Καθαρές στο σύνολο τους σχεδόν είναι οι παραλίες της Δυτικής Ελλάδος, σύμφωνα με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν μέχρι ώρας από το εργαστήριο μοριακού ελέγχου ποιότητας νερών και τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών συνεργάζεται για τον σκοπό αυτό με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, η οποία έχει δώσει και τν σχετική εντολή για τους ελέγχους.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του εργαστηρίου και καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Απόστολο Βανταράκη, με τον οποίο επικοινώνησε το patrasevents.gr τα αποτελέσματα από τους δύο ελέγχους που έγιναν στις παραλίες της Δυτικής Ελλάδας δείχνουν ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Το κολύμπι έτσι είναι επιτρεπτό στην πλειοψηφία των περισσότερων ακτών της περιφέρειας, ωστόσο, υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις που έχουν αυξημένους δείκτες, κυρίως σε παραλίες που βρίσκονται κοντά στα αστικά κέντρα των πόλεων.

Σε γενικές γραμμές οι παραλίες που έχουν κριθεί από τους δύο δειγματοληπτικούς ελέγχους, ως ανεπαρκούς ποιότητας – σε αυτές δηλαδή που δεν επιτρέπεται το κολύμπι με βάση την κείμενη νομοθεσία – είναι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Το ίδιο ισχύει φυσικά και για την Αχαΐα της οποίας το σύνολο σχεδόν της παραλιακής της γραμμής είναι κατάλληλη για κολύμπι.


Βασικές κατηγορίες κινδύνων και ταξινόμηση υδάτων

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι πιθανοί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία των νερών κολύμβησης έχοντας πολλαπλές επιπτώσεις στους κολυμβητές έχουν να κάνουν με τέσσερις βασικές κατηγορίες, σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε στην σελίδα του εργαστηρίου:  

Την αυξημένη παρουσία μικροοργανισμών, την ανάπτυξη κυανοβακτηρίων, την ανάπτυξη μακροφυκών, τους ρύπους και τα απόβλητα.

Στην Αχαΐα και στην Δυτική Ελλάδα γενικότερα κατά παράδοση όποιες λιγοστές παραλίες έχουν ένα πρόβλημα, εμφανίζοντας κάποιους δείκτες παραπάνω, αφορούν τις δύο πρώτες κατηγορίες.

Η ταξινόμηση των υδάτων κολύμβησης με βάση τη νομοθεσία και τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών αφορούν τις εξής κατηγορίες: ανεπαρκούς ποιότητας, επαρκούς ποιότητας, καλής ποιότητας και εξαιρετικής ποιότητας.

Σε ότι έχει να κάνει με τα αποτελέσματα των φετινών δειγματοληπτικών θα αναρτηθούν από την σελίδα της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όταν ολοκληρωθεί και η τρίτη σειρά των ελέγχων που απαιτείται για να εξαχθούν ασφαλή επιστημονικά συμπεράσματα.

Πάντως, οι δύο έλεγχοι που έχουν γίνει δείχνουν ότι η Δυτική Ελλάδα έχει γυαλί ακτές και παραλίες που χαίρεται κάποιος να κάνει το μπάνιο του.