Το Σαββάτο 13 Ιουνίου 2020 επισκέφτηκε την Πάτρα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης Μιχαήλ και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Καραμαλάκης Μιχαήλ. Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας είχε συνάντηση μαζί τους στο Αστυνομικό Μέγαρο της Πάτρας, όπου τέθηκαν από τον Πρόεδρο Χαράλαμπο Τσίτσικα μεταξύ άλλων τα κάτωθι θέματα: 

#1 Νέο Αστυνομικό Μέγαρο Πατρών – Κτιριακό. Συνέχιση του σχεδιασμού και της κατασκευής του Νέου Αστυνομικού Μεγάρου στην ανατολική περιοχή της Πάτρας, με την ανάληψη πρωτοβουλιών μετά και από τις ουσιαστικές παρεμβάσεις της Ένωσής μας στην φυσική και πολιτική ηγεσία, στην τοπική φυσική ηγεσία, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στον Δήμο Πατρέων και στους Βουλευτές της περιοχής. Η Ένωση μας πρόσφατα έχει ξεκινήσει μια ευρεία προσπάθεια ενημέρωσης όλων των φορέων και των Πολιτών της Πάτρας, με συναντήσεις και δημοσιεύματα για το ζήτημα, με αποκορύφωμα την πρόσφατη κινητοποίηση διαμαρτυρίας και ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουνίου 2020 στην Πάτρα. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις θεωρούμε ότι άμεσα πρέπει να κατατεθεί αίτημα για την έκδοση οικοδομικής αδείας στο οικόπεδο ιδιοκτησίας του Υπουργείου μας στην συμβολή των οδών ΝΕΟΠΑ & Αμερικής, αφού είναι πιστοποιημένο από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία ότι δεν υπάρχει κανένα κώλυμα για την ανέγερση σε αυτό αστυνομικών εγκαταστάσεων, ενώ εδώ και δεκαετίες δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την εκμετάλλευση της περιοχής που βρίσκεται από τον Δήμο της Πάτρας ή από οποιονδήποτε άλλο φορέα και για οποιαδήποτε άλλη χρήση. Ακόμα τόσο το Αστυνομικό Τμήμα Ερυμάνθου στην Χαλανδρίτσα, όσο και το Αστυνομικό Τμήμα Κλειτορίας στεγάζονται σε απαρχαιωμένα οικήματα και θεωρούμε ότι το συντομότερο δυνατό πρέπει να γίνουν ενέργειες για μετεγκατάσταση τους σε σύγχρονες εγκαταστάσεις. 

#2 Ενίσχυση με έμψυχο δυναμικό. Η Αχαΐα με μεγάλα αστικά κέντρα και την μητρόπολη της νότιας Ελλάδας την Πάτρα, με πλείστα προβλήματα μεγαλούπολης και έντονη κινητικότητα μετανάστευσης δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται ως μία ακόμα επαρχιακή πόλη. Παράλληλα και τα αστικά κέντρα του Αιγίου και της Κάτω Αχαΐας αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα αστυνόμευσης, ενώ οι περιοχές της Ακράτας, των Καλαβρύτων, του Ερυμάνθου και της Κλειτορίας καλύπτουν πέραν των τοπικών πληθυσμών, μεγάλο τουριστικό βάρος αλλά και δύσβατες ορεινές περιοχές. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει συνεχής ενίσχυση της περιοχής της Αχαΐας με ικανό αριθμό προσωπικού μέσω μεταθέσεων αλλά και αποσπάσεων, όπως γίνεται σε όλες τις άλλες περιοχές που παρουσιάζεται μεταναστευτικό πρόβλημα, παραμεθόριες και μη (πχ Κόρινθος). 

#3 Ανανέωση εξοπλισμού και οχημάτων – Εκπαίδευση. Και στην περιοχή της Αχαΐας παρατηρείται το φαινόμενο του απαρχαιωμένου εξοπλισμού πάσης φύσεως, (συστήματα επικοινωνιών, αλεξίσφαιρα, εξειδικευμένος εξοπλισμός ένδυσης κλπ) αλλά και πεπαλαιωμένος στόλος οχημάτων, που πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και μόνο στις υπηρεσίες τροχαίας, μετρά δεκαετίες χρήσης και εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, χρήζοντας άμεσης ανανέωσης. Ειδικά οχήματα όπως τα μεταγωγικά οχήματα του Τμήματος Μεταγωγών & Δικαστηρίων Πατρών, λεωφορεία, τετρακίνητα οχήματα και μοτοσυκλέτες μετά από δεκαετίες συνεχούς χρήσης έχουν καταστεί πια έως και επικίνδυνα. Αναμένουμε επίσης την επιτάχυνση των διαδικασιών εκ μέρους του Αρχηγείου για την παράδοση οχημάτων μέσω του τρέχοντος ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τα οποία αναμένονται έως τον Σεπτέμβριο του 2020 αλλά και βέβαια την προμήθεια οχημάτων από την ίδια την Πολιτεία, προκρίνοντας το σύστημα μακρόχρονης μίσθωσης (leasing). Ακόμα για πολλά χρόνια δεν έχουν χορηγηθεί στους Αστυνομικούς της περιοχής είδη ένδυσης όπως επιχειρησιακές στολές και μπουφάν, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για εξειδικευμένο εξοπλισμό όπως στολές για την Διμοιρία Υποστήριξης και την ΟΠΚΕ ή προστατευτικά κράνη και στολές για τους δικυκλιστές Τροχαίας και των ομάδων ΔΙΑΣ. Για το ζήτημα της εκπαίδευσης του Αστυνομικού προσωπικού, η οποία κατά το παρελθόν είχε διακοπεί και επίσημα με διαταγή, γεγονός που κρίνουμε απαράδεκτο, θεωρούμε ότι πρέπει να επεκταθεί χρονικά στις δεκαπέντε ημέρες ανά έτος, να εμπλουτιστεί η θεματολογία με σύγχρονα δεδομένα τακτικών και νομοθεσίας, να αυξηθεί ο αριθμός των πυρομαχικών που καταναλώνονται ανά Αστυνομικό και να θεσμοθετηθούν περιοδικές εκπαιδεύσεις ανά ειδικότητα. Η εκπαίδευση είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για καθένα Αστυνομικό. 

#4 Παρέμβαση για την άμεση διακοπή των μεταγωγών ασθενών κρατουμένων (τακτικές & έκτακτες) από το Κατάστημα Κράτησης Πάτρας προς νοσηλευτικά ιδρύματα από το Τμήμα Μεταγωγών και Δικαστηρίων Πατρών. Ανάληψη της υποχρέωσης από τους ένστολους και ένοπλους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης (ΥΕΦΚΚ), οι οποίοι σύμφωνα με την νομοθεσία προσλήφθηκαν και για την εκτέλεση αυτού του έργου και όπως γίνεται σε όλη την υπόλοιπή Ελλάδα πλην της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Η διαδικασία αυτή επηρεάζει καθημερινά και αρνητικά όλες τις Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας. Για το συγκεκριμένο σοβαρό αυτό ζήτημα η Ένωση μας κατά τις πρόσφατες συναντήσεις με την αρμόδια Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής κα Νικολάου Σοφία, παρουσία Βουλευτών της Αχαΐας, εκπροσώπων της ομοσπονδίας και της τοπικής ένωσης των ΥΕΦΚΚ, έλαβε δέσμευση για την απεμπλοκή μας στις αρχές του τρέχοντος έτους με την προϋπόθεση ενίσχυσης του προσωπικού της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε διαγωνισμός για την πρόσληψη υπαλλήλων ΥΕΦΚΚ, ο οποίος προφανώς καθυστέρησε και λόγω της πανδημίας που έπληξε την χώρα μας. Αναμένουμε την τοποθέτηση των εν λόγω υπαλλήλων στο Κατάστημα Κράτησης Πάτρας και κατόπιν την άμεση και πλήρη απεμπλοκή του Τμήματος Μεταγωγών & Δικαστηρίων Πατρών από το βαρύ αυτό πάρεργο. 

#5 Απαλλαγή από τις διακομιδές ψυχασθενών. Οι μεταγωγές ασθενών με ψυχικές διαταραχές από την Ελληνική Αστυνομία ως ουσιαστικά κρατουμένων σε εφαρμογή των αναχρονιστικών και απάνθρωπων διατάξεων περί ακούσιας νοσηλείας, είναι έργο που έπρεπε να έχει ανατεθεί σε εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Πρέπει άμεσα μέσω θεσμοθέτησης νέου νομικού πλαισίου να καταργηθεί. Αναφέρεται ότι ήδη είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου κατά το περασμένο έτος, μετά από την ανάδειξη του θέματος από την Ένωση μας και την Πανελλήνια Ομοσπονδία, το οποίο αναθέτει τις αναφερόμενες διακομιδές σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό με οχήματα του ΕΚΑΒ. 

Προφανώς λόγω των εκτάκτων τελευταίων βουλευτικών εκλογών δεν προχώρησε η ψήφιση του. Ακόμα σε προ ολίγων μηνών επαφή μας με τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια που επιδιώξαμε κατά την επίσκεψη του στην Πάτρα, μας δήλωσε θετικός στην εισήγηση αυτή. 

#6 Απαλλαγή από τα πάρεργα όπως η διανομή εκατομμυρίων δικαστικών, στρατιωτικών, και λοιπών εγγράφων, έργο των δικαστικών επιμελητών ή και σε κάποιες περιπτώσεις ταχυδρομικών υπαλλήλων, θέμα για το οποίο προκρίνουμε την θεσμοθέτηση της επίδοσης τους μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ή κρατικής πύλης στο διαδίκτυο (gov.gr). Η απαλλαγή από έκδοση εγγράφων, βεβαιώσεων κλπ και η θεώρηση άλλων, έργο των αρμοδίων διοικητικών υπηρεσιών του κράτους, οι έλεγχοι καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και πολεοδομικών θεμάτων για τα οποία βέβαια είναι τελείως ανεκπαίδευτο το Αστυνομικό προσωπικό και άπτονται των αρμοδιοτήτων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και της πολεοδομίας, η συνοδεία υπαλλήλων άλλων υπηρεσιών για την εκτέλεση του έργου τους, η ανάλωση, παρόλη την απαρχαιωμένη βέβαια μηχανογράφηση, σε συλλογή στατιστικών και η λοιπή εκτεταμένη γραφειοκρατία και τέλος η προσφορά αμισθί για το κράτος, υπηρεσιών προς κερδοσκοπικές ανώνυμες εταιρίες όπως οι αθλητικές ΠΑΕ και ΚΑΕ. 

#7 Ίδρυση Αστυνομικού Ιατρείου στην Πάτρα. Στην περιοχή μας ιδρύθηκε πρόσφατα Αστυνομικό Ιατρείο το οποίο όμως δεν επανδρώθηκε με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και δεν λειτουργεί. Θεωρούμε ότι το συντομότερο δυνατό πρέπει να διατεθεί ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο θα εξυπηρετεί εκατοντάδες εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αστυνομικούς της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας. 

Από την πλευρά του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη μας δήλωσε ότι η κατασκευή του Νέου Αστυνομικού Μεγάρου στην Πάτρα αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο ενώ άμεσα είναι διαθέσιμο κονδύλι για την ανέγερση του, ενώ η επίσκεψή του είχε βασικό σκοπό την επαφή με τοπικούς φορείς όπως ο Δήμαρχός Πατρέων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας και οι Βουλευτές της περιοχής ώστε να βρεθεί λύση. Κατά την αποχώρηση του και μετά από την συνάντηση του με τους φορείς, ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι εντός διαστήματος 2 μηνών θα δοθεί λύση για την έκταση και κατόπιν θα ξεκινήσει η διαδικασία ανέγερσης του. 

Στο θέμα των οχημάτων μας ενημέρωσε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα διατεθούν 98 νέα οχήματα στην Δυτική Ελλάδα καθώς και ότι πρόσφατα τροποποιήθηκε το νομικό πλαίσιο σχετικά με την ένταξη κατασχεμένων οχημάτων και μέσω ΟΔΔΥ στον στόλο του σώματος. Για τους εξοπλισμούς ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί 77.000.000 ευρώ για προμήθειες διαφόρων ατομικών ειδών, ενώ συνολικά έχουν προκηρυχθεί 1.580 νέες θέσεις Συνοριακών Φυλάκων για τα νησιά, την περιοχή του Έβρου και προαναχωρισιακά κέντα αλλοδαπών, οπότε δεν θα διατίθενται αποσπασμένοι από τον επόμενο Σεπτέμβριο από τις διάφορες υπηρεσίες για τον σκοπό αυτό, διατηρώντας την δύναμη τους στο ακέραιο. Παράλληλα μας ενημέρωσε για την σημαντική αύξηση των εισαγομένων φέτος μετά από πολλά χρόνια στην Αστυνομική Ακαδημία μέσω πανελληνίων εξετάσεων που ανέρχονται συνολικά στα 800 άτομα. 

Για το αίτημα μας σχετικά με τις διακομιδές ατόμων με ψυχικά νοσήματα μας δήλωσε ότι είναι θετικός, σύμφωνος με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και εξετάζει την πρόταση μας, ενώ για τις μεταγωγές κρατουμένων από τις φυλακές προς τα νοσηλευτικά ιδρύματα μας ενημέρωσε ότι οι πρόσφατες προσλήψεις εξωτερικών φυλάκων καταστημάτων κράτησης είναι στην κατεύθυνση της απεμπλοκής μας. Ακόμα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα σύγχρονής αναδιάταξης των δυνάμεων ειδικά στην επαρχία, ανωτατοποίησης των σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας αλλά και την βελτίωση της δια βίου εκπαίδευσης των Αστυνομικών. Τέλος μίλησε για την αναγκαιότητα της λειτουργίας Αστυνομικού Ιατρείου στην Πάτρα. Στον κ. Υπουργό κατατέθηκε εγγράφως μακροσκελές και αναλυτικό υπόμνημα αιτημάτων και προτάσεων, προερχόμενο από τον συγκερασμό προτάσεων από το σύνολό των συνδικαλιστικών παρατάξεων της Αχαΐας αλλά και από μεμονωμένες παρεμβάσεις μελών μας.