Μετά το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο το Δημοτικό Κτηνιατρείο για τα αδέσποτα ζώα που είναι να δημιουργηθεί σε κτίριο του Δρεπάνου, στη δημοτική κοινότητα του Ρίου.

Το κτίριο είναι έτοιμο και μάλιστα, σύμφωνα με τη φιλόζωο (μέλος του συλλόγου "Φιλόζωοι Εθελοντές Πάτρας") και σύμβουλο του δημάρχου για το ζήτημα των αδέσποτων Αλεξάνδρα Δημοπούλου, ο χώρος είναι ιδανικός για τη δουλειά που τον προορίζει ο δήμος.

Όμως οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που υπάρχουν για αυτά τα θέματα, για τη δημιουργία, δηλαδή, κτηνιατρείων που να υπάγονται σε θεσμικά όργανα του δημοσίου ή και σε δήμους (όπως στην περίπτωση μας) είναι πολλές και αρκετά πολύπλοκες.

Πόσο μάλλον τώρα που εξαιτίας της συγκυρίας της πανδημίας, είχαν "παγώσει" όλα για περίπου δύο μήνες.

Έτσι, οι εκτιμήσεις για το πότε θα λειτουργήσει το δημοτικό κτηνιατρείο, αφού πρώτα διευθετηθούν από τον δήμο όλες αυτές οι λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με διάφορα ζητήματα (από το προσωπικό έως και τον εξοπλισμό του κτλ) λένε ότι αυτό θα γίνει καλώς εχόντων των πραγμάτων από το τέλος του καλοκαιριού και μετά.

"Από τη μία είμαστε τυχεροί γιατί ο χώρος που βρήκαμε στο Δρέπανο για να στεγάσει το κτηνιατρείο είχε τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες για να διαμορφωθεί για τον σκοπό που θέλαμε" τονίζει κ. Δημοοπούλου. "Διαφορετικά τα πράγματα θα ήταν ακόμα πιο δύσκολα"

Το ζήτημα, πάντως, προχωράει, δεν έχει παγώσει και όταν όλα θα είναι έτοιμα, το Δημοτικό Κτηνιατρείο θα προσφέρει φροντίδα, αγάπη για τα δεκάδες αδέσποτα που υπάρχουν στην επικράτεια του δήμου.

Φιλοδοξία των φιλόζωων και των εθελοντών είναι ο χώρος να γίνει ένα καταφύγιο για αυτά και να αντικαταστήσει τον σταθμό της Μέριμνας Ζώων που έκλεισε πριν από μερικά χρόνια, με αποτέλεσμα δεκάδες αδέσποτα να μείνουν στους δρόμους.

Πάντως, ο δήμος έχει κτηνίατρο, δεν ξέμεινε ούτε στο διάστημα της πανδημίας παρόλο που η σύμβαση του προηγούμενου έληξε.

Οι αρμόδιοι για το θέμα ενέργησαν αστραπιαία, προχώρησαν σε απευθείας αναθέσεις, αφού διαφορετικά με την πανδημία να έχει παγώσει τα πάντα, η πόλη θα έμενε "κενή" στο ζήτημα αυτό. Κάτι που ασφαλώς θα μεγιστοποιούσε το πρόβλημα.


Τρίτος σε ανταπόκριση στο διάστημα της πανδημίας

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με την κ. Δημοπούλου, το πρόβλημα των αδέσποτων και ο αγώνας των φιλόζωων για να τα φροντίσουν έγιναν ακόμα μεγαλύτερα στο διάστημα της πανδημίας.

«Υπήρχαν πολλά αδέσποτα που φροντίζονταν από τους καταστηματάρχες εστίασης, από τα εμπορικά μαγαζιά. Τα ζώα αυτά, με τα πάντα να είναι κλειστά, χωρίς τίποτα να κυκλοφορεί, είναι σίγουρο ότι θα είχαν πρόβλημα με την επιβίωσή τους, αφού κανείς δεν θα τα τάιζε.

Ωστόσο, μπορέσαμε και δικτυωθήκαμε μεταξύ μας, εντοπίσαμε τα αδέσποτα που δεν γνωρίζαμε, ενώ ο δήμος ανταποκρίθηκε στην πρόκληση για βοήθεια, δίνοντας παραπάνω ποσότητες φαγητού».

Μάλιστα, αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Φιλόζωων, ο δήμος της Πάτρας αναδείχτηκε τρίτος σε όλη την Ελλάδα στο ζήτημα της ανταπόκρισης για το θέμα των αδέσποτων στο διάστημα της πανδημίας.