Άγγιξαν τις 11.000 επιχειρήσεις οι αναστολές λειτουργίας που έγιναν στη Δυτική Ελλάδα το διάστημα της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, πριν από μερικές μέρες, σχετικά με τις επιπτώσεις που είχε η πανδημία στην αγορά εργασίας, το σύνολο των επιχειρήσεων στην περιοχή που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας έφτασε τις 11.800.

Σε ένα σύνολο καταγεγραμμένων επιχειρήσεων 98.000, ο αριθμός των 11.800 αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό του 11,1%. Οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούσαν γύρω στους 40.000 εργαζόμενους.

Καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος της πληγής που άφησε η πανδημία στη Δυτική Ελλάδα. Πρόκειται για επιχειρήσεις που προέρχονται από διάφορους χώρους της οικονομίας ξεκινώντας από την εστίαση, τον τουρισμό, το εμπόριο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Σύμφωνα πάντα με την ΕΛΣΤΑΤ, το πλήγμα της πανδημίας ήταν μεγάλο και για τους τζίρους των επιχειρήσεων της κάθε οικονομίας με πρωτοφανείς μειώσεις που ανάγκασαν τις περισσότερες εταιρίες να βγουν σε αναστολή.

Στοιχεία που έπαιξαν σίγουρα σημαντικό ρόλο στο να σκαρφαλώσει η Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στην πρώτη θέση της ανεργίας, το α’ τρίμηνο του 2020 (20,4%), πριν καν εμφανιστεί ο κορωνοϊός.

Η καραντίνα αφήνει έτσι πίσω της την εικόνα μιας καμένης γης για δεκάδες επιχειρήσεις και ποικίλες οικονομικές δράσεις της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας. Μια καμένη γη που πλέον θα πρέπει να περπατήσει η οικονομία της περιοχής.

Και όλα αυτά ενώ η απαγόρευση των απολύσεων υποτίθεται ότι συγκράτησε το κύμα της ανεργίας. Σκεφτείτε που θα έφταναν τα ποσοστά, χωρίς την απαγόρευση αυτή.