Η τουριστική περίοδος ξεκίνησε τυπικά με το άνοιγμα των εποχικών ξενοδοχειακών μονάδων και των αρχαιολογικών χώρων – μουσείων, όμως, επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει κάτι.

Το ουσιαστικό άνοιγμα της τουριστικής περιόδου θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο και μετά για την περιοχή μας, με την έναρξη των αεροπορικών πτήσεων στο αεροδρόμιο του Αράξου, που θα συνδυαστεί με την έναρξη της λειτουργίας των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων της Δυτικής Αχαΐας και της Ηλείας.

Το δεδομένο για τη Δυτική Ελλάδα, αλλά και για την Πελοπόννησο, είναι ότι η σεζόν θα είναι μικρότερη, έχοντας χάσει εκτός των προηγούμενων μηνών της πανδημίας και τον Ιούνιο και ίσως και τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου.

Η σεζόν έτσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του τουρισμού και του τουριστικού κλάδου, θα ξεκινήσει από τις αρχές Ιουλίου και θα κρατήσει – καλώς εχόντων των πραγμάτων – έως τις αρχές με τα μέσα του Σεπτεμβρίου.

Το να υπάρξει μια παράταση του τέλους της τουριστικής σεζόν αυτό είναι κάτι εντελώς αβέβαιο, αφού πολλά είναι αυτά που λέγονται ότι το φθινόπωρο θα έχουμε το δεύτερο κύμα της πορείας του ιού.

Κατά συνέπεια λίγοι θα είναι αυτοί που θα έχουν όρεξη για ταξίδια. Άλλωστε, υπάρχει και μία ακόμα πτυχή που έχει να κάνει με τους υγειονομικούς κανόνες.

Εφόσον έχουμε επισκέπτες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο θα φανούν τα ενδεχόμενα κρούσματα που ίσως να έχουμε στην περιοχή μας, λόγω ακριβώς της επισκεψιμότητας αυτής.

Κάτι που ασφαλώς είναι επίφοβο, όσο μέτρα και να πάρουμε. Η σύντομη τουριστική φετινή περίοδος είναι λοιπόν δεδομένη. Το γεγονός αυτό αυξάνει ακόμα περισσότερο των ανταγωνισμό μεταξύ των επαγγελματιών, αλλά και μεταξύ των περιοχών.

Οι κρατήσεις εξακολουθούν να βαδίζουν σε αχαρτογράφητα νερά, υπάρχει ένα θεωρητικό ενδιαφέρον από τη Γερμανία και από κάποιες ακόμα χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ οι Ρώσοι μετά και το νέο κύμα κρουσμάτων μάλλον έχουν χαθεί οριστικά για φέτος.

Το ζητούμενο λοιπόν για τη φετινή περίοδο είναι πλέον να σωθεί έστω και το 30% της τουριστικής κίνησης.

Αυτό υποστηρίζουν παράγοντες που γνωρίζουν καλά την τουριστική αγορά. Γιατί ακόμα και το 50% της περασμένης περιόδου φαντάζει πλέον κάτι εξαιρετικά δύσκολο.