Όλοι, ακόμη και αυτοί που δεν μπαίνουν στην κουζίνα ούτε για… αυγό, πατάτες τηγανιτές έχουν κάνει. Δεν θέλει και ιδιαίτερη δεξιότητα άλλωστε… Οι Βέλγοι πάντως έχουν ένα μυστικό στη συνταγή τους για της περίφημες βελγικές τηγανιτές πατάτες που τις κάνει έξτρα τραγανές.

Ποιο είναι αυτό το μυστικό, το κόλπο των Βέλγων στη συνταγή τους για τις τηγανιτές πατάτες; Τις τηγανίζουν δυο φορές. Την πρώτη φορά τηγανίζουν τις πατάτες για να μαλακώσουν και τη δεύτερη, ώρες αργότερα, λίγο πριν τις σερβίρουν, για να πάρουν αυτό το χρυσό χρώμα και να γίνουν τραγανές. Ενα απλό τρικ όπως αυτό που είχαμε δει πριν λίγο καιρό στη συνταγή για τις ωραιότερες πατάτες φούρνου.

Υλικά συνταγής για βελγικές τηγανιτές πατάτες

3 έως 4 φλιτζάνια φυτικό λάδι για τηγάνισμα
2 κιλά πατάτες ξεφλουδισμένες, πλυμένες και στεγνές
αλάτι

Εκτέλεση συνταγής για βελγικές τηγανιτές πατάτες

Ρίξτε αρκετό λάδι στη φριτέζα ή στο τηγάνι σας, τουλάχιστον μέχρι με τη μέση του σκεύους, αλλά όχι περισσότερο από τα 3/4 αυτού. Ζεστάνετέ το μέχρι η θερμοκρασία του λαδιού να φθάσει στους 160 βαθμούς.
Κόψτε τις πατάτες σε μπαστουνάκια.
Στεγνώστε καλά τις πατάτες με μια πετσέτα.
Χωρίστε τις πατάτες σε μικρές… παρτίδες.
Κάθε φορά θα τηγανίζετε τόσες πατάτες όσες χωράνε περίπου σε μια κούπα.
Οταν το λάδι πιάσει τη θερμοκρασία που θέλουμε τηγανίστε τις πατάτες για 4 με 5 λεπτά ανά παρτίδα.
Αν η φριτέζα σας διαθέτει καλάθι απλά σηκώστε το, διαφορετικά χρησιμοποιήστε μια τρυπητή κουτάλα.
Αφήστε τις πατάτες στην άκρη για να κρυώσουν, για όση ώρα θέλετε.
Λίγο πριν θελήσετε να τις σερβίρετε ανάψτε πάλι το μάτι και αφήστε το λάδι να έρθει πάλι σε θερμοκρασία 160 βαθμών.
Τηγανίστε πάλι τις πατάτες ανά παρτίδες έως ότου ροδίσουν και γίνουν τραγανές, για 1 ή 2 λεπτά.
Βγάζετε τις πατάτες και τις στραγγίζετε σε μια πιατέλα με χαρτοπετσέτες.
Πασπαλίζετε με αλάτι και σερβίρετε τις πιο τραγανές τηγανιτές πατάτες που έχετε δοκιμάσει.