Μέτωπο κατά της επίγειας χάραξης του τρένου έχει συγκροτηθεί από τους κατοίκους της βόρειας Πάτρας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ένα μέτωπο που δυναμώνει και το οποίο ετοιμάζεται για να υποδεχθεί δυναμικά τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή.

Πρόκειται για την συντονιστική επιτροπή αγώνα που αγωνίζεται από την πρώτη στιγμή υπέρ της υπόγειας χάραξης του τρένου, ζητώντας από την εκάστοτε κυβέρνηση να μην αφήσει να διχοτομηθεί η Πάτρα από ένα τείχος τριών και παραπάνω μέτρων, κόβοντας έτσι την επαφή της πόλης με την παραλιακή της ζώνη.

Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζουν. Η συντονιστική επιτροπή που αποτελείται από τους κατοίκους των περιοχών από τις οποίες περνάει το τρένο, περιλαμβάνει 11 συνολικά συλλόγους της κάθε γειτονιάς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αγώνας της επιτροπής ξεκίνησε με μόλις 5 συλλόγους στο ενεργητικό της και πλέον έφτασε τους 11, ενώ με τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες της έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον και άλλων περιοχών της Πάτρας, ακόμα και από αυτές που δεν περνάει το σύγχρονο τρένο.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα η επιτροπή και οι σύλλογοι του αγώνα που έχει ξεκινήσει για την υπόγεια χάραξη του τρένου θα προχωρήσουν σε πιο δυναμικά πράγματα, ζητώντας από το σύνολο της πόλης να πάρει θέση κατά της επίγειας γραμμής.

Στόχος της επιτροπής είναι να αναδείξει ότι το θέμα δεν αφορά απλώς και μόνο τις περιοχές τους ή τις συνοικίες τους, αλλά έχει να κάνει με όλη την Πάτρα από τη στιγμή που σχετίζεται με την παράκτια ζώνη της, μπροστά από την οποία – σύμφωνα πάντα με τα όσα υποστηρίζουν – πρόκειται να μπει ένα τείχος.

Αυτό λοιπόν που θα κάνουν στη συνέχεια στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη επίσκεψη του Καραμανλή (είναι άγνωστη η ημερομηνία ακόμα) είναι να ενημερώσουν τον κόσμο για το τι πραγματικά θα γίνει. "Ψηλά", όπως λένε, οι ίδιοι κύκλοι θα παίξει στην ατζέντα της το θέμα και η δημοτική αρχή.

Στο πλευρό της αναμένεται να έχει το δημοτικό συμβούλιο αφού μην ξεχνάμε ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη. Άσχετα βέβαια αν κάποιες παρατάξεις ή στελέχη τους έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για τους τρόπους διεκδίκησης του έργου της υπόγειας χάραξης. 

Πάντως, οι κάτοικοι ετοιμάζουν πράγματα. Έως και διαδήλωση ακούστηκε ότι θα γίνει, έξω από το συνέδριο, την ώρα που ο υπουργός θα παρουσιάζει τη δική του πρόταση για το τρένο.