Το 60% του σώματος αποτελείται από νερό και το χρειαζόμαστε για τις λειτουργίες της αναπνοής, της πέψης αλλά και κάθε βασική σωματική λειτουργία. Χάνουμε διαρκώς νερό, κατά την διάρκεια της ημέρας, εξαιτίας της έντονης εφίδρωσης σε μια ζεστή ημέρα ή και της έντονης γυμναστικής. Το σώμα μπορεί επίσης να αποβάλλει μεγάλη ποσότητα υγρών μέσω της ούρησης ενώ η αφυδάτωση μπορεί να προκληθεί από παθολογικά ζητήματα, όπως ο πυρετός, ο εμετός ή και η διάρροια. Η αφυδάτωση εμφανίζει διακυμάνσεις, ξεκινώντας από την ήπια ενώ μπορεί να γίνει και ιδιαίτερα σοβαρή, διαταράσσοντας την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που σας προειδοποιούν ότι είστε αφυδατωμένοι, ακόμα και όταν η απώλεια νερού είναι ήπια. Τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν, όπως αναφέρει το vita:

*Επιδερμίδα

Το δέρμα σας χάνει νερό από τον ιδρώτα στις υψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, η επιδερμίδα μπορεί να χάσει την υγρασία της και σε πιο ψυχρές θερμοκρασίες, καθώς ο αέρας τείνει να είναι πιο ξηρός. Σημάδια αφυδάτωσης που μπορεί να δείτε στο δέρμα σας, περιλαμβάνουν:

Τραχύτητα ή ξεφλούδισμα.
Έξαψη ή ερυθρότητα.
«Σκασμένο» δέρμα ή ξηρά χείλη.
Κρύο ή υγρό δέρμα.
Σφιχτό δέρμα.

*Αναπνοή

Ακόμα και στην περίπτωση ήπιας αφυδάτωσης, μπορεί να αισθανθείτε το στόμα ή την γλώσσα σας ξηρά ή και κολλώδη. Μπορεί ταυτόχρονα, να παρατηρήσετε ότι έχετε κακή αναπνοή. Το σώμα σας χρειάζεται άφθονο νερό για την παραγωγή σάλιου. Όταν είστε αφυδατωμένοι, παράγεται λιγότερο σάλιο, που προκαλεί με την σειρά του την ανάπτυξη περισσότερων βακτηρίων στο στόμα. Η κατανάλωση άφθονου νερού σε συνδυασμό με το πλύσιμο των δοντιών μπορεί να συμβάλλει στην εξάλειψη των βακτηρίων που προκαλούν τις άσχημες οσμές.

*Δίψα και πείνα

Μέσω του μηχανισμού της δίψας, το σώμα σας ειδοποιεί ότι χρειάζεστε περισσότερο νερό. Όταν είστε αφυδατωμένοι ενδεχομένως να νιώσετε εντονότερη πείνα. Σύμφωνα μάλιστα με επιστημονική μελέτη, οι ενήλικες που παρουσίαζαν συχνά αφυδάτωση είχαν και υψηλότερο σωματικό βάρος. Απαιτείται, ωστόσο, περαιτέρω μελέτη για να διαπιστωθούν όλα τα δεδομένα της σχέσης της πείνας και της αφυδάτωσης. Το άφθονο νερό ταυτόχρονα φαίνεται να βοηθά στην μείωση της όρεξης για θερμιδικό φαγητό.

*Αίσθημα κόπωσης

Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει το αίσθημα κόπωσης, ακόμα και στην περίπτωση που πράγματι είστε ξεκούραστοι, με άνδρες που συμμετείχαν σε έρευνα και ήταν αφυδατωμένοι να δηλώνουν έντονη κόπωση ή και εξάντληση. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι επακόλουθα της χαμηλής αρτηριακής πίεσης, που μπορεί να προκληθεί από την αφυδάτωση.Παράλληλα, ακόμα και κατά την ήπια αφυδάτωση μπορεί να αντιμετωπίσετε πονοκεφάλους, που συνδέονται και αυτοί με την χαμηλή αρτηριακή πίεση. Για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα αυτά και να ανακτήσετε την ενέργειά σας φροντίστε να ενυδατώνεστε συχνά, πίνοντας άφθονο νερό.

*Επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία

Περισσότερο από το 70% του εγκεφάλου αποτελείται από νερό. Η αφυδάτωση, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, φαίνεται να επιβραδύνει ορισμένους τύπους της λειτουργίας του εγκεφάλου, επηρεάζοντας την μνήμη, την συγκέντρωση αλλά και την εγρήγορση. Άλλη μελέτη υποδεικνύει ότι ακόμα και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει λάθη κατά την οδήγηση, όπως η μετάβαση σε διαφορετικές λωρίδες και ο αργός χρόνος αντίδρασης κατά το φρενάρισμα.