Με κοινή τεκμηριωμένη παρέμβαση τους, ο Μαρίνος Σκανδάμης, Τομεάρχης  Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής και η Ολυμπία Λόη, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Τουρισμού του ίδιου κόμματος, παίρνουν θέση για την χωροθέτηση του νέου αστυνομικού μεγάρου. 

Προτείνουν την έκταση στη συμβολή της Μίνι Περιμετρικής με την Αγίας Σοφίας, επιχειρηματολογώντας πολιτικά και επιστημονικά γιατί το μέγαρο δεν πρέπει να γίνει στο άλλο οικόπεδο κοντά στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου βρίσκεται το αστυνομικό παρκινγκ.  

Αναφέρουν μάλιστα χαρακτηριστικά γι’ αυτό «Για να μιλήσουμε πρακτικά, πως θα φαινόταν η ιδέα, δίπλα στο υπέροχο πάρκο του Ιδρύματος Νιάρχου να ανεγειρόταν κτίριο που θα συγκέντρωνε τις κύριες αστυνομικές υπηρεσίες του λεκανοπεδίου Αττικής ή στη θέση του κοσμήματος του αρχαιολογικού μουσείου της Ακρόπολης που αντικρύζει τον Ιερό Βράχο, να τοποθετούνταν το κτίριο της ΓΑΔΑ και η Διεύθυνση Μεταγωγών μαζί».

Όλη η παρέμβαση έχει ως εξής : 

“To νέο αστυνομικό μέγαρο

Μαρίνου Σκανδάμη και Ολυμπίας Λόη

Το αίτημα

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας με σθεναρό τρόπο και επί μακρόν, απαιτεί την κατασκευή ενός νέου, σύγχρονου και λειτουργικού αστυνομικού μεγάρου. Ενός οικοδομήματος, που θα συγκεντρώσει τις διάσπαρτες υπηρεσίες που με τυχαίο τρόπο «φύτρωσαν» αποσπασματικά και άναρχα σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως λ.χ. συνέβη με τις υπηρεσίες των Μεταγωγών, της Τροχαίας ή το κτίριο της Ερμού. Επιλογές δηλαδή που απηχούν μια παρωχημένη αντίληψη για την χωροθέτηση των δημοσίων υπηρεσιών. Και που ταυτόχρονα, είναι προσβλητικές για  τους εργαζομένους, τους πολίτες, ακόμη δε και για τους κρατουμένους. Όσοι έχουν εικόνα του που κρατούνται, οι συλληφθέντες και οι μεταγόμενοι, φρίττoυν για την έλλειψη σεβασμού στην  ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Έτσι, το αίτημα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας είναι πάνω από όλα δίκαιο και η άμεση ικανοποίησή του, υποχρέωση της Πολιτείας. Η υποστήριξη του συνδικαλιστικού αιτήματος εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής είναι γι’ αυτό αυτονόητη. Και είναι προφανές ότι οι διαρκείς, ανεκπλήρωτες υποσχέσεις έχουν κλείσει πια το χρόνο τους. Χρειάζονται τώρα πράξεις. 
   Οι διεθνείς κατευθύνσεις για τη χωροθέτηση αστυνομικών κτιρίων
Η Διεθνής Ένωση Αστυνομικών Διευθυντών, το Home Office της Αγγλίας και διάφοροι αρμόδιοι φορείς, αποδέχονται κάποιες γενικές κατευθύνσεις για πού και πως μπορούν να τοποθετηθούν τα αστυνομικά μέγαρα. Συγκλίνουν στο ότι πρέπει να υπάρχει α) συνοχή και αρμονία με το υπόλοιπο αστικό περιβάλλον, β) εγγύτητα ή συστέγαση με κρατικές υπηρεσίες άμεσης παρέμβασης, όπως το Πυροσβεστικό Σώμα ή οι υπηρεσίες των ασθενοφόρων, γ) η σύμφωνη γνώμη των αυτοδιοικητικών ή κρατικών αρχών, δ) προσβασιμότητα και εγγύτητα σε μεγάλα οδικά δίκτυα και ε) αυστηροί όροι εμπέδωσης  της στατικής και δυναμικής ασφάλειας. 

Όλα αυτά μπορούν να προτεραιοποιηθούν μόνο μέσα από τη λεγόμενη space needs analysis, δηλαδή το πρώτο βήμα για να μετατοπιστούμε από την επιθυμία για ανέγερση ενός κτιρίου στον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών του. Δεν έχει τεθεί υπόψη μας τέτοια ανάλυση ή προμελέτη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ούτε ανακοινώθηκε κάτι τέτοιο κατά την πρόσφατη έλευση του αρμόδιου Υπουργού στην Πάτρα. Επομένως, δεν θα πρέπει να αποτελεί μόνο συνδικαλιστικό αίτημα, αλλά αίτημα της πόλης η  διατύπωση μιας τέτοιας μεθόδου. Η ταχεία ολοκλήρωσή της δεν μπορεί να γίνει ερήμην της δημοτικής αρχής και του δημοτικού συμβουλίου ούτε βέβαια με την απουσία του Υπουργείου Πολιτισμού ή άλλων κρατικών φορέων  που τους αφορά η χωροθέτηση.

Η πολιτιστική  δυναμική  των χώρων

Παρομοίως, οι διεθνείς κατευθύνσεις για την μεσο-μακρο χρονική ανάπτυξη των πολιτιστικών χώρων, απαιτούν να υπάρχει ένας δυναμικός σχεδιασμός που θα αφήνει περιθώριο για την διαρκή εξέλιξή τους. Εντάσσοντας δηλαδή, το άμεσο αστικό περιβάλλον στις πολιτιστικές ανάγκες των στεγασμένων χώρων και στην προοπτική που θα αναπτύξουν μελλοντικά. 

Έτσι, ένα κτίριο πολιτισμού πρέπει να ανασαίνει και να εμπλέκεται στην διαμόρφωση ενός ευρύτερου φυσικού ή και οικιστικού περιβάλλοντος, το οποίο θα υπηρετεί το πολιτιστικό νόημα.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν και κάποια λάθη κατά τον πολιτιστικό κτιριακό σχεδιασμό που πρέπει να αποφεύγονται, όπως α) το να μην αναμιχθεί η αυτοδιοίκηση στον σχεδιασμό, β) το να μην παρέχεται κυβερνητική πληροφόρηση και το κράτος να προσπαθήσει να εκπλήξει απροειδοποίητα, γ) το να χρησιμοποιηθεί ένας ευρύτερος του κτιρίου χώρος, για συμβολικά ή λειτουργικά αντιθετικές δραστηριότητες.

Το νέο αστυνομικό μέγαρο δίπλα στο νέο αρχαιολογικό μουσείο;

Yπό την πιο πάνω οπτική, εγείρονται ερωτήματα για την καταλληλότητα ανέγερσης του νέου αστυνομικού μεγάρου δίπλα στο στο νέο αρχαιολογικό μουσείο, σε οικόπεδο που χρησιμοποιεί τώρα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την στάθμευση των υπηρεσιακών οχημάτων του. 

Και αυτό γιατί, α) ήδη από την εποχή Δημαρχίας του Ανδρέα Φούρα είχε ωριμάσει η δημιουργία αστυνομικού μεγάρου σε οικόπεδο στην αρχή της Μίνι Περιμετρικής στη συμβολή με την οδό Αγίας Σοφίας, β) η περιφερειακή αρχή του Αποστόλη Κατσιφάρα είχε ολοκληρώσει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την συνολική αξιοποίηση των οικοπέδων γύρω από το νέο  αρχαιολογικό μουσείο με  θεματικό πάρκο που καταλάμβανε και τον αστυνομικό χώρο στάθμευσης, γ) η σημερινή δημοτική αρχή προκρίνει κυρίως τη λύση του πιο πάνω  οικοπέδου στη συμβολή της Μίνι Περιμετρικής με την οδό Αγίας Σοφίας ή άλλου χώρου με εύκολη προσβασιμότητα, όπως το οικόπεδο της παλαιάς νομαρχιακής αρχής στο Κοτρώνι, δ) οι κυριότερες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου στηρίζουν αποφασιστικά την επιλογή χώρου που δεν θα θίγει το συμβολισμό του αρχαιολογικού μουσείου.

Για να μιλήσουμε πρακτικά, πως θα φαινόταν η ιδέα, δίπλα στο υπέροχο πάρκο του Ιδρύματος Νιάρχου να ανεγειρόταν κτίριο που θα συγκέντρωνε τις κύριες αστυνομικές υπηρεσίες του λεκανοπεδίου Αττικής ή στη θέση του κοσμήματος του αρχαιολογικού μουσείου της Ακρόπολης που αντικρύζει τον Ιερό Βράχο, να τοποθετούνταν το κτίριο της ΓΑΔΑ και η Διεύθυνση Μεταγωγών μαζί.

Υπάρχουν όρια λοιπόν, που δεν επιτρέπουν την ανάμιξη κρατικών βαρέων χρήσεων της γης με άλλες, υψηλού πολιτιστικού συμβολισμού. Δεν χρειάζεται βεβαίως να αναφερθούμε στα κατά τη γνώμη μας αξεπέραστα προβλήματα που θα δημιουργούνταν, για να τοποθετηθεί το νέο αστυνομικό μέγαρο δίπλα στο νέο αρχαιολογικό μουσείο, από τις πολλαπλές ερμηνείες που επιδέχεται το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την περιοχή αυτή, σε σχέση με τις προβλεπόμενες χρήσεις.

Που πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι;

Οι προσφάτως διακινηθείσες αναφορές για άλλες χωροθετήσεις, όπως στο ΚΕΤΧ ή σε οικόπεδο στην Ακτή Δυμαίων, φοβούμαστε ότι δίνουν φρούδες ελπίδες σε πολίτες και αστυνομικούς, γιατί δεν έχουν υψηλή τεκμηρίωση και μάλλον μεταθέτουν τη λύση σε ένα πολύ μακρινό  μέλλον.

Γι’ αυτό και η πρόταση για την ανέγερση του νέου αστυνομικού μεγάρου σε οικόπεδο που βρίσκεται στη συμβολή της Μίνι Περιμετρικής και της οδού Αγίας Σοφίας, υπό την προϋπόθεση ότι καλύπτει -μετά από μελέτη- τις ευρείες αστυνομικές ανάγκες,   προσφέρει μία λύση που ικανοποιεί ταυτόχρονα και εξίσου τον Έλληνα αστυνομικό, την πόλη και τους κατοίκους της. Και η ανέγερση μπορεί να «περπατήσει» άμεσα, όχι μόνο γιατί όπως αναφέρεται, έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, αλλά και γιατί σέβεται από κοινού, τις αστυνομικές ανάγκες και πατραϊκό λαό.

Η ευθύνη της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να ακούσουν, να συνθέσουν και να συνεργαστούν με την αυτοδιοίκηση για αποτελέσματα εντός του διμήνου που εξήγγειλε ο Υπουργός. Και κυρίως να μη χαθούν στη μετάφραση, όπως μέχρι τώρα γίνεται για πάνω από μια δεκαετία. Γιατί για άλλη μια φορά, θα έχει χαθεί ένα πάνδημο αίτημα.

*Ο Μαρίνος Σκανδάμης, είναι Διδάκτωρ Εγκληματολογίας - Δικηγόρος, Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής

*Η Ολυμπία Λόη είναι Αρχιτέκτονας - ΜSc Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Πόλεων και Κτιρίων,  Αναπληρώτρια Τομεάρχης Τουρισμού του Κινήματος Αλλαγής”