Συντριπτικά ποσοστά αποδοχής καταγράφει η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να εισάγει τη διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας στα νηπιαγωγεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε η εταιρία ερευνών Prorata, παρά τις οξείες αντιδράσεις βουλευτών κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση του Πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία.

Συγκεκριμένα, το 61% των πολιτών πιστεύει ότι η εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας στο πρόγραμμα διδασκαλίας των νηπιαγωγείων είναι μια αλλαγή που σίγουρα ή μάλλον κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ το 38% αυτών πιστεύει ότι σίγουρα ή μάλλον κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα ευρήματα της έρευνας, οι μόνοι οι οποίοι εκτιμούν ότι η διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας στα νηπιαγωγεία είναι μια αλλαγή που κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση είναι όσοι τοποθετούνται στα αριστερά του πολιτικού φάσματος.

Sine lingua Latina non

Στην ίδια έρευνα, η μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών (49%) πιστεύει ότι η αντικατάσταση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας από αυτό των Λατινικών στη Γ’ Λυκείου για τους υποψήφιους της Θεωρητικής κατεύθυνσης είναι μια αλλαγή που κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, μια μικρότερη μερίδα (43%) πιστεύει ότι η συγκεκριμένη αλλαγή κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ το 8% δεν τοποθετείται επί του θέματος. Τέλος, την άποψη ότι η αντικατάσταση του μαθήματος των Λατινικών με αυτό της Κοινωνιολογίας στη Γ’ Λυκείου είναι μια αλλαγή προς τη σωστή κατεύθυνση συμμερίζονται μόνο (και με ιδιαίτερη ένταση) όσοι τοποθετούν εαυτούς στα δεξιά του πολιτικού φάσματος.

Ναι στη διαγωγή

Υπέρ της επιστροφής της διαγωγής στα απολυτήρια Λυκείου τάσσεται το 53% των πολιτών, καθώς εκτιμά ότι η αναγραφή του χαρακτηρισμού διαγωγής στα απολυτήρια λυκείου είναι μια αλλαγή που κινείται σίγουρα ή μάλλον προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ το 44% εκτιμάει ότι η συγκεκριμένη αλλαγή κινείται σίγουρα ή μάλλον προς τη λάθος κατεύθυνση. Παράλληλα, σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας, την άποψη ότι η αναγραφή της διαγωγής στα απολυτήρια λυκείου είναι μια αλλαγή που κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση διατηρούν μόνο οι πολίτες έως 34 ετών αλλά και όσοι τοποθετούν εαυτούς στα αριστερά του πολιτικού φάσματος.