Αν είστε λάτρης της αστρονομίας και σας αρέσει να μελετάτε τα ουράνια φαινόμενα, τότε σίγουρα το γνωρίζετε και δεν περιμένετε από εμάς για να το μάθετε.

Το πρωινό της Κυριακής στις 21 Ιουνίου θα έχουμε έκλειψη ηλίου που θα γίνει ορατή και στην Ελλάδα ως μερική. 

Η έκλειψη θα είναι δακτυλιοειδής για μια στενή ζώνη που περνάει από Αφρική και Ασία αλλά στην Ελλάδα η έκλειψη θα είναι ορατή ως μερική έκλειψη με κάλυψη του ηλιακού δίσκου που θα είναι μεγαλύτερη στα νότια και ανατολικά (30% στη Ρόδο), και μικρότερη στα βόρεια και δυτικά (13% στην Κέρκυρα).

Στην Πάτρα η μερική έκλειψη ηλίου θα ξεκινήσει από 7:51, θα κορυφωθεί στις 8.28 και το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί στις 9:07. 

Κατά συνέπεια το φαινόμενο θα κρατήσει 1 ώρα και 16 λεπτά στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Στην Αθήνα η κάλυψη θα είναι σε ποσοστό 20% επί της φαινόμενης ηλιακής διαμέτρου που αντιστοιχεί σε περίπου 11% επί της φαινόμενης ηλιακής επιφάνειας.

Αντίστοιχα και η διάρκεια της έκλειψης θα είναι μικρότερη για τις περιοχές με μικρότερη κάλυψη και μεγαλύτερη για περιοχές με μεγαλύτερη κάλυψη. Στην Αθήνα η διάρκεια της έκλειψης θα είναι 1 ώρα και 23 λεπτά. Η έκλειψη θα ξεκινήσει λίγο πριν τις 8 το πρωί.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί να μην παρατηρηθεί η έκλειψη χωρίς τη χρήση ειδικών φίλτρων ακόμα και αν απλά κοιτάζετε με τα μάτια σας. Υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης στην υγεία των οφθαλμών.


Ο προσεγγιστικός πίνακας με τις τοπικές ώρες

Δείτε έναν προσεγγιστικό πίνακα με τις τοπικές ώρες που θα διαρκέσει η έκλειψη για πέντε πόλεις της Ελλάδας.

Αθήνα

Έναρξη μερικής έκλειψης: 7:48

Μέγιστο έκλειψης: 8:28

Τέλος μερικής έκλειψης: 9:11

Θεσσαλονίκη

Έναρξη μερικής έκλειψης: 7:57

Μέγιστο έκλειψης: 8:32

Τέλος μερικής έκλειψης: 9:09

Πάτρα

Έναρξη μερικής έκλειψης: 7:51

Μέγιστο έκλειψης: 8:28

Τέλος μερικής έκλειψης: 9:07

Βόλος

Έναρξη μερικής έκλειψης: 7:53

Μέγιστο έκλειψης: 8:30

Τέλος μερικής έκλειψης: 9:09

Ηράκλειο

Έναρξη μερικής έκλειψης: 7:39

Μέγιστο έκλειψης: 8:24

Τέλος μερικής έκλειψης: 9:13

Ακριβείς ώρες για συγκεκριμένο τόπο μπορείτε να βρείτε εδώ. Κάνοντας κλικ σε έναν τόπο θα πάρετε πληροφορίες για την έναρξη και λήξη της έκλειψης καθώς και το μέγιστο στη συγκεκριμένη περιοχή.

Προσοχή να δοθεί στο ότι όλες οι ώρες είναι UT δηλαδή θα πρέπει να προσθέσετε 3 ώρες για να έχετε τη θερινή ώρα Ελλάδος.