Αν υπάρχει κάτι που ξεχωρίζει εύκολα κάποιος πηγαίνοντας μία βόλτα από τα χωριά στους κάμπους και στις πλαγιές του Ερυμάνθου, αλλά και του Παναχαϊκού, είναι τα δεκάδες άγνωστα ξωκλήσια που συναντάει στο δρόμο του.

Ο Σταυρός του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας είναι το διαχρονικό σύμβολο της ελληνικής υπαίθρου και ασφαλώς της αχαϊκής γης που έχει τις δικές της φυσικές ομορφιές, άγνωστες στους περισσότερους από μας, όμως μαγικές και δεμένες αρμονικά με το γύρω περιβάλλον και τα χωριά του νομού.

Αυτή την άγρια ομορφιά της Αχαΐας την ανακαλύπτει κάποιος εύκολα στο Φαρραί και στην γύρω περιοχή, με τους κάμπους να απλώνονται μπροστά του, έχοντας από πάνω του τη σκιά των βουνών να του επιβάλλονται, αλλά ταυτόχρονα και να τον προστατεύουν.

Πρόκειται για μία από τις ιστορικές περιοχές του νομού με δεδομένο ότι στο Φαρραί προϋπήρχε μία αρχαία πόλη που είχε αναπτύξει τον δικό της πολιτισμό και που έχει αρκετά αρχαιολογικό ενδιαφέρον. 

Υπάρχουν πολλά κρυφά μνημεία από διάφορες περιόδους της αρχαιότητας τα οποία δεν έχουν αξιοποιηθεί, όμως έχουν μία θρησκευτική συνέχεια με τον χριστιανισμό αφού πάνω από αυτά υπάρχουν συνήθως αρκετά ξωκλήσια και εκκλησίες. 

Βλέπετε ο παράδεισος δεν είναι πάντοτε ειδυλλιακός, έχει ίσως και μία άλλη όψη και έτσι μπορεί να είναι δίπλα μας όσο ποτέ.

Δείτε ένα χαρακτηριστικό βίντεο του Γιάννη Γκιούστο, τραβηγμένο με το drone του από ψηλά, ξεκινώντας από την εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου και ταξιδεύοντας στη γη του Φαρραί.


Εκκλησάκι Άγιος Δημήτριος, Φαρρές, Ερύμανθος - Κριθαράκια, Παραπείρος ποταμός. Aπό ψηλά drone view.