχειακών μονάδων και συγκροτημάτων της Πάτρας, είναι ακόμα στο "off".

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων της Πάτρας Ηλία Μεντζελόπουλο, τα ξενοδοχεία πλέον μπορεί να έχουν πάρει το "πράσινο φως" για να ανοίξουν, όμως, οι ξενοδόχοι κρίνοντας ότι ο τουρισμός ακόμα δεν έχει ξεκινήσει, προτιμούν να τα κρατούν κλειστά.

Με μία πρόχειρη καταμέτρηση των ξενοδοχείων που ανήκουν στην επικράτεια του δήμου της Πάτρας, ο αριθμός αυτών που δεν έχουν ανοίξει ξεπερνούν τα 10. Με λίγα λόγια ο μισός ξενοδοχειακός στόλος της αχαϊκής πρωτεύουσας είναι κλειστός.

Μόλις ο άλλος μισός έχει ανοίξει. «Από τη στιγμή που δεν υπάρχει δουλειά είναι λογικό τα ξενοδοχεία να μην έχουν ανοίξει ακόμα. Τουλάχιστον με αυτόν τον τρόπο ελπίζουν να περισώσουν κάποια από τα έξοδα.

Γιατί έσοδα δεν υπάρχουν μέχρι ώρας και οι κρατήσεις ειδικότερα για την Πάτρα είναι στο μηδέν» τονίζει. Το αξιοσημείωτο είναι ότι στο σύνολο τους όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες της Πάτρας που παραμένουν κλειστές θα μπορούσαν να είχαν ανοίξει εδώ και μέρες αφού δεν υπολογίζονται ως εποχικές, αλλά ως 12μηνες.

Σύμφωνα με τον κ. Μεντζελόπουλο τα κλειστά ξενοδοχεία θα ανοίξουν στο τέλος του Ιουνίου με τις αρχές Ιουλίου. «Θα ανοίξουν ασφαλώς, δεν γίνεται διαφορετικά. Όμως το τι θα κάνουν είναι ένα άλλο πράγμα» τονίζει με μία σκωπτική διάθεση.

«Η κατάσταση για όλους μας είναι δύσκολη και αυτό δεν αλλάζει είτε με κλειστά, είτε με ανοικτά ξενοδοχεία» προσθέτει.

Ειδικότερα, το φετινό καλοκαίρι στην Πάτρα, δύσκολα θα δούμε τουρίστες και όλες οι εκτιμήσεις για την αχαϊκή πρωτεύουσα είναι σε αυτή την κατεύθυνση. «Είναι μαύρα τα πράγματα για το φετινό καλοκαίρι, τι να λέμε τώρα…».

Στο σύνολο η ζημιά ξεπερνάει το 1.000.000 ευρώ

Η ζημιά για τον ξενοδοχειακό κλάδο της Πάτρας που έφερε η πανδημία από τις αρχές Μαρτίου έως σήμερα είναι ανυπολόγιστη.

Αν βάλουμε κάτω τα χρήματα που χάθηκαν από τις ακυρώσεις των ημερών του Πατρινού Καρναβαλιού, από τις σχολικές εκδρομές που ακολούθησαν, από τις ανεξάρτητες κρατήσεις που θα γίνονταν στο διάστημα της πανδημίας και από την τουριστική περίοδο που ξεκινάει μισή και λειψή, το κόστος βγαίνει σίγουρα πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ.

Και για να το επεκτείνουμε χρήματα που χάθηκαν όχι μόνο για το ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά για το σύνολο της αγοράς της Πάτρας. Όσο για την βοήθεια της πολιτείας στον κλάδο, ο κ. Μεντζελόπουλος απαντάει: "Μηδέν εις το πηλίκον..".