Ανάμεσα στους λόφους και τους αμπελώνες της υπαίθρου της Τοσκάνης βρίσκεται ένα από τα πιο εντυπωσιακά τουριστικά αξιοθέατα όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο – ένας καταρράκτης που ρέει σε λευκές πισίνες από ασβεστόλιθο που ξεχειλίζουν με ζεστό, τιρκουάζ νερό.

Πρόκειται για το θέρετρο Κασκάτε ντελ Μουλίνο (Cascate del Mulino), που στα ιταλικά σημαίνει «Καταρράκτες του Μύλου». Πρόκειται για ένα φυσικό «θαύμα» που βρίσκεται στο έδαφος ενός παλιού μύλου, λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό Σατούρνια. Από την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, οι άνθρωποι επισκέπτονταν την περιοχή για να θεραπεύσουν διάφορες ασθένειες με το ιαματικό νερό των υπόγειων πηγών, οι οποίες είναι πλούσιες σε ορυκτά. Σήμερα το Κασκάτε ντελ Μουλίνο έχει γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός που πρωταγωνιστεί όλο και συχνότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως αναφέρει το perierga.

Το μέρος για πολλούς θυμίζει επίγειο παράδεισο. Οι φυσικές πισίνες με τα γαλαζοπράσινα νερά τους σε σταθερή θερμοκρασία στους 37 βαθμούς Κελσίου συμβαίνει να.. αχνίζουν πολλά χειμωνιάτικα πρωινά δημιουργώντας μαγικές εικόνες. Πολλοί προτιμούν να κάνουν στάση στο θέρετρο επίσης μιας και είναι ένα από τα λίγα δωρεάν φυσικά ιαματικά λουτρά στην Τοσκάνη. H ιδανική εποχή θα ήταν να επισκεφτεί κάποιος τα ιαματικά λουτρά το φθινόπωρο ή το χειμώνα, όπου ελάχιστοι επισκέπτες βρίσκονται εκεί.

Ο θρύλος λέει ότι το Κασκάτε ντελ Μουλίνο σχηματίστηκε από αστραπές που έχασαν τον στόχο τους όταν ο Δίας τις πέταξε στον Κρόνο.

Τα ιαματικά λουτρά του Σατούρνια έχουν αρχαία ιστορία. Οι Ετρούσκοι λέγεται ότι ήταν οι πρώτοι που έχτισαν λουτρό στην περιοχή καθώς και έναν ναό για να ευχαριστήσουν τους θεούς για αυτό το δώρο. Στη συνέχεια, οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την περιοχή και έχτισαν το πρώτο δημόσιο λουτρό στην ιστορία, την Αουρίνια, που σήμερα βρίσκεται στο κέντρο του χωριού.

Οι φυσικές πισίνες στο Κασκάτε ντελ Μουλίνο δεν έχουν μεγάλο βάθος για να κολυμπήσει κανείς άνετα, όπως αυτές στα μεγαλύτερα ιαματικά λουτρά Τέρμε ντι Σατούρνια, αλλά προσφέρουν απόλυτη χαλάρωση εάν κάποιος καθίσει και βυθιστεί στα ζεστά, τιρκουάζ νερά αγναντεύοντας την παρθένα εξοχή της Τοσκάνης.