Από σήμερα, σύμφωνα και με τις σχετικές ανακοινώσεις επιστρέφουν σχεδόν στην κανονικότητα οι λαϊκές αγορές της πόλης μας. Μειώνονται πλέον οι αποστάσεις στα τρία μέτρα, επιστρέφουν όλοι στις θέσεις τους παύοντας το πενήντα-πενήντα και οι νόμιμοι με άδειες αγωνίζονται με ασφάλεια και υπευθυνότητα, όπως κάθε μέρα να βγάλουν το μεροκάματο των παιδιών τους, όπως τόσοι και τόσοι βιοπαλαιστές στις δύσκολες αυτές μέρες υπό το φόβο εξάπλωσης του κορονοϊού.

Συνολικά το εμπόριο όπως και τόσοι άλλοι κλάδοι (στάσιμο, υπαίθριο και πλανόδιο) πλήττεται τόσο από την έλλειψη κατάλληλης ψυχολογίας από αβεβαιότητα του κόσμου, που δημιουργεί και μειωμένη κατανάλωση αλλά και της εκτεταμένης οικονομικής στενότητας που αντιμετωπίζει ο μέσος πολίτης.

Σε αυτούς τους δύσκολους λοιπόν καιρούς, μετά και την προχθεσινή επιτυχία της αστυνομικών αρχών, είδαμε σημερινά δημοσιεύματα να παρουσιάζουν τον ισχυρισμό των εμπλεκομένων ότι τις «διάσημες φίρμες», τις προωθούσαν στις λαϊκές αγορές της περιοχής κάτι που πρέπει να προβληματίσει και να εντατικοποιήσει τους ελέγχους σε αυτές, καθότι ως φαίνεται από το πλήθος των «διάσημων» εμπορευμάτων γίνεται αναφορά για χιλιάδες τεμάχια και θα παραμένει άγνωστο πόσα ακόμα βρίσκονται διοχετευμένα στην αγορά.

Επανέρχεται λοιπόν εκ νέου η ανάγκη πλήρους εποπτείας των λαϊκών αγορών, ούτως ώστε να τηρείται η νομοθεσία και να μην υπάρχουν χαραμάδες όπου επιτήδειοι θα επιχειρούν να παρεισφρήσουν σε αυτές. Είτε ως μη έχοντας την νόμιμη άδεια εμπορίας σε λαϊκές αγορές, είτε παραπλανώντας το κοινό και με πρόσχημα τις χαμηλές τιμές να αποκομίζουν σημαντικά οφέλη εις βάρος τόσο του καταναλωτή και εις βάρος του νόμιμου εμπόρου που αγωνίζεται και αυτός με τη σειρά του με αξιοπρέπεια να βιοποριστεί και να ζήσει τα παιδιά του.
Είναι ηθική υποχρέωση λοιπόν όλων των εμπλεκόμενων φορέων που εμπλέκονται στις λαϊκές αγορές να προστατέψουν πρώτα από όλα τον καταναλωτή αλλά και όλους εκείνους τους νόμιμους επαγγελματίες που έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά πολλά εμπόδια για την εξασφάλιση της επιβίωσής τους.