Ο Εμπορικός - Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει:

"Η επανεκκίνηση της οικονομίας και επαναλειτουργία των εμπορικών και λοιπών καταστημάτων μετά από 2 μήνες υποχρεωτικού κλεισίματος γίνεται με πολλά προβλήματα και δραματικά μειωμένους τζίρους. Αυτό καταμαρτυρούν εμπεριστατωμένες έρευνες που γίνονται πανελλαδικά.

Πιστεύουμε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της ανασφάλειας που αισθάνεται ο καταναλωτής όχι μόνον για θέματα υγείας, αλλά κυρίως για το εισόδημά του και την επόμενη ημέρα.

Αν η κυβέρνηση θέλει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να παραμείνουν ζωντανές μετά το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού πρέπει να διευρύνει και να κάνει ουσιαστικότερα τα μέτρα στήριξής τους.

  1. Επέκταση της έκπτωσης ενοικίου για όλο το 2020 και η πολιτεία να επωμισθεί το συνολικό κόστος της έκπτωσης έναντι των ιδιοκτητών.
  2. Χρηματοδότηση 5.000 ανά επιχείρηση και 1.500 ευρώ ανά υποκατάστημα ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις άμεσες υποχρεώσεις.
  3. Οι οφειλές από ρυθμίσεις σε εφορία και ταμεία καθώς και σε στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια να μεταφερθούν χωρίς τόκους και επιβαρύνσεις στο τέλος κάθε σύμβασης
  4. Κατάργηση του τέλους Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για το 2020.
  5. Κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων που έχει αποδειχθεί η μη χρησιμότητά τους. Έναρξη των καλοκαιρινών εκπτώσεων από 1η Αυγούστου.
  6. Ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό τους τεχνολογικά και στις σύγχρονες μορφές προώθησης των πωλήσεων.
  7. Επιδότηση μέσω ΟΑΕΔ της πλήρους απασχόλησης και όχι των ελαστικών μορφών εργασίας και ανεργίας για να μην βιώσουμε μία νέα έκρηξη της ανεργίας στη χώρα. Οι επιδοτήσεις να καταβάλλονται απ’ ευθείας από τον ΟΑΕΔ στους εργαζόμενους για να μην επωμίζονται οι επιχειρήσεις το κόστος για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  8. Ιδιαίτερα όσον αφορά την ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των πολλάκις ανακεφαλαιοποιημένων από τα υστέρημα του Ελληνικού λαού Τραπεζών είναι απαραίτητη η χρηματοδότησή τους  άτοκα και χωρίς αυστηρά Τραπεζικά κριτήρια για την κάλυψη επιταγών – αξιογράφων και κεφαλαίου κίνησης. Απαραίτητη είναι επίσης η μεταφορά άτοκα των δόσεων παλαιών δανείων τουλάχιστον για το 2020 στο τέλος των δανειακών συμβάσεων. Αντ’ αυτών οι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν το «σκληρό» πρόσωπο και τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα του Τραπεζικού μας συστήματος που ζητά παράλογες και εξωπραγματικές εγγυήσεις έναντι ¨πινακίου φακής¨. Παράλληλα οι παράνομες εισπρακτικές εταιρείες ασύδοτα τρομοκρατούν.

Η Δημοτική και Περιφερειακή αρχή πρέπει να σταθούν συμπαραστάτες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους στα δίκαια αιτήματα μας και αρωγός με κάθε διαθέσιμο απ’ αυτές μέσο στην προσπάθεια στήριξης των τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της τοπικής οικονομίας.

Οι συμπολίτες μας καταναλωτές, ιδιαίτερα σ’ αυτές τις πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε υγειονομικά και οικονομικά, πρέπει να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις τον φίλο, τον συμπολίτη, τον γείτονα το μέλλον των ιδίων και των παιδιών τους".