Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, υπάρχει ένα μικρό βραχώδης νησί, που όμως έχει καταφέρει με την ομορφιά και την μεγαλοσύνη του να κερδίσει επάξια τον τίτλο του πιο δημοφιλούς προορισμού του Αργοσαρωνικού. Και μπορεί να είναι μικρό και άγονο, είναι όμως τόσο «απέραντο» και «μεγαλειώδες» όση και η ιστορία που γεννήθηκε και γράφτηκε στα σπλάχνα του.

Με την πρώτη ματιά, ο κάθε επισκέπτης αντικρίζει μια Ύδρα αριστοκρατική, κομψή και συνάμα αρχοντική και κοσμοπολίτικη, μα όταν τα μάτια της ψυχής του συντονιστούν με τους ρυθμούς του τόπου, η σαγήνη της ελευθερίας που αποπνέει, θα την τοποθετήσει με μιας στην πρώτη θέση της καρδιάς του…

Ναι… αυτή είναι η Ύδρα… το νησί που πρωτοστάτησε και κυριάρχησε στον πόλεμο για την ανεξαρτησία της χώρας… το νησί της καρδιά του κάθε Έλληνα!

Οφείλει την ονομασία της στα άφθονα νερά που ανάβλυζαν από τις πλούσιες πηγές που είχε κατά την αρχαιότητα και τα πρώτα δείγματα κατοίκησής της χρονολογούνται κατά την Νεολιθική Εποχή. Και ενώ οι κάτοικοι τής τότε εποχής ήταν στραμμένοι στα ορεινά σημεία του νησιού, με την πάροδο των χρόνων, συνειδητοποίησαν ότι ο πλούτος του τόπου δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την ζωογόνα θάλασσα. Έτσι στρέφονται σε αυτήν, δημιουργώντας μια ισχυρή παράδοση στην ναυτική ιστορία, δίνοντας μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα των ναυμάχων του 1821 στην ιστορία της χώρας. Ισχυροί πλοιοκτήτες και πολιτικοί, κατάγονται από το νησί. Ανάμεσά τους ο Ανδρέας Μιαούλης, ο Κουντουριώτης, ο Τσαμαδός, ο Σαχτούρης κ.α.

Το 1821 η Ύδρα απαριθμούσε 186 πλοία, και μαζί με τις Σπέτσες και τα Ψαρά, έπαιξε σημαντικό ρόλο στον αγώνα της Επανάστασης. Στις μέρες μας, η μεγαλύτερη γιορτή του νησιού, που γίνεται κάθε χρόνο το Σάββατο που είναι πιο κοντά στην 21η Ιουνίου, είναι τα Μιαούλια, προς τιμή του μεγάλου αυτού Υδραίου ναυάρχου. Πρόκειται για μια τριήμερη εκδήλωση, με εκθέσεις, ομιλίες, λαμπαδηδρομίες, θεατρικές παραστάσεις, κανονιοβολισμούς, λεμβοδρομίες, αθλητικούς αγώνες, δημοτικούς χορούς καθώς και μουσικές εκδηλώσεις, όπου παρακολουθούνται κάθε χρόνο από πλήθος κόσμου που εισρέει στο νησί, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο αυτή την εορτή ιστορικής μνήμης γεγονότων και προσώπων, που έπαιξαν πρωταρχικό ρόλο στην έκβαση της επανάστασης του 1821.

Την τρίτη και τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων όπως θα δείτε και στο βίντεο, πραγματοποιείται με πανηγυρικό τρόπο η αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Γέροντα, και η πυρπόληση της Τουρκικής Ναυαρχίδας, με καύση πυροτεχνημάτων αλλά και εξιστόρηση των γεγονότων.

Και βέβαια, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Ύδρα του σήμερα, αυτή την «αρχόντισσα» που σαγήνεψε το διεθνές τζετ σετ, αλλά και σπουδαίους καλλιτέχνες όπως ο Πικάσο και ο Σαγκάλ, και να περπατήσουν για λίγο ανάμεσα στα ασβεστωμένα στενά πλακόστρωτα καλντερίμια της, με τα έντονα μπλε παράθυρα και την αέναη μυρωδιά του θαλασσινού αέρα, όπου ακόμα και ο Αμερικανός συγγραφέας Χένρι Μίλερ ανέφερε σε ένα οδοιπορικό του για το νησί:
«Υπάρχουν μόνο δύο χρώματα, μπλε και άσπρο, και το λευκό είναι φρεσκοασβεστωμένο κάθε μέρα…»

Και βέβαια, μια βόλτα στα ορεινά σημεία του νησιού, στο πιο «ερωτικό» βουνό της, το όρος Έρως, είναι αναγκαία και πραγματικά αξίζει τον κόπο. Ανάβαση λοιπόν στα 600 μέτρα υψόμετρο, με συντροφιά πανέμορφες εκκλησιές όπως αυτή του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, αλλά και μια πανοραμική θέα σε ολόκληρο το νησί με την ξέφρενη πορεία των θαλάσσιων ταξί τη στιγμή της δημιουργίας ατελείωτων υδάτινων δρόμων.

Όσο για τις βραδινές ώρες τις χαλάρωσης μετά από τις ατελείωτες βουτιές στα γαλαζοπράσινα δροσερά νερά της, τα ρομαντικά μπαράκια με τις εξαιρετικές μουσικές επιλογές και τα live κάθε βράδυ με τζαζ, μπλουζ και ροκ μπαλάντες να συνοδεύουν το ποτό σου, είναι το ιδανικό σκηνικό για να κλείσουν υπέροχα την ημέρα σου!!

Και μιας και βρίσκεσαι στην Ύδρα… ανάμεσα στα σπίτια όλων αυτών των σπουδαίων προσωπικοτήτων, επιβάλλεται μια επίσκεψη στα αλλοτινά αρχοντικά τους. Γίνε ένα με την ιστορία και περιπλανήσου στο αρχοντικό του Κουντουριώτη. Περπάτησε ανάμεσα σε μονοπάτια που μυρίζουν μέλι και άγρια ρίγανη για να δεις μία από τις πιο καλλιτεχνικές κατοικίες του νησιού, αυτή που άνηκε στον σπουδαίο ζωγράφο Παναγιώτη Τέτση. Κοίταξε δίπλα στο σπίτι του ζωγράφου και δες αυτό του θρυλικού τραγουδιστή και ποιητή Λέοναρντ Κοέν. Και εννοείται, μην παραλείψεις να επισκεφτείς το γραφικό χωριουδάκι Μεγάλο Καμίνι, εκεί που κάποτε επισκεύαζαν τα ψαροκάικά τους οι Υδραίοι, για να συναντήσεις το γνωστό σε όλους «Κόκκινο Σπίτι» του Ανδρέα Μιαούλη. Και εάν τύχει και βρίσκεσαι εκεί την Μεγάλη Παρασκευή, μείνε για να παρακολουθήσεις το έθιμο της Εμβάπτισης του Επιταφίου στο θαλασσινό νερό, ώστε η ευλογία του να ακολουθεί τους ναυτικούς και να τους βοηθάει στα ταξίδια τους.

Αυτή λοιπόν είναι η Ύδρα. Ένα αρχοντικό νησί, πλούσιο από εικόνες της ιστορίας μας με μια αέναη κίνηση που σε παρασύρει στα βάθη των χρόνων…

Επισκέψου, μείνε και ταξίδεψε μαζί της όποια εποχή του χρόνου εσύ θέλεις!!!!