Όλα έτοιμα για τις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα στις 15 Ιουνίου και οι οποίες θα διεξαχθούν στην σκιά του κορωνοϊού, με μέτρα και αποστάσεις ασφαλείας. 

Στην Δυτική Ελλάδα θα ριχτούν στη μάχη των πανελλήνιων εξετάσεων 6.238 υποψήφιοι (πέρσι ήταν 6.421) των ΕΠΑΛ και των ΓΕΛ και σίγουρα οι νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί κατά την διάρκεια της πανδημίας και ο εγκλεισμός τους εξαιτίας της καραντίνας τους έχουν δημιουργήσει ένα επιπρόσθετο άγχος.

Λόγω του κορωνοϊού έχασαν αρκετά μαθήματα από το σχολείο τους για πάνω από δύο μήνες , ενώ τα μαθήματα που έκαναν από το φροντιστήριο τους ήταν on line, μέσω διαδικτύου, αφού η καραντίνα ζητούσε αποστάσεις.  

Όλα αυτά τα στοιχεία και η αβεβαιότητα που έφερε η πανδημία σίγουρα έπαιξε ρόλο στο διάβασμα τους, δημιουργώντας τους μεταβαλλόμενα συναισθήματα. Ωστόσο, ακόμα και όταν τα σχολεία άνοιξαν πάλι, οι περισσότεροι από αυτούς προτίμησαν το διάβασμα στο σπίτι, παρά την επιστροφή τους στις αίθουσες.

Όπως αναφέρουν τα μέτρα που ορίστηκαν για την αποτροπή της διασποράς κατά την διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων οι μαθητές θα πρέπει να κρατούν 1,5 μέτρο απόστασης στις θέσεις τους, να φορούν προαιρετικά μάσκα, ενώ στις αίθουσες παρά την ζέστη που θα επικρατεί, ο αερισμός θα είναι φυσιολογικός, χωρίς ανεμιστήρες και αιρ κοντίσιον.

Συνολικά τα εξεταστικά - βαθμολογικά κέντρα των Πανελλήνιων 2020 θα είναι 1.180, ενώ σε όλα τους θα μοιραστούν αντισηπτικά. Στην Δυτική Ελλάδα τα εξεταστικά κέντρα είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους υποψήφιους, ενώ έχουν αποσταλεί από το Υπουργείο Παιδείας μάσκες και αντισηπτικά για την κάλυψη των αναγκών.

Μάλιστα, φέτος θα λειτουργήσει στην Πάτρα για πρώτη φορά εξεταστικό κέντρο στο 7ο ΕΠΑΛ για τους φυσικά αδυνατούντες μαθητές οι οποίοι μετέβαιναν στην Αθήνα.

Το εξεταστικό κέντρο θα καλύψει εκτός από τη Δυτική Ελλάδα και μαθητές απ’ όλη την περιοχή της Ηπείρου, της Θεσπρωτίας, της Λευκάδας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Μεσσηνίας, ενώ αντίστοιχα για πρώτη φορά θα λειτουργήσει και εξεταστικό Κέντρο στο Μουσικό σχολείο  της Πάτρας για τους υποψήφιους που επιθυμούν να εισαχθούν στις μουσικές σχολές των Πανεπιστημίων.