Τέσσερις εργαζόμενοι σκοτώθηκαν όταν κούρδοι αυτονομιστές πυροδότησαν εκρηκτικό μηχανισμό τοποθετημένο στο πλάι δρόμου με αποτέλεσμα να χτυπηθεί το ανοικτό φορτηγάκι στο οποίο επέβαιναν στην περιοχή της Σιλώπης, στη νοτιοανατολική Τουρκία, ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας Σιρνάκ.

Η επίθεση σημειώθηκε σε περιοχή κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ και τη Συρία, ενώ το όχημα μετέφερε καύσιμα που θα χρησιμοποιούσαν εργάτες στην οδοποιία, διευκρίνισε. Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη, τα εκρηκτικά τοποθέτησαν και πυροδότησαν μέλη της αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Το PKK, που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από τις κυβερνήσεις της Τουρκίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ, πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984. Στον πόλεμο χαμηλής έντασης που διεξάγεται έκτοτε, κυρίως σε απομακρυσμένες επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 40.000 άνθρωποι.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βάζουν συχνά στο στόχαστρο μέλη του PKK, τόσο στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας -όπου το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων ανήκει στην κουρδική μειονότητα- όσο και στο βόρειο Ιράκ, όπου η ένοπλη οργάνωση έχει εγκαταστήσει βάσεις μετόπισθεν.

Χθες Τετάρτη, η Άγκυρα ανέπτυξε τις Ειδικές της Δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ, στο πλαίσιο της επιχείρησης που βάφτισε «Νύχια της Τίγρης». Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, είχε εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές στις ορεινές περιοχές Καντίλ, Σίντζαρ και Χακούρκ.

Πηγή προσκείμενη στο PKK επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι εκτυλίσσονταν μάχες χθες ανάμεσα σε στελέχη των τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων και κούρδους αντάρτες. Το ακριβές εύρος της επιχείρησης δεν είναι σαφές. Θεωρείται πάντως πως είναι πιο περιορισμένη από άλλες που εξαπέλυσε τα προηγούμενα χρόνια η Τουρκία στην ιρακινή επικράτεια.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Τουρκία ενδέχεται να έχει σκοπό να αποκτήσει ερείσματα σε όρη «στρατηγικής σημασίας» στην περιοχή των συνόρων της με το Ιράκ, να εγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις.