NEWS | 2: Ειδήσεις - 17: Κόσμος

ΗΠΑ: Ξαναρχίζουν οι εκτελέσεις θανατοποινιτών σε ομοσπονδιακό επίπεδο

Tue, 16 Jun 2020 23:24:00 +0300 23:24 Patras Events logo

Έπειτα από 17 χρόνια

Οι εκτελέσεις θανατοποινιτών από τις ομοσπονδιακές αρχές θα ξαναρχίσουν τη 13η Ιουλίου στις ΗΠΑ, έπειτα από δεκαεπτά χρόνια διακοπής τους, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Μπιλ Μπαρ είχε αναγγείλει πριν από σχεδόν έναν χρόνο την πρόθεσή του να ξαναρχίσουν οι εκτελέσεις κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών από ομοσπονδιακά δικαστήρια. Πέντε εκτελέσεις με θανατηφόρες ενέσεις είχε προγραμματιστεί να γίνουν στη φυλακή Τέρε Χόουτ, στην Ιντιάνα. Την τελευταία στιγμή η δικαιοσύνη αποφάσισε να τις αναβάλει, καθώς οι συνήγοροι των θανατοποινιτών αμφισβήτησαν τη νομιμότητα του πρωτοκόλλου που προβλεπόταν για τη θανάτωσή τους.

Όμως εφετείο εντέλει ενέκρινε τη χρήση πεντοβαρβιτάλης και ο Ρεπουμπλικάνος υπουργός έδωσε εντολή να οριστούν νέες ημερομηνίες για τέσσερις καταδικασθέντες. «Το οφείλουμε στα θύματα των φρικτών εγκλημάτων τους», είχε δικαιολογήσει σε δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Η υπηρεσία φυλακών όρισε ότι οι εκτελέσεις τους θα γίνουν μεταξύ της 13ης Ιουλίου και της 28ης Αυγούστου.

Ο πρώτος θανατοποινίτης που θα εκτελεστεί θα είναι ο Ντάνιελ Λούις Λι, οπαδός της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής, που είχε καταδικαστεί το 1999 στην εσχάτη των ποινών για τις δολοφονίες ενός ζευγαριού κι ενός κοριτσιού οκτώ ετών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από Πάτρα, Αχαΐα, Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο patrasevents.gr

Σχετικά άρθρα

ΑΡΧΗ

loader