Καμπανάκι για «νέα και επικίνδυνη φάση» του κοροναϊού κρούει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τονίζοντας πως η πανδημία επιταχύνει με 150.000 νέα κρούσματα την Πέμπτη -τα περισσότερα σε μία ημέρα έως τώρα- τα μισά από τα οποία στις ΗΠΑ.

«Ο κόσμος είναι σε μια νέα και επικίνδυνη φάση» δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς. «Είναι κατανοητό ότι πολλοί άνθρωποι έχουν απηυδήσει με την παραμονή στο σπίτι. Είναι κατανοητό ότι οι χώρες θέλουν να ανοίξουν τις κοινωνίες και τις οικονομίες τους. Αλλά ο ιός ακόμη εξαπλώνεται γρήγορα, είναι ακόμη θανατηφόρος και οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ακόμη ευάλωτοι» υπογράμμισε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο ΠΟΥ, ο οποίος έχει επικριθεί έντονα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προέτρεψε τους ανθρώπους να διατηρήσουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Όπως οι ΗΠΑ, ένας μεγάλος αριθμός νέων κρουσμάτων προέρχεται από τη Νότια Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Δεύτερη κορύφωση είναι πιθανή σε ένα κύμα
Η έξοδος από το lockdown πρέπει να γίνει προσεκτικά και με οδηγό τα στοιχεία, τόνισε από την πλευρά του ο Μαρκ Ράιαν, επικεφαλής εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ.

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένος ορισμός για ένα δεύτερο κύμα. Νέες εστίες δεν σημαίνουν απαραίτητα δεύτερο κύμα, αλλά δεύτερη κορύφωση είναι πιθανή σε ένα κύμα» υποστήριξε.

Συνεχίστε να τηρείτε αποστάσεις
Ο Γκεμπρεγεσούς απηύθυνε έκκληση προς όλες τις χώρες και τους πολίτες «να δείξουν ισχυρή επαγρύπνηση» και να εφαρμόζουν τις βασικές οδηγίες προστασίας.

«Συνεχίστε να τηρείτε αποστάσεις από τους άλλους. Μείνετε σπίτι αν αισθάνεστε άρρωστοι. Συνεχίστε να καλύπτετε στόμα και μύτη όταν βήχετε, φορέστε μάσκα όπου είναι απαραίτητο, καθαρίστε τα χέρια σας» είπε, προσθέτοντας:

«Συνεχίζουμε να καλούμε όλες τις χώρες να επικεντρωθούν στα βασικά: βρείτε, απομονώστε, κάνετε έλεγχο και αντιμετωπίστε κάθε περίπτωση. Εντοπίστε και βάλτε σε καραντίνα κάθε επαφή».