Τα μέτρα, οι αποστάσεις ασφαλείας, οι υγειονομικοί κανόνες που επιβάλει η πολιτεία στα καταστήματα εστίασης, στα μπαρ και στα νυχτερινά κέντρα, κρύβουν πίσω τους έναν παραλογισμό όσο και να λέμε ότι σκοπός τους είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, άρα καλώς γίνονται. Που κρύβεται αυτός ο παραλογισμός; 

Δεν είναι μόνο ότι δεν αφήνουν τα μαγαζιά να δουλέψουν όπως πρέπει, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ορθοποδήσουν, να συντηρήσουν τους εργαζόμενους τους και να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, είναι και όσα συμβαίνουν εκτός καταστημάτων. Εκεί που δεν υπάρχουν κανόνες και μέτρα ασφαλείας γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να ελεγχθούν οι καταστάσεις.

Το πρόσφατο παράδειγμα πάνω σε αυτό αφορά το πάρτι της καραντίνας στην Πλαζ της Πάτρας, το βράδυ της Παρασκευής.

Εκεί έγινε ο χαμός. Μουσική, κέφι, χορός, διάθεση και μια αισιόδοξη πνοή καλοκαιριού. Σίγουρα όσοι πήγαν στο πάρτι (και δεν ήταν λίγοι) «ξέχασαν» τον κορωνοϊό και κοίταξαν να περάσουν όμορφα. Και καλά έκαναν.

Ξέχασαν όμως την πανδημία από κάθε άποψη, καθώς δεν υπήρχαν μέτρα και κανόνες, όπως δεν γίνεται να υπάρχουν σε τέτοιες διοργανώσεις που γίνονται σε υπαίθριους χώρους. Την ίδια ώρα τα περισσότερα από τα καταστήματα εστίασης στέναζαν και δεν είχαν τον κόσμο που προσδοκούσαν για βράδυ Παρασκευής.

Βλέπετε μετά τα εξοντωτικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν στα δύο νυχτερινά καταστήματα της Πάτρας, όταν ο κόσμος θέλησε να βγει για λίγο έξω και να διασκεδάσει, ήρθε και το ΦΕΚ που ζητούσε από τους επαγγελματίες να απαγορεύσουν από τους πελάτες τους την παραμονή στις μπάρες, βάζοντας τους σώνει και καλά σε ένα τραπέζι, στο όνομα της αποφυγής του συνωστισμού.

Έτσι την ίδια ώρα που τα μπαρ στα καταστήματα ήταν άδεια από κόσμο, χωρίς σκαμπό, στην Πλαζ γινόταν ο χαμός, με τους νέους να χορεύουν ο ένας δίπλα στον άλλον και γενικότερα να μην υπάρχει κανένας έλεγχος.Υπαίθριο πάρτι στην Πλαζ εν μέσω πανδημίας

Το ερώτημα προκύπτει αυτόματα: Μήπως όλα αυτά τα μέτρα που έχει πάρει η πολιτεία για την εστίαση στο όνομα της αποφυγής του συνωστισμού και της μη διασποράς του ιού, οδηγούν τον κόσμο να διασκεδάζει σε τέτοιου είδους πάρτι που χαρακτηρίζονται από την αναρχία και την έλλειψη κανόνων;

Να εξηγούμαστε: Εμείς δεν είμαστε κατά αυτών των πάρτι. Μακάρι η Πάτρα να είχε κάθε μέρα τέτοια γλέντια που να έχουν το στοιχείο του αυθορμητισμού γιατί τέτοιου είδους εκδηλώσεις και events, όπως και να το κάνουμε, έδιναν σε κανονικές συνθήκες, μία πνοή ζωής στην νύχτα της πόλης.

Ούτε λέμε ότι για τα μέτρα που δεν υπάρχουν (και δεν γίνεται να υπάρχουν) σε τέτοια υπαίθρια events, φταίνε οι διοργανωτές (τους οποίους και δεν γνωρίζουμε άλλωστε), αλλά η πολιτεία που προφανώς δείχνει να έχει μία στάση υποκριτική απέναντι στο ζήτημα της διασκέδασης και της προφύλαξης από τον ιό.

Βλέπετε, τα καταστήματα εστίασης είναι αυτά που δίνουν θέσεις εργασίας, τα καταστήματα εστίασης είναι που πληρώνοντας τις υψηλές φορολογικές τους υποχρεώσεις ενισχύουν το δημόσιο ταμείο και σε τελικά ανάλυση τα μαγαζιά αυτά αποτελούν μία βασική πτυχή της τοπικής οικονομίας.

Κι όμως στο όνομα της πανδημίας ο κλάδος βάλλεται από την πολιτεία και το κράτος, σε μία χρονική περίοδο που θα έπρεπε να τον προφυλάξει, όχι μόνο γιατί έχει πληγεί στο διάστημα αυτό, αλλά και γιατί η συντριπτική του πλειοψηφία έχει δείξει από την αρχή ένα μεγάλο ποσοστό συμμόρφωσης με τα μέτρα, καταλαβαίνοντας πόσο σοβαρό είναι το θέμα της δημόσιας υγείας.

Καταλάβατε που εντοπίζετε ο παραλογισμός που αναφέραμε παραπάνω; Ζητείται λοιπόν λογική. Η εστίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητώντας αυτή τη λογική, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε πανελλήνιες κινητοποιήσεις.

Όσο για τα πάρτι στο όνομα της καραντίνας και γενικότερα τα events αγνώστου προέλευσης σε υπαίθριους κοινόχρηστους χώρους; Πληροφορίες αναφέρουν ότι το βράδυ του Σαββάτου θα έχουμε ένα ακόμα, στο Νότιο Πάρκο. Είπαμε ο παραλογισμός έχει και συνέχεια…

(Το patrasevents.gr κατόρθωσε και εξασφάλισε υλικό από το πάρτι γιατί μια εικόνα αντιστοιχεί σε χίλιες λέξεις).Κοσμοσυρροή στην Πλαζ χωρίς αποστάσεις και μέτρα ασφαλείας