ΟΧΙ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΟΥ, μια πανελλήνια περιβαλλοντική δράση που υποστηρίζεται από είκοσι επτά (27) Υπεύθυνους/ες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων, από όλη την επικράτεια, που ενώνουν δυνάμεις και  στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα-πρόκληση σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς και τοπική κοινωνία λίγο πριν αρχίσουν οι καλοκαιρινές διακοπές.

Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Α', Β, Γ', Δ' Αθήνας, Δυτικής Αττικής, Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, Κυκλάδων, Πέλλας, Πρέβεζας και Δωδεκανήσου και οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: Β’, Γ’ Αθήνας, Πειραιά, Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Έβρου, Ημαθίας, Ηρακλείου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Ρεθύμνου, Σερρών, Φθιώτιδας, Χανίων, Χίου και Κυκλάδων, δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών (8 Ιουνίου) αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία δράσης για να αναδείξουν το περιβαλλοντικό πρόβλημα που προκαλούν τα πλαστικά στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Η δράση προτρέπει στην υιοθέτηση και δημοσιοποίηση συμπεριφορών μη χρήσης πλαστικού, εντός και εκτός εκπαιδευτικής κοινότητας, ακολουθώντας μια ενδεικτική 15ήμερη ατζέντα. Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την χρήση του πλαστικού, αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID19 με την εκτεταμένη χρήση πλαστικών γαντιών  και μασκών που  πεταμένα στα πεζοδρόμια και στους δρόμους καταλήγουν στη θάλασσα. Η  πανδημία ανέδειξε ότι η υγεία είναι το πιο σημαντικό αγαθό και είναι συστημικό και όχι  ατομικό. Υγιής ανθρωπότητα μπορεί να υπάρξει μόνο σε υγιή πλανήτη.

Αλλάζουμε λοιπόν συνήθειες που αφορούν στη χρήση πλαστικών ακολουθώντας μια 15ήμερη ατζέντα, εντάσσουμε  την αλλαγή στην καθημερινότητά μας για αυτό το καλοκαίρι και για όλη μας την ζωή. Αποτυπώνουμε και δημοσιοποιούμε τις καλές πρακτικές στη δημόσια ομάδα: ΟΧΙ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΟΥ https://www.facebook.com/groups/883120098764724/?hc_location=group και στο padlet https://padlet.com/iodinou/xsxxjc9tziq3z70g. Επηρεάζουμε θετικά ο ένας τον άλλο και οι νέες συνήθειες γίνονται στάση ζωής.

Οι Υπεύθυνοι/ες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων, δεσμευμένοι στον κοινό σκοπό της προστασίας του περιβάλλοντος που τον  υπηρετούν 30 χρόνια τώρα, ενώνουν την εκπαιδευτική κοινότητα με ολόκληρη την κοινωνία, εκφράζοντας με την κίνηση αυτή την ανησυχία όλων για τις δραματικές παγκόσμιες επιπτώσεις των πλαστικών αποβλήτων στην θάλασσα, στο ευρύτερο περιβάλλον και στην υγεία μας. Μέσα σε μια βδομάδα η ομάδα υποστηρικτών της δράσης, ξεπέρασε τα 1000 άτομα και συνεχίζει να μεγαλώνει.

Ενισχύοντας αυτή τη δυναμική, συνδιοργανώνουν Πανελλαδική τηλε-ημερίδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τα αίτια και τις επιπτώσεις της ρύπανσης από πλαστικά και μικροπλαστικά στις θάλασσες, με τίτλο:  «Ρύπανση από πλαστικά και μικροπλαστικά στις θάλασσες: αίτια και επιπτώσεις για το περιβάλλον και την υγεία μας».

Στόχος της τηλε-ημερίδας είναι η ενημέρωση και η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών και πολιτών για το τεράστιο πρόβλημα της ρύπανσης από πλαστικά και μικροπλαστικά στις θάλασσες και στους ωκεανούς. Η τηλε-ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο/η και θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων webex events, την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020 και ώρες 18:00-20:00.

Εισηγητές της Ημερίδας είναι ο  Δρ Κώστας Νικολάου, Χημικός Περιβαλλοντολόγος, Επισκέπτης  Καθηγητής Οικολογίας και Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας στο ΑΠΘ και Πρόεδρος του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας "UnivSSECoop" και η Δρ Χριστίνα Ζέρη, Χημικός Ωκεανογράφος - Κύρια Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Εκπρόσωποι των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων, η κ. Βαρβάρα Πετρίδου και η κ. Αντωνία Δαρδιώτη, θα περιγράψουν την φιλοσοφία και τους στόχους της δράσης, ενώ η κ. Άννα Χαρίση, εκπαιδευτικός του 2ου ΓΕΛ Βριλησσίων  θα παρουσιάσει  σχετικές δράσεις που υλοποιήθηκαν στο σχολείο της στο πλαίσιο προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή συμπληρώνοντας τη σχετική ηλεκτρονική φόρμα https://forms.gle/JrtXMtFUVzmAtVGE7, μέχρι τη Δευτέρα 22  Ιουνίου στις 12.00 το μεσημέρι και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα ειδοποιηθούν με e-mail για τους κωδικούς πρόσβασης στην πλατφόρμα webex events.

Η συνεργασία αυτή των 27 Διευθύνσεων  Εκπαίδευσης της χώρας δίνει την ευκαιρία συνάντησης και αλληλεπίδρασης εκπαιδευτικών, πολιτών και φορέων με στόχο την αλλαγή σε σχέση με το πλαστικό στη ζωή μας.

Οι Υπεύθυνοι/ες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων:

Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης:

Α’, Β, Γ’, Δ’ Αθήνας, Δυτ. Αττικής, Δυτ. Θεσσαλονίκης, Ανατ. Θεσσαλονίκης, Κυκλάδων, Πέλλας, Πρέβεζας και Δωδεκανήσου και
Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

Β’, Γ’ Αθήνας, Πειραιά, Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Έβρου, Ημαθίας, Ηρακλείου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Ρεθύμνου, Σερρών, Φθιώτιδας, Χανίων, Χίου και Κυκλάδων