Στα 150 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το κόστος του νέου πακέτου μέτρων στήριξης της κυπριακής οικονομίας, που παρουσίασαν σήμερα οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, Κωνσταντίνος Πετρίδης και Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Συγκεκριμένα, το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας της Κύπρου περιλαμβάνει πέντε στοχευμένα σχέδια για στήριξη τους επόμενους τέσσερις μήνες εργαζομένων και επιχειρήσεων. Τα νέα ειδικά σχέδια που θα καλύπτουν την περίοδο από 13 Ιουνίου μέχρι 12 Οκτωβρίου, αφορούν τέσσερα σχέδια για στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων και ένα για στήριξη ανέργων. Οι δικαιούχοι των σχεδίων αναμένεται να ανέλθουν στις 50.000, όπως αναφέρει το protothema.

Από τα τέσσερα σχέδια, τα δύο αφορούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό ή επηρεάζονται άμεσα από τον τουρισμό ή έχουν οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με επιχειρήσεις που τελούν υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή εργασιών. Το τρίτο σχέδιο αφορά επιχειρήσεις ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων και το τέταρτο αφορά επιχειρήσεις με πλήρη αναστολή εργασιών.

«Με τα πέντε σχέδια συνεχίζεται το δίχτυ προστασίας στους εργαζομένους όπως είχαμε υποσχεθεί», τόνισε η κ. Αιμιλιανίδου.

«Τα νέα σχέδια εδράζονται κυρίως σε μια πιο στοχευμένη συνέχιση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης σε τομείς δραστηριοτήτων που συνεχίζουν να πλήττονται λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, και η εφαρμογή τους θα διέπεται από πιο αυστηρό πλαίσιο ελέγχου, ούτως ώστε να αποτραπούν τυχόν καταχρήσεις», υπογράμμισε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών.

Επίσης, ο κ. Πετρίδης ανακοίνωσε τη σημερινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να εγκρίνει τη συνομολόγηση Συμφωνίας Εγγύησης ύψους 38,11 εκ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συμμετοχή της Κύπρου στον μηχανισμό «SURE» που αποσκοπεί στην προστασία των θέσεων εργασίας των εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία.