«Δεν θέλουμε μαζικούς καταυλισμούς στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει να υπάρχουν ανοιχτά κέντρα για την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ, τα οποία δεν πρέπει απαραιτήτως να βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», αναφέρει η Κ.Ο. του SPD.

Μετά από συζήτηση της Κ.Ο. στο Βερολίνο, εκδόθηκε έγγραφο με τις θέσεις του κόμματος, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με το σχέδιο του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ. Ο τελευταίος θέλει να μεταθέσει την απόφαση σχετικά με τις αιτήσεις ασύλου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των εισερχομένων προσφύγων. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της επεξεργασίας, οι πρόσφυγες θα πρέπει στη συνέχεια να επιστρέφουν -- από τα σύνορα της ΕΕ -- απευθείας στις χώρες καταγωγής τους ή να κατανέμονται στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Αντιθέτως, το έγγραφο θέσεων του SPD απαιτεί τη δημιουργία κέντρων ασύλου σε ολόκληρη την επικράτεια της ΕΕ και όχι μόνο στα εξωτερικά σύνορά της. Αυτά τα κέντρα θα πρέπει να βασίζονται στο «πρότυπο των γερμανικών εγκαταστάσεων». Για τα κέντρα αυτά, θα πρέπει δηλαδή να ισχύουν τα όρια της μέγιστης χωρητικότητας και της μέγιστης διάρκειας διαμονής. Σε περίπτωση υπέρβασης αυτών των ορίων, εκείνοι που ζητούν προστασία θα πρέπει να ανακατευθυνθούν σε άλλες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται σε άλλα κράτη μέλη.

Η μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου της ΕΕ καθυστερεί εδώ και χρόνια. Μέχρι στιγμής, ο κύριος λόγος της στασιμότητας ήταν το θέμα της υποδοχής των προσφύγων. Οι χώρες του Bίσεγκραντ, η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία ειδικότερα, αντιτίθενται στην υποχρεωτική υποδοχή προσφύγων.

Σύμφωνα με το κοινοβουλευτικό έγγραφο του SPD, η ΕΕ πρέπει να ζητήσει άλλες αντι-παροχές από αυτές τις χώρες, όπως λ.χ. είναι η «καταβολή αντισταθμιστικών ποσών». Κατά το SPD, o στόχος του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου πρέπει να είναι η «αλληλέγγυα κατανομή τους μεταξύ των κρατών μελών».