Η κυβέρνηση ανήγγειλε την έξωση πάνω από 11.000 αναγνωρισμένων προσφύγων από τους χώρους που μένουν. 2.500 από camps, 600 από ξενοδοχεία, και 7.400 από διαμερίσματα.Η κυβέρνηση της Ν.Δ πατώντας πάνω στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προβλέποντας την έξωση προσφύγων μετά από 6 μήνες, την τροποποίησε προς το χειρότερο δίνοντας περιθώριο μόνο ένα μήνα μετά την απόδοση ασύλου. Παράλληλα, με τη διακοπή του επιδόματος ( με χρήματα διεθνών οργανισμών) τους καταδικάζει και στην πείνα μαζί με την αστεγία, ισχυριζόμενοι ότι οι χώροι θα διατεθούν για να έρθουν άλλοι πρόσφυγες και να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

Ταυτόχρονα, εφαρμόζουν : Φυλάκιση σε κλειστές δομές απομονωμένες από τον αστικό ιστό μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους και ταυτόχρονα απαγόρευση εξόδου με διάφορα προσχήματα, χωρίς δυνατότητα επίσκεψης ντόπιων. Περιορισμό των προϋποθέσεων χορήγησης ασύλου με fast-truck εξετάσεις αιτημάτων τους και γρήγορες απελάσεις για όσους απορρίφτηκε η αίτηση. Εγκληματικές παραλείψεις στην προστασία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Άθλιες συνθήκες διαβίωσης με υπερσυνωστισμό και εγκλεισμό, που ειδικά με τον κορονοϊό είναι ακόμα πιο επικίνδυνες. Ενώ, υπάρχουν καταγγελίες και αποδείξεις για παράνομες επαναπροωθήσεις και δολοφονικές απωθήσεις, χωρίς καν καταγραφή και δυνατότητα κατάθεσης αιτήσεων ασύλου.
Αυτή η πολιτική των δυνάμεων του συστήματος αναγορεύει τους πρόσφυγες σε εχθρούς και εισβολείς, την ίδια ώρα που στηρίζουν εισβολές του ΝΑΤΟ και επεμβάσεις της Ε.Ε. σεξένες χώρες οδηγώντας τους σε πολέμους, προκαλώντας ξεριζωμό, φτώχεια και εξαθλίωση. Είναι η πολιτική που κολακεύει τα ακροδεξιά ακροατήρια και οπλίζει τα χέρια των ναζιστών που καίνε ξενοδοχεία και δομές για πρόσφυγες. Που υποθάλπει το καθεστώς απαρτχάιντ και στρέφεται ενάντια και στους ντόπιους εργαζόμενους, νέους, φτωχούς, υπηρετώντας τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών εκκολάπτοντας το αυγό του φιδιού.
Στα εγκαταλειμμένα εργοστάσια της Πάτρας διαβιούν πάνω από 200 πρόσφυγες, εγκαταλειμμένοι από κάθε κρατική μέριμνα, ιδιαίτερα το διάστημα της πανδημίας. Συλλογικότητες σήκωσαν το βάρος της ανθρωπιστικής φροντίδας τόσο για την υγιεινή-προστασία τους, όσο και για την καθημερινή διατροφή τους, την ένδυση, την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.Η Αλληλεγγύη και ηΑλληλοβοήθεια,διαχρονικέςαξίες που ΔΕΝ μπαίνουν σε καραντίνα, είναι αυτές που κρατούν όρθιους ντόπιους και πρόσφυγες που οδηγούνται στην εξαθλίωση από την πολιτική της φτώχειας και του ξεριζωμού.Το εργατικό και λαϊκό κίνημα, τα εργατικά σωματεία, οι φοιτητικοί σύλλογοι, κάθε αλληλέγγυος-α θα πρέπει να βρεθούν δίπλα στον αγώνα των προσφύγων για αξιοπρεπή ζωή, υγεία, παιδεία και ελευθερίες. Αξιοπρέπεια και δικαιώματα για αυτούς σημαίνουν αξιοπρέπεια και δικαιώματα για εμάς.
Το κίνημα αλληλεγγύης και η ενεργή στήριξη των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα, η παροχή βοήθειας μέσα από δίκτυα αλληλεγγύης όπως αυτά που στήθηκαν στη πόλη της Πάτρας μέσα στη περίοδο της πανδημίας, δείχνουν το δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών.Ενάντια στην Ευρώπη – φρούριο και την εγκληματική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης. Για μια ζωή χωρίς, πολέμους, φτώχεια εξαθλίωση και φασισμό.
Μέσα από κοινούς αγώνες ντόπιων και προσφύγων να παλέψουμε για:

Να υψωθείτείχοςαντίστασης και αλληλεγγύηςγια να μην περάσουν τα σχέδια των εξώσεων.

Διαμονή των προσφύγων σε κατοικίες με αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης μέσα στις πόλεις και στα χωριά μας. Απεγκλωβισμός εδώ και τώρα των προσφύγων από τα νησιά . Όχι στη γκετοποίηση σε κλειστά ή «ανοικτά» στρατόπεδα-φυλακές.

Να συνεχιστούν και να επεκταθούν τα προγράμματα στέγασης για όλους τους αιτούντες άσυλο και τους αναγνωρισμένες/ους πρόσφυγες, όπως και για κάθε άστεγο. Διαμονή σε κατάλληλα καταλύματα μέχρι την εγκατάσταση όλων σε διαμερίσματα και κατοικίες. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους η κυβέρνηση, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι.

Άσυλο για όλα τα θύματα των πολέμων και των διώξεων. Όχι στις καθυστερήσεις και τον πλαστό αποχαρακτηρισμό χωρών από εμπόλεμες.

Ελευθερίες και πρόσβαση στην υγεία (χορήγηση ΑΜΚΑ σε όλους), στην παιδεία, στην εργασία, στην πρόνοια με ίσα δικαιώματα.

Όχι σε απελάσεις, επαναπροωθήσεις, απωθήσεις.

Ελεύθερη μετακίνηση σε όποια περιοχή ή χώρα θέλουν να μείνουν και δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου. Όχι σε φράκτες στον Έβρο και το Αιγαίο.

Καμιά συμμετοχή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ