Οι αναφορές στην ανάγκη χρηματοδότησης του Πολιτιστικού Οργανισμού από το υπουργείο Πολιτισμού και η παρουσίαση του προγράμματος των καλοκαιρινών εκδηλώσεων, κυριάρχησαν στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν την Παρασκευή στο αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης , η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Κώστας Παπαφιλίππου.

Ο Δήμαρχος Πατρέων αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος μέσω και του πολιτιστικού οργανισμού, προκειμένου και λόγω των αλλαγών που επέφερε στη ζωή των κατοίκων της πόλης η πανδημία, να τονώσει την κοινωνική ζω . Γιατί η χαρά πρέπει να γεμίσει τη ζωή μας γιατί – όπως είπε χαρακτηριστικά – η χαρά είναι και δίνει ζωή.

Ο κ. Πελετίδης επεσήμανε, ότι όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν, με πιστή τήρηση των μέτρων πρόληψης, χάρη στην προσπάθεια και φροντίδα των εργαζομένων στον Πολιτιστικό Οργανισμό, αναφέροντας παράλληλα ότι τα όσα βιώνουν οι λαϊκές οικογένειες , μπαίνουν εμπόδιο στο να έχουν ορισμένες «ανάσες» ανθρωπιάς και ευχαρίστησης. 


Ειδικά σε ότι αφορά την μη χρηματοδότηση του Πολιτιστικού Οργανισμού ανέφερε, ότι ο Δήμος και ο Πολιτιστικός Οργανισμός θα επιμείνουν προκειμένου να δοθούν αυτά που αναλογούν στην τρίτη πόλη της χώρας και για τον Πολιτισμό.

«Αυτό το οποίο συνέβη φέτος με την δήθεν χρηματοδότηση με 9.500€ για εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, επιβεβαιώνει «ότι συμβαίνει όλα τα χρόνια» είπε ο Δήμαρχος της Πάτρας, προσθέτοντας πως « τι παίρνει η τρίτη πόλη της χώρας σε χρήματα από το υπουργείο Πολιτισμού. Τι παίρνει ο Πολιτιστικός οργανισμός, τι παίρνει το καρναβάλι, τι παίρνει το ΔΗΠΕΘΕ, στο οποίο δίνουν μόλις 30.000€ σε προϋπολογισμό 900.000€. Επί της ουσίας μηδέν. Τελικά δίνουν χρήματα; Δίνουν αλλά εκεί που θέλουν να δώσουν και προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι στόχοι τους….», πρόσθεσε κλείνοντας ο κ.Πελετίδης.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη τόνισε ότι αλλαγές που έχει επιφέρει στη ζωής της πόλης – όπως αλώστε και όλης της χώρας - ο covid – 19 – φέρνουν τον πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, αντιμέτωπο με νέα δεδομένα, ως προς την πραγματοποίηση των φετινών καλοκαιρινών εκδηλώσεων.

Αυτή η νέα πραγματικότητα, συνοδεύεται τις τελευταίες ώρες και από την διαπίστωση, ότι το υπουργείο πολιτισμού, έκρινε πως το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας, ένα από τα ιστορικότερα, μακροβιότερα και σημαντικότερα Φεστιβάλ της χώρας, πρέπει να χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 9.500€.

Εδώ αντιλαμβάνεται ο καθένας πως δεν μιλάμε για επιχορήγηση, αλλά για απόδειξη της πραγματικής πρόθεσης του υπουργείου, να μην χρηματοδοτήσει για μία ακόμα φορά το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας. 

Αναλογιστείτε ότι μονό το κόστος των περυσινών εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας, ανήλθε στα 270.000.00 ευρώ, ενώ οι προτάσεις καλλιτεχνικών σχημάτων της πόλης , που αιτούνται να συμπεριληφθούν στις φετινές εκδηλώσεις ( θέατρο, μουσική, χορός τραγούδι) ανέρχονται στις 130.000.00 ευρώ. 

Εμείς θα επιμείνουμε. Θα επανέλθουμε και θα απαιτήσουμε να δοθεί στην πόλη μας και το λαό της Πάτρας , αυτό που του αναλογεί. Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων δεν λειτουργεί με κίνητρο το επιχειρείν αλλά την παραγωγή και  προσφορά πολιτιστικού έργου.


Ως προς την ενότητα του Δημοτικού Κινηματογράφου, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού τόνισε, ότι ο κύκλος των φετινών προβολών ανοίγει την Τρίτη 16 Ιουνίου με την προβολή της ταινίας «Μερίδιο Αγγέλων» στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 4 Οκτωβρίου με την προβολή της ταινίας “stars, η μπάντα ενός λαού».

Στόχος είναι για 5η συνεχή χρονιά, να γίνουν κινηματογραφικές προβολές σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία της πόλης, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στο κοινό  να παρακολουθήσει ταινίες παγκόσμιου κινηματογράφου.

Οι προβολές θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή .Ορισμένες από τις ταινίες είναι α’ προβολής. Οι χώροι που θα χρησιμοποιηθούν είναι το αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, το Κάστρο και προαύλια σχολείων στις συνοικίες της Πάτρας. 

Αυτό το πολιτιστικό καλοκαίρι που η ανάγκη των κατοίκων της πόλης μας, να βγουν από τα σπίτια τους νιώθοντας ασφαλείς και να ψυχαγωγηθούν αδάπανα, είναι ακόμη μεγαλύτερη, ο κινηματογράφος θα πρωταγωνιστήσει.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας του κοινού και του προσωπικού και των συνεργατών μας και η τήρηση τους, θα ελέγχεται σε κάθε προβολή.

Σχετικά με το διήμερο εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, αυτές θα έχουν την «υπογραφή» των μουσικών σχημάτων του Πολιτιστικού Οργανισμού.

Αναφερόμενη στο Διεθνές Φεστιβάλ δήλωσε ότι το πρόγραμμα του, θα επικυρωθεί σε προσεχή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με ιδιαιτερότητες, καθώς οι συνθήκες υπό τις οποίες οργανώνεται και προετοιμάζεται, αλλά και οι συνθήκες υπό τις οποίες θα πραγματοποιηθεί, είναι διαφορετικές λόγω πανδημίας και μέτρων προστασίας.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων  έχει ως εξής: 

ΣΑΒΒΑΤΟ 20/6/2020 

*Κουιντέτο Δημοτικού Ωδείου – Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» (ώρα 11.30

*Η Δημοτική Μπάντα στο κέντρο της πόλης (ώρα 10.30 π.μ.)

*Συναυλία Ορχήστρας Παραδοσιακών Οργάνων - Πλατεία Υψηλών Αλωνίων (ώρα 8.30 μ.μ.)

ΚΥΡΙΑΚΗ 21/6/2020

*Δημοτική Μπάντα -  Η Μπάντα του Δήμου Πατρέων θα καλύψει με μουσική τις παραλίες της πόλης (ώρα 10.30 π.μ.)

*Συναυλία Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης»,  στα δυο νοσοκομεία της πόλης (ΠΠΝΠ ώρα 10.30 π.μ. και «Αγ. Ανδρέας» ώρα 12.00 μεσημέρι.

*Δημοτική Πλαζ – Προβολή της ταινίας Μιούζικαλ , «Maria by Callas: Η Μαρία Κάλλας Εξομολογείται» (ώρα 09.30 μ.μ.)

*Ορχήστρα Χορευτικού Δήμου Πατρέων – Εργατικό Συγκρότημα Εγλυκάδας Περιβόλας (ώρα 8.30 μ.μ.)

Οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η φετινή διοργάνωση πρόσθεσε η κ. Γεροπαναγιώτη είναι οι εξής :

*Η Στήριξη των καλλιτεχνών, των εργαζομένων και των επαγγελματιών στο χώρο του πολιτισμού. Τα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις διαμόρφωσαν ένα εργασιακό περιβάλλον στον τομέα της Τέχνης και του Πολιτισμού με δουλειά χωρίς υποτυπώδη δικαιώματα, με την αγωνία τους για επιβίωση να είναι καθημερινή.

Για την υλοποίηση της ενότητας η οποία αφορά στη στήριξη των καλλιτεχνών, των εργαζομένων και των επαγγελματιών στο χώρο του πολιτισμού, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία κατάθεσης προτάσεων για τη διαμόρφωση του προγράμματος. .

Η υλοποίηση της θεματικής ενότητας η οποία είναι αφιερωμένη στο Θάνο Μικρούτσικο

Πρόκειται για 2 εκδηλώσεις της ενότητας – αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο, που θα πραγματοποιηθούν στις 17 και 27 Ιουλίου στο χώρο του Εργοστασίου Τέχνης, το οποίο και θα πάρει το όνομα του Θάνου Μικρούτσικου.

Παράλληλα , στόχος του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη και στήριξη της Ερασιτεχνικής Δημιουργίας, η Παρουσία του θεσμού μέσω εκδηλώσεων στους αρχαιολογικούς χώρους και η ανάδειξη για μία ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια, της γειτονίας, σε κύτταρο πολιτισμού μέσα από συγκεκριμένες δράσεις.

*Επισυνάπτεται το πρόγραμμα του Δημοτικού Κινηματογράφου και των εκδηλώσεων για την ημέρα Ευρωπαϊκής Μουσικής.